Slackware danas slavi 30. rođendan

Novosti u vezi Slackware Linuxa

Moderator: Urednik

Administrator
Administrator

Post Napisano: 17 Jul 2023, 20:53

Na današnji dan, pre 30 godina svetlost dana ugledala je verzija 1.0. Kako i sam Pat reče danas u objavi na svom FB profilu, na današnji dan je puštena zvanična verzija 1.0, a ako računamo alfe, bete i RC verzije, Slack je još stariji :).

Svakako datum vredan pomena i obeležavanja bar za nas koji još uvek koristimo ovu distribuciju. Živeli!!!

Evo i zvanične objave u ChangeLog-u :)

http://www.slackware.com/changelog/curr ... cpu=x86_64

:beer:

nije važno samo raditi ono što voliš...važnije je voleti ono što radiš

Administrator
Administrator

Post Napisano: 18 Jul 2023, 20:47

U to ime, živeli :beer:
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”

Administrator
Administrator

Post Napisano: 22 Jul 2023, 18:56

Opa! Živeli! :)

1.0 se instalirao preko disketa. Postojale su dve početne diskete: boot i root. Prvo se ubaci boot disketa i nakon toga root disketa koja sadrži instaler. Nakon toga se čini izbor paketa i po redosledu ubacuju potrebne diskete. Broj disketa je moguće znatno smanjiti ako se ne instaliraju TeX ili X. Instaler je na neki način bio sličan današnjem, samo je imao puno manje opcija. :) Boot diskete su postojale u nekoliko opcija. Na primer, postojale su posebne diskete za IDE i SCSI skladišne medije.

Takođe, ta prva verzija je više bila zakrpljena verzija starije distribucije koja se zvala SLS Linux. Jedan deo paketa morao da se instalira iz SLS-a. Recimo X paketi i TeX paketi. SLS je bila komercijalna distribucija, ali izvorni kod i većina paketa su bili dostupni i online. Mislim da je bilo nekoliko paketa koji nisu bili open source. Ako se dobro sećam, SLS je dolazio sa konzolnim menadžerom datoteka sličnim XTree (poznati DOS menadžer datoteka).

Nisam bio u to vreme Linuks korisnik. Kad je Slackware izašao, moja glavna mašina je bila 386SX sa 1 MB rama, crno-belom Herkules grafikom i MS-DOS-om 5.0. Mislim da sam prvi dodir sa Linuksom imao neke 2000-te godine. Ali sam nekoliko puta uspešno instalirao više verzija starijih Linuks distribucija u virtualnim mašinama, pa mi je poznato na koji način funkcionišu. Nisam 100% siguran, ali mislim da 1.0 nikad nisam probao da instaliram. :) Ali možda jesam 1.2. Sa SLS-om sam malo eskperimentisao, ali se ne sećam dokle sam stigao. Mislim da je za ove rane distribucije najbolje uzeti emulatore koji emuliraju specifičan hardver koji je u to vreme bio aktuelan.

QEmu i VirtualBox (koje najčešće koristim) nažalost nemaju podršku za emulaciju tako starih konfiguracija. QEmu ima podršku za nešto malo retro uređaja (kao što su Sound Blaster, Cirrus VGA i NE2000), ali generalno nije toliko sjajan izbor za retro emulaciju. Recimo, Cirrus VGA emulacija nije skroz kompletna pa se pri instalaciji starijih Linuksa mogu javiti deformacije grafike koje čine tekst nečitljivim. To se može rešiti isključivanjem 3D akceleracije, ali grafički instaleri za distribucije poput Red Hat ili Mandrake ne daju opciju da se promene paremetri ili ručno odabere ne-problematični drajver. Naravno, pošto Slackware ima tekstualni instaler, to ovde nije problem. :beer:

Možda odradim instalaciju u nekom emulatoru kad uhvatim vremena i volje. :) To bi bilo interesatno.