Pre godinu dana imao sam isti problem sa Ubuntu 7.10 i PCLinuxOS.
Računao sam ako nabavim neku jaču distribuciju, da ću problem rešiti, predpostavljajući da će postojati u samom sistemu drajver za podršku.
Kad pogledam u informacionom centru, piše da je wireless kartica Airport, Broadcom bcm43xx, tako nešto. To valjda znači da je kartica prepoznata.
Od interfejsa posedujem dva koja se prikazuju u podešavanju mreže. eth0 i wlan0. Za eth0 piše da je lokalni interfejs( lan ). Ovaj interfejs sam podesio pomoću netconfig komande. Ali pošto nemam lokalnu mrežu preko ove kartice, nadam se da nije važno koje parametre unesem. Domen, host... Da li sam ja lud ili je to kartica za kabl koji se ćušne u onaj konektor sličan telefonskom priključku. Tu nemam kabl ćušnut i znači ne treba mi.
wlan0 pokušavam da podesim komandom iwconfig. Ali mislim da kad upišem neke parametre isti se i ne zapamte. Recimo kucam iwconfig wlan0 txpower auto i rezultat mi bude Tx-power =27. Posle restarta opet se tx-power vrati na 0.
Za ESSD kucam ime mreze. Da li je to vazno? Koristim statičku IP adresu kada se konektujem iz windowsa. Nemam gateway. Tačnije administrator mi nije dao. Maska je sa dve nule.
pokušavao sam sa komandom iwlist wlan0 scan. Piše da je network down.
komandom iwconfig, dobijam rezultat:
lo - no wireless extension
eth0 - no wireless extension
wmaster(tako nešto) - no wireless extension
wlan0 - (dobije se neki rezultat, ali ništa nije podešeno) Iwconfig ima dosta parametara. Kako da ih podesim sve.
Mogu li koristiti bootp u konfigurisanju u GUI. ili dhcp?
Moje lično mišljenje je da, po njima, korisnici na ovoj mreži ne bi trebalo da koriste linux jer se plaše hakerskih napada. Zato im je lakše i sigurnije da puste samo windosovce. Zašto se administrator čudi kad mu pomenem linux.(Šta ćče ti to, ne može to, ne valja to, mi drugačije radimo.) Ne znam ja to da namestim, znam ko zna, onaj. a taj nema veze s tim.Ima neće da kaze. Isto kao kad kupuješ gace i trazis iste one sto je kupio onaj pre tebe.
Ovo su neke slike sistema, ako bude od pomoci.
Wireless, Asus WL-138G V2 ?
Moderator: Urednik
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by miloslack on 04 Jan 2009, 11:39, edited 1 time in total.
-
Elitni članoffline
Probaj sa ndiswrapper-om, on učitava windows drajver za wireless na linuxu. Nemam wireless pa ti ne mogu detaljnije pomoći, u svakom slučaju ti treba gateway i statička IP adresa koju dobijaš od provajdera.
PS. Mada je ova tema više za hardware sekciju.
PS. Mada je ova tema više za hardware sekciju.
Last edited by Abraxas on 06 Jan 2009, 01:32, edited 1 time in total.
Hard work may not kill you, but why take the chance?
-
Inace da bi dodelio neku ip adresu sa ifconfig-om moras posel ifconfig da upises za sta to je ono interface nptd eth0, wlan0, ...
I to sto podesis ubaci u neki skript da ti odradi tokom boot-ovanja.
E samo pazi na redosled, dhcp- client-a, podesavanja kartice, i u slucaju da koristis pppoe konekciju i podizanja pppoe-start.
I to sto podesis ubaci u neki skript da ti odradi tokom boot-ovanja.
E samo pazi na redosled, dhcp- client-a, podesavanja kartice, i u slucaju da koristis pppoe konekciju i podizanja pppoe-start.
-
U principu, ti vec i imash sve sto ti treba (driver), trebalo bi da bude dovoljno ako uradish ovako:
(postoji mnogo varijacija na temu)
kako bi sa:
iwlist wlan0 scanning
mogao da dobijes dostupne AP-ove, potrebn je da uradis:
ifconfig wlan0 up
(mada ti ni sa ovim nije zagarantovan uspeh)
naj bolja stvar za skeniranje je airmon-ng, ali on je i krakerska alatka, samim tim i malo zeznutija za koriscenje.
ako ti iwlist i vrati neki odziv, iskoristi onda sve izlistane parametre kroz odgovarajuce opcije (vidi man iwconfig) za:
iwconfig wlan0
(ne zaboravi da pre toga uradis ifconfig wlan0 down, jer ce ti iwconfig u suprotnom vracati gresku)
I na kraju ifconfig wlan0 IP_ADRESA_IZ_WINA (posto kazes kako koristis staticku IP adresu)
Ako za logovanje koristis neki PPPoE, onda pokreni
pppoe-setup, a kada tu uneses sve sto ti trazi, pokreni pppoe-start
Naravno sve ovo radis kao root u konzoli !
Probaj pa javi dokle si stigao
Sretno
(postoji mnogo varijacija na temu)
kako bi sa:
iwlist wlan0 scanning
mogao da dobijes dostupne AP-ove, potrebn je da uradis:
ifconfig wlan0 up
(mada ti ni sa ovim nije zagarantovan uspeh)
naj bolja stvar za skeniranje je airmon-ng, ali on je i krakerska alatka, samim tim i malo zeznutija za koriscenje.
ako ti iwlist i vrati neki odziv, iskoristi onda sve izlistane parametre kroz odgovarajuce opcije (vidi man iwconfig) za:
iwconfig wlan0
(ne zaboravi da pre toga uradis ifconfig wlan0 down, jer ce ti iwconfig u suprotnom vracati gresku)
I na kraju ifconfig wlan0 IP_ADRESA_IZ_WINA (posto kazes kako koristis staticku IP adresu)
Ako za logovanje koristis neki PPPoE, onda pokreni
pppoe-setup, a kada tu uneses sve sto ti trazi, pokreni pppoe-start
Naravno sve ovo radis kao root u konzoli !
Probaj pa javi dokle si stigao
Sretno
-
druze samo skini wicd, podesi u njemu IP adrese ili stavi dhcp... znaci samo instaliras pokrenes ,podesis i konektujes..!
evo i link http://repository.slacky.eu/slackware-1 ... 6-1mch.tgz
Instaliras preko Kpackage
evo i link http://repository.slacky.eu/slackware-1 ... 6-1mch.tgz
Instaliras preko Kpackage
Last edited by Bl00daXe on 16 Jan 2010, 05:59, edited 1 time in total.