Naknadno instaliranje X desktopa
Moderator: Urednik
-
Poznata ličnostoffline
Pozdrav svima ja sam novi na forumu i novi sa slackware distrom. Koristio sam Ubuntu malo ucio, hteo da naucim sve,otisao u skolicu i tamo uce linux ali na slackware-u. Sada idu lekcije "instalacija" ... mozete i nemorate da instalirate GUI... ja reko bice objasnjeno posle u lekcijama kako se to rucno radi i preskocim! Elem dosao x windows i KDE kao lekcija a ja nemam instalirano!Profa poslao neki link za openbsd sa komandama koje nerade na linux-u (pkg_add -r xorg). Posto nemam nista specijalno na njemu, mogu da ga preinsaliram ali to je mnogo lako, nista necu nauciti! Stizemo do pitanja,naravno pomoc. Citam malo na netu i resio sam rucno da intaliram sledece stvari.A da koristim 13.1 jer se sa njim radi na predavanju (online).
skinuo sa sajta i instalirao preko installpkg
ftp://ftp.mirrorservice.org/sites/ftp.s ... ackware/x/
xorg-cf-files-1.0.3-noarch-1
xorg-docs-1.5-noarch-1
xorg-server-1.7.7-i486-1
xorg-server-xnest-1.7.7-i486-1
xorg-server-xvfb-1.7.7-i486-1
xorg-sgml-doctools-1.4-noarch-1
x11-skel-7.4-i486-1
x11pref-1.5.1-i486-1
#hash -r (nasao sam nesto na netu...)
da i gnome samo zato sto sam naleteo na instalaciju u jednoj liniji
lynx --source http://gnomeslackbuild.org/net-install | bash
startx- no such command
xorgsetup - libpciaccess.so.0:no such file or dir...
gdm (start gnome)-no such command
Molim za pomoc,gde gresim, da li se uopste ovako instalira na slackware-u ili drugacije?Koji su svi paketi koji se instaliraju za xwindow server(dependency) i kako se instalira KDE i XFCE u kompletu (dependency) ?
skinuo sa sajta i instalirao preko installpkg
ftp://ftp.mirrorservice.org/sites/ftp.s ... ackware/x/
xorg-cf-files-1.0.3-noarch-1
xorg-docs-1.5-noarch-1
xorg-server-1.7.7-i486-1
xorg-server-xnest-1.7.7-i486-1
xorg-server-xvfb-1.7.7-i486-1
xorg-sgml-doctools-1.4-noarch-1
x11-skel-7.4-i486-1
x11pref-1.5.1-i486-1
#hash -r (nasao sam nesto na netu...)
da i gnome samo zato sto sam naleteo na instalaciju u jednoj liniji
lynx --source http://gnomeslackbuild.org/net-install | bash
startx- no such command
xorgsetup - libpciaccess.so.0:no such file or dir...
gdm (start gnome)-no such command
Molim za pomoc,gde gresim, da li se uopste ovako instalira na slackware-u ili drugacije?Koji su svi paketi koji se instaliraju za xwindow server(dependency) i kako se instalira KDE i XFCE u kompletu (dependency) ?
-
Administratoroffline
Ako si išao na punu instalaciju KDE i XFCE su već instalirani. A tvoja pitanja kako pokrenuti Xorg je odgovoreno u sledećoj temi:
viewtopic.php?f=38&t=1028
Za informacije o instalaciji dodatnog softvera možeš pogledati sledeće dve teme:
viewtopic.php?f=38&t=1072
viewtopic.php?f=38&t=124
Za informacije o instalaciji dodatnog softvera možeš pogledati sledeće dve teme:
viewtopic.php?f=38&t=1072
viewtopic.php?f=38&t=124
-
Prijatelj forumaoffline
Urednici, admini, jace je od mene, ako morate obrisite, mali je off.
O kojoj skoli je rec?
/off
Usput dobro dosao na Slackware Srbija zajednicu, pravo mesto za pitanje.
Nikada nisam konfigurisao Xorg rucno vec sam ga uvek instalirao automatski.
Da li si pogledao ovu temu
takodje u Slackbook dokumentaciji imas o konfigurisanju X.org servera ovde
http://slackbook.ns-linux.org/x-window-system.html
Ako ne ide, sacekaj malo, pojavice se nasi Slackware eksperti.
Dodatak
Bocke, pisali smo u priblizno iso vreme, nema veze, koliko vidim po tvom postu nisam ga lose uputio.
O kojoj skoli je rec?
/off
Usput dobro dosao na Slackware Srbija zajednicu, pravo mesto za pitanje.
Nikada nisam konfigurisao Xorg rucno vec sam ga uvek instalirao automatski.
Da li si pogledao ovu temu
takodje u Slackbook dokumentaciji imas o konfigurisanju X.org servera ovde
http://slackbook.ns-linux.org/x-window-system.html
Ako ne ide, sacekaj malo, pojavice se nasi Slackware eksperti.
Dodatak
Bocke, pisali smo u priblizno iso vreme, nema veze, koliko vidim po tvom postu nisam ga lose uputio.
-
Administratoroffline
Pardon. Vidim da Drummer nije obradio pokretanje Xorga.
Prvo izabereš grafičko okruženje komandom:
zatim otkucaš:
Ako želiš da se Xorg pokreće pri pokretanju sistema, baci pogled ovde:
http://slackbook.ns-linux.org/x-window-system-xdm.html
Prvo izabereš grafičko okruženje komandom:
Code: Select all
xwmconfigCode: Select all
startxhttp://slackbook.ns-linux.org/x-window-system-xdm.html
-
Administratoroffline
Ne čitam pažljivo.
Vidim da nemaš instaliran Xorg (?). Odradi punu instalaciju Slackware-a i imaćeš. 
Ili instaliraj pakete iz /x. Naravno, ovde možeš isključiti nepotrebne stvari (razne fontove, drajvere za nepotrebne ulazne uređaje ili drajvere za druge grafičke karte). Ovo što si ti instalirao je daleko od potrebnog. neke od ovih stvari ti apsolutno ne trebaju (xnest, xvfb). Lista je stvarno dugačka, a trenutno nisam na Slacku.
Ili instaliraj pakete iz /x. Naravno, ovde možeš isključiti nepotrebne stvari (razne fontove, drajvere za nepotrebne ulazne uređaje ili drajvere za druge grafičke karte). Ovo što si ti instalirao je daleko od potrebnog. neke od ovih stvari ti apsolutno ne trebaju (xnest, xvfb). Lista je stvarno dugačka, a trenutno nisam na Slacku.
-
Administratoroffline
Instalaciju paketa iz /x možeš odraditi i pomoću slackpkg:
su -
slackpkg install x/-
Administratoroffline
Dakle, da rezimiramo 
@liblack
Ti si instalirao Slackware bez grafičkog okruženja. Na koji način si to uradio? Koje grupe paketa si odabrao prilikom instalacije?
Dok ne odgovoriš, ja ću ti na jedno mesto samo skupiti objašnjenja koja su ti kolege dale u prethodnih nekoliko postova (da bi se lakše snašao).
Da bi imao funkcionalan X neophodno je da instaliraš sve pakete iz X grupe paketa (folder pod imenom x na serveru koji si naveo). Nije potrebno da ih skidaš ručno već u te svrhe možeš koristiti slackpkg paket menadžer koji dolazi uz Slackware 13.x sistem:
). Da bi instalirao KDE grafičko okruženje, potrebno je da instaliraš pakete iz kde grupe paketa (na isti način kako si instalirao X)
(Xfce se nalazi u xap grupi paketa).
Nakon ovoga sledi:
@liblack
Ti si instalirao Slackware bez grafičkog okruženja. Na koji način si to uradio? Koje grupe paketa si odabrao prilikom instalacije?
Dok ne odgovoriš, ja ću ti na jedno mesto samo skupiti objašnjenja koja su ti kolege dale u prethodnih nekoliko postova (da bi se lakše snašao).
Da bi imao funkcionalan X neophodno je da instaliraš sve pakete iz X grupe paketa (folder pod imenom x na serveru koji si naveo). Nije potrebno da ih skidaš ručno već u te svrhe možeš koristiti slackpkg paket menadžer koji dolazi uz Slackware 13.x sistem:
Ovim postupkom si instalirao samo Xorg grafički server i twm window manager (koji će te možda i zbuniti na samom početkubocke wrote:Instalaciju paketa iz /x možeš odraditi i pomoću slackpkg:
su - slackpkg install x/
su -
slackpkg install kde/Nakon ovoga sledi:
To bi trebalo da bude kompletna procedurabocke wrote: Prvo izabereš grafičko okruženje komandom:zatim otkucaš:Code: Select all
xwmconfigAko želiš da se Xorg pokreće pri pokretanju sistema, baci pogled ovde:Code: Select all
startx
http://slackbook.ns-linux.org/x-window-system-xdm.html
nije važno samo raditi ono što voliš...važnije je voleti ono što radiš
-
Poznata ličnostoffline
Bocke hoces da kazes da mi je u sustini potreban samo xorg-server?
skola je IT akademija.
Ako je dovoljno ovo sto sam instalirao zasto nemogu da pokrenem startx ili xorgconfig?
I da li je dobra procedura wget i installpkg,ako je dobra opet prethodno pitanje?
skola je IT akademija.
Ako je dovoljno ovo sto sam instalirao zasto nemogu da pokrenem startx ili xorgconfig?
I da li je dobra procedura wget i installpkg,ako je dobra opet prethodno pitanje?
-
Poznata ličnostoffline
Da hvala drummer sada sam svati sta treba da radim i sta mi treba. Probam pa cu da vam javim sta sam uradio! Nemogu da se setim sta sam instalirao ali mislim da nisam instalirao AP grupu.
-
Administratoroffline
Bojim se da nisi dobro i pažljivo pročitao ono što je napisano. Ovo što si ti instalirao je nedovoljno da bi imao funkcionalan X. Neophodno je da instaliraš još dosta paketa koji se nalaze u x folderu repoa. Slackware nije distro koji ima funkcionalan paket menadžer sa funkcijom rešavanja zavisnosti već je potrebno stvari odraditi "ručno". Takođe, njegov paket menadžer ne radi sa tzv meta paketima (grupama paketa) pa je i to prepreka prilikom instalacije. Razlog sam već naveo - ne radi sa zavisnostima (dependancy).liblack wrote:Bocke hoces da kazes da mi je u sustini potreban samo xorg-server?
skola je IT akademija.
Način koji si ti primenio - skidanje wget-om i instalacija installpkg komandom je sasvim prihvatljiv (nekada je bio i najbolji) ali u poređenju sa slackpkg alatom je daleko od komotnog. Zašto? Slackpkg upravo predstavlja omotač (wrapper) za automatsko izvršavanje navedenih komandi - preuzimanje paketa i njihovo instaliranje.
nije važno samo raditi ono što voliš...važnije je voleti ono što radiš