Dobrodošli na wiki srpske Slackware zajednice. Za izmenu sadržaja je neophodno registrovati nalog. Pre uređivanja ili dodavanja sadržaja poigrajte se sa wiki sintaksom u igralištu.

Instalacija Slackware Linuxa sa USB diska

Da biste ovo uspešno izvršili neophodno je da pripremite USB disk. Ovo možete uraditi na dva načina - kopiranjem instalacionih fajlova uz brisanje podataka sa USB diska ili kopiranjem instalacionih fajlova bez prethodnog brisanja podataka sa USB diska.

Priprema USB diska koja uključuje njegovo formatiranje (brisanje postojećih podataka na njemu)

Za ovu operaciju vam je neophodan usbboot.img fajl koji je veliki svega 25mb i koji se nalazi u direktorijumu usb-and-pxe-installers na bilo kom slackware repozitorijumu (ili na Slackware instalacionom disku). Npr, možete ga preuzeti ovde.

Ovaj fajl ne sadrži nikakve slackware pakete već samo instalacioni program (setup) nakon čijeg pokretanja ćete imati mogućnost da podesite odakle će se preuzeti neophodni instalacioni fajlovi. Oni se mogu preuzeti sa interneta (HTTP/FTP servera), sa lokalnog NFS/HTTP/FTP servera, sa već pripremljene particije (ili lokacije) na hdd-u ili sa CD/DVD medija (ovo poslednje baš i nema mnogo smisla, jer ako imate funkcionalan optički uređaj onda sa njega možete izvršiti klasičnu instalaciju).

Ova slika (usbboot.img fajl) se za samo nekoliko sekundi može prebaciti na USB disk. Ona sadrži sve fajlove koji su neophodni za pokretanje instalacionog programa kao i drajvere za mrežne i pcmcia uređaje (kako bi mogli iskoristiti blagodeti mrežne instalacije izabranih paketa). Ipak, ovaj način instalacije (sa USB stika) nije pogodan za starije računare sa malo sistemske memorije jer ramdisk koji ova slika pravi zauzima oko 30MB (a potrebno je još imati memorije i za sam kernel). Dakle, preporučeni minimum je 64MB RAM memorije.

Prebacivanje fajla usbboot.img na USB disk

Da bi kreirali butabilan USB disk sa koga ćemo moći da pokrenemo instalaciju Slackware-a moramo kopirati pomenuti fajl na njega a to je objašnjeno u sledećih nekoliko koraka:

Korak 1

Otvorite bilo koji emulator terminala (konzola) i dođite do foldera u kome se nalazi usbboot.img fajl (koji ste preuzeli sa slackware repozitorijuma ili iskopirali sa Slackware instalacionog diska).

Korak 2

Ubacite USB disk u slobodan USB port. Ovde zastanite na trenutak i dobro obratite pažnju na sledeću napomenu:

USB disk (stik ili eksterni HDD) vaš Linux sistem vidi kao SCSI/SATA uređaj i u skladu sa tim mu daje slovnu oznaku sdX, u zavisnosti od toga koliko sata/scsi uređaja imate na sistemu. Ovde dobro obratite pažnju na to da (od pojave kernela 2.6.x verzije) su svi optički uređaji prepoznati kao SCSI i imaju oznaku sdX, a od verije 12 Slackware Linux-a i svi HDD uređaji imaju oznaku sdX. Dakle, ako kao putanju za kopiranje slike postavite pogrešnu oznaku uređaja, može doći do gubitka (vama dragocenih) podataka. Pre bilo kakve operacije dobro proverite putanju do vašeg USB uređaja. Najbolji i najlakši način je da u terminalu (kao root) ukucate sledeću komandu:

# fdisk -l

Ona će vam izlistati sve hdd uređaje, a vi obratite pažnju na slovnu oznaku vašeg USB diska na koji želite prekopirati sliku (samo sdX, ne zanima vas brojčana oznaka iza X)

Korak 3

Prebacite image fajl na USB disk upotrebom dd komande (programa). U primeru koji sledi USB disk ima oznaku sdc (umesto sdc unesite tačnu oznaku vašeg uređaja!)

dd if=usbboot.img of=/dev/sdc bs=512

Komanda dd briše kompletan sadržaj odabranog diska pa je poželjno izvršiti bekap podataka sa njega pre pokretanja komande kao i proveriti da li je oznaka diska ispravna kako ne bi došlo do gubitka bitnih podataka.

Nakon nekoliko sekundi ovaj image fajl će biti prenet na vaš USB disk i on će biti butabilan.

Priprema USB diska bez njegovog formatiranja (bez brisanja postojećih podataka na njemu)

Ukoliko želite da sačuvate podatke na vašem USB disku a istovremeno želite da vam on posluži kao disk sa koga ćete započeti instalaciju Slackware Linux-a onda prethodno pomenuta metoda nije adekvatno rešenje jer će obrisati sve podatke koji se na njemu nalaze. U tu svrhu poslužiće vam skripta usbimg2disk.sh koju možete preuzeti sa iste lokacije sa koje ste preuzeli usbboot.img fajl (on će vam i dalje biti potreban). Skripta i fajl usbboot.img treba da se nalaze u istom folderu. Otvorite terminal, pređite u folder u kome se nalaze ova dva fajla (skripta i image fajl) a zatim pokrenite skriptu komandom:

# usbimg2disk.sh

Ovakav način pravljenja butabilnog USB diska se primenjuje i u slučaju da prva metoda (koja uključuje format diska) ne uspe - BIOS nekih računara i pored opcije za pokretanje sistema sa USB-HDD uređaja ima problem sa pokretanjem diska koji je napravljen primenom prvog metoda.

Nakon nekoliko sekundi skripta će završiti svoj posao i vaš disk će biti butabilan.

Ostaje još samo da podesite da se računar pokreće sa USB-HDD uređaja (opcija koju treba podesiti u BIOS-u ako on podržava pokretanje sistema sa USB uređaja) i da započnete proces instalacije (koja je već opisana u članku na ovom forumu).

Spoljašnja veza


QR Code
QR Code instalacija:instalacija_sa_usb_sticka (generated for current page)