Salix 15

Ovde možete predstaviti ili diskutovati o distribucijama baziranim na Slackware-u (Salix, Zenwalk, Porteus, itd)

Moderator: Urednik

Elitni član
Elitni član

Post Napisano: 25 Aug 2023, 14:35

Koristim Salix, što u verziji 14.2, što u verziji 15.0.
Mašina na kojoj je instaliran Salix 15 je Socket 775, petnaest godina ima. Dobra podrška za stari hardver . Troši oko 600 mb, na leru. U radu oko 1 GB.
Forsira minimalistički pristup, jedna aplikacija za jednu oblast. Nije loše dodati još neki muzički plejer, čisto zbog puštanja većeg broja formata.
Uvedene novotarije, podrška za flat pakete, ko voli da instalira van zvaničnih izvora, sada ima mogućnost.
Gomila paketa sa SB0 prerađena i dodata u Gslapt paket menadžer, uz mogućnost instalacije na jedan klik.
Aplikacije solidno rade, izuzetak je Viber, u verziji 16 i 18 bez wifi podrške. Viber 20 Applmage bez mogućnosti reprodukcije videa.
Libreoffice ima bug, ne radi sa intel grafičkim karticama. Postoji rešenje na internetu, koje opet ne radi sa najnovijim izdanjima paketa, a paket se često apdejtuje. Zbog ovog buga, bio sam primoran da uklonim Salix sa novog laptopa, budući da imam intel integrisanu grafičku.
Za lenjivce, i sve one koje mrzi da petljaju po Slackware distrou, topla preporuka.

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 26 Aug 2023, 16:06

Izgleda da bi mi baš integeisana Intelova grafička za jedno vreme završavati posao, pošto jedna dosta stara karta nVIDI-a Geforce 9600 GT 9600 GT nešto neće da baci sliku.

Inače imam i jedan 775, ali kao da je matična otišla, sa takođe vremešnim Intel Core 2 Duo Processor E7500 i 4 GB RAM-a, i uzeću verovatno nešto na toj osnovi ako ne uspem ploču da popravim. Na KP-u polugonfiguracijama sa serverskim Zionima E5450 (i nešto slabijim po frekvenciji rada procesora) već modovani i ubačeni u ležište 775 , ti CPU-i sa matičnom i sa par giga RAM-a nisu više 2.000 do 3.000 hiljada dinara, uz neku grafičko do 2 GB DDR5, moglo bi svašta da se čak igra na Linuksu. Preako Steama, a ima i dobrih besplatnih igara.

A nije baš da sam lenjivac, već imam druge priorite, a toliko dobrih distribucija. Ni aNtix nije loš, a čujem i Krančbeng da je opet aktivan.

Dobro je što sam pitao. Hvala ti veliko na jako korrisnom odgovru, za bag u vezi integrisane Intel grafičke karte.
A zar to ne spada u domen kernela. Koji kernel je na Salixu 15.0?

Elitni član
Elitni član

Post Napisano: 26 Aug 2023, 16:28

Kad sam napisao da je Salix za lenjivce, nisam ni mislio na tebe, znam da si stari fan Slackware linuxa. Ali, ima nas koji jesmo lenji, :) .
Baš je nezgodna situacija, da baš od svih programa, Libreoffice štuca . Bitan paket. Opet, može da se koristi neko vreme i Abiword ili Gnumeric. Ali, nije to dostojna zamena.
Moj socket 775, Intel Core 2 Duo, E 8500, 3.16 Ghz, 4 rama, i Nvidia 8400 GT. Ne bi bilo zgoreg, promeniti grafičku, ja bih išao ili na Nvidia GT 710, 1GB DDR3, ili najviše na 1030 2GB DDR5. Iz razloga da se dokopam vlasničkog drajvera, bar u verziji 470, sa prvom navedenom grafičkom.
antiX fantastično radi, na starudiji, no, ipak kad može i Salix 15, njemu sam dao prednost. Najnovija verzija antiX distroa, samo što nije izašla, imaju par problemčića koje već dugo rešavaju, sa instalerom na prvom mestu. Kad to završe, antiX 23 ugledaće svetlost dana.
Kernel na Salixu isto kao i na Slackware, 5.15.xxx. Na Linuxquestions, i još ponegde, kao i na Salix forumu, kao problem označeno je neslaganje Red Hat paketa Libreoffice i Intel integruše. Kod mene svi noviji računari su Intel 7. generacija, gde je integruša, tu ne radi.

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 28 Aug 2023, 14:04

Daleko je bolje da ideš na DDR5 kada su u pitanju grafićke, ali pošto tebi grafička ne treba za igranje već najverovatnije za monitoring, nesmetano gledanje recimo YT-a, surf i gledanje filmova, slušanje muzike, grafičku ne bih ni menjao. Sasvim je dobra ta nVidia koju imaš.
Dobro je što se tiče grafičkih kartica, pošto igram neke igrice i u Linuksu, preko Steama, sada su kartice sa 4 do 8 GB na DDR5, tu oko 60 do 80 €, i njihova cena će ići sve niže. Takođe treba da dođu na red da postanu polovne i pristupačne skoro svima ove grafičke sa 10, 12 i 16 GB DDR6.

Probaću Salix 15, pa ako ne krene iz prve, preći ću na nešto drugo.

Kako su rešene zavisnosti u gslapt-u, da li mora da se čita koja je verzija, ili gslapt to završava sam. Zato što ranije gslapt nije bio u potpunosti automatizovan kao što je synptic u Debianu. A još ako naguraš repo-a sa svih strana (kao što sam ja radio), onda je baš veselje (moralo je da se gleda verzija paketa).

Što se tiče Kranča, moja greška, nisu izlazile nove verzije nažalost.

Elitni član
Elitni član

Post Napisano: 28 Aug 2023, 15:36

Vlasnički drajver za staru karticu je 340. Pravi određene probleme. Od verzije 470, baš na Salixu, sve lepo radi. Imam posebno gejmerski računar, na kome je i5 7400, nvidia 1050 2 gb ddr5, i Debian testing. Steam i CSGO.Sad će apdejt igrice, pa ne znam kakva je sudbina verzije za linux, nove verzije nema, a stara možda neće moći raditi.

Gslapt u potpunosti automatizovan, sve potrebne zavisnosti povuče sa sobom.

Crunchbang ne dobija nova izdanje, ali Crunchbang++ nastavlja tamo gde je prethodnik stao https://crunchbangplusplus.org/ .

Anticapitalista upravo objavio da je izašao novi antiX 23. Još nije ažuriran sajt, ali ima na Sourceforge da se skinu najnovije slike.

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 29 Aug 2023, 13:37

Podignem ga juče u live režimu te sam tumarao da nađem password za live, i pošto sam ga našao da ga butam još jednom neće i neće, daje mi krenel panic prilikom butanja.
Preleto sam malo i Handbook za Salix, vidim da ima više mogućnosti.
Onda sam instalirao Kali, ali ću morati da nađem neku karticu tipa ove koju imam (Ge Force 9600 GT), bolje mi ne treba za taj računar, i da instaliram Salix 15. U pravu si KISS-ovača prava. :beer:

Post Reply