Elem, pozvani i prozvani ne baš aktivni član Slackware foruma se odaziva i spreman je da podeli svoja iskustva sa čitaocima, a na temu Salix linux.
Salix je distro koji mogu da proporučim kao početni korak za korisnike koji hoće da koriste Slackware. Dobar za upoznavanje same filozofije koju neguje Slackware linux, kompatibilan u potpunosti sa navedenim distrom.
Instalacija - nešto jednostavnija u odnosu na instalaciju Slackware linuxa. Apsolutnim početnicima ne bih preporučio da krenu u linux vode sa ovom distribucijom. Lakše je ipak instalirati nešto drugo za početak. Prosečni korisnici mogu već da prihvate izazov i da pokušaju instalaciju. Na ovom forumu je postavljen iscrpan tutorijal, na temu kako instalirati Slackware. Odličan vodič i za Salix linux. Pratiti turotijal i neće biti većih problema. Možda nekome zasmeta particionisanje sa cfdisk programom. Paticije se mogu i pripremiti sa programom Gparted pre instalacije i tako pripremljene mogu se iskoristiti za postojecu instalaciju. U toku instalacije, za razliku od Slackware linuxa, bice kreiran korisnički nalog,biće uključeni repozitorijumi i postojaće mogućnost direktnog logovanja u GUI.
Postinstalacioni postupak - Nakon završene instalacije, dobija se sistem za dosta predinstaliranih aplikacija. Za korisnike sa skromnijim zahtevima dovoljno, za one probirljivije, potrebno je dodati nešto od programa. Programi se dodaju na više načina, oni iskusniji kojima terminal nije stran, mogu to odraditi komandama iz terminala. Nekome je lakše da koristi GUI programe koje Salix ima. Gslapt Package Manager i Sourcery SlackBuild Manager. Pored dva navedena načina, paketi se mogu skidati sa dobro poznate stranice Slackbuild.org i te pakete korisnik sam ručno instalira. Sva uputstva lako dostupna na internetu. Naravno moguće je koristiti i AlienBob packages u txz formatu.
Radi što boljeg snalaženja obavezno posetiti matični stranicu Salix linuxa, i na sajtu pronaći i preuzeti uputstvo, koje je meni mnogo koristilo, a koje detaljno opisuje sve potrebne komande i daje korisna uputstva.
Salix se ne apdejtuje baš često. Za mene malo neobična pojava, budući da godinama koristim distro koji je rolling i gde nedeljno dobijem i po par stotina paketa za nadoradnju. Aplikacije su stabilne, a kroz apdejt dolazi samo najneophodnije. Nešto slično Debian stable verziji. Rezultat te nepromenjlivosti je stabilnost paketa koji postoje.
U želji da osposobim jedan stari i slabašan laptop, probao sam i verzije Salix 13.37, Salix 14.0 i Salix 14.1. Rezultat je bio zadovoljavajuci. Sve tri verzije su prošle instalacioni postupak bez problema. Ono što mi je zasmetalo je da su paketi u verzijama 13.37 isuviše stari, u verziji 14.0 takođe. Verzija 14.1 je minimum koji bih preporučio. Ispod toga ne ići ako se ne mora.
Par zamerki- Salix 14.1. Chromium browser u verziji 56.xxx se konstantno lomi i nemoguće je koristiti isti za internet pretragu. Firefox i Seamonkey rade. U verziji 14.2, poslednjoj, ne može iz nekog razloga da se montira Windows particija i ne otvara se u Thunar fajl menadžeru. U verziji 1.41 Windows particija se montira bez problema. Gnome disk utility, program koji koristim za nabacivanje iso fajla na fleš memoriju odbija da se instalira . Pretpostavljam da je paket na SlackBuild.org verovatno oštećen. Paket sam pronašao iz neoficijelnih izvora i tada instalacija prolazi, ali pitanje je ko je tvorac tog paketa i da li se može verovati neoficijelnom izvoru.
Lilo bootloader. Može biti neobično korisnicima koji su navikli na Grub. Programi se instaliraju na više načina i iz više izvora. Treba to sve pohvatati za početak. Paket menadžera nema. Pomirimo se sa time.
Opšti utisak je zadovoljavajući, Salix će kod mene ostati na računaru i u narednom periodu. Video nešto novo, naučio po nešto za ovo kratko vreme od kada koristim distro. Preporuka.