Instalacija Porteusa?

Ovde možete postaviti pitanje vezano za instalaciju i podešavanje Slack-baziranih distribucija

Moderator: Urednik

Post Reply

Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 99
Joined: 20 Feb 2011, 23:29

Post Napisano: 18 Jan 2012, 20:13


Moze neko od iskusnijih clanova da postavi proces instalacije porteusa. Trazio sam informacije po njihovom forumu ali mi nije poslo za rukom da ga instaliram na hdd. Hvala unapred. :beer:
ImageAdministrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 877
Joined: 25 May 2008, 10:44
Location: Valjevo, Srbija

Post Napisano: 20 Jan 2012, 19:04


Nažalost, klasična (full) instalacija nije moguća. Ovo je primarno portabilni live sistem koji je nastao na bazi Slackware-a (a kao naslednik tada "mrtvog" Slax projekta) i koji se ne može instalirati kao Slackware niti koristiti njegove pakete u radu. Oslanja se na korišćenje modula (kao Slax) a ne konkretnih paketa. Ipak, moguća je instalacija Porteusa (tzv. frugallware instalacija) na hdd ali će se u tom slučaju sistem ponašati isto kao da je u pitanju instalacija na USB (i sve nastale promene će se snimati, kao na USB Porteusu). Problem je što će se i dalje moduli učitavati sa diska i što će i dalje biti kreiran RAM deo Porteus-a (kao što je prikazano na slici).
Capture5.PNG
Ukoliko želiš da ga instaliraš na taj način, potrebno je da pre same instalacije napraviš bar jednu Linux kompatibilnu particiju (ext3/ext4 je preporuka za fajl sistem u tom slučaju), a zatim da odabereš opciju Porteus Install (koja je prikazana na sledećoj slici)
Capture4.PNG
Nakon odabira ove opcije pojavljuje se prozor u koji treba da upišeš šifru root korisnika (u ovom slučaju to je toor).
Capture3.PNG
U prozoru koji se pojavio jasno je naznačeno da u ovom momentu ubaciš USB flash (ako na njega želiš instalirati Porteus) a zatim odabereš opciju Refresh da bi se osvežila lista uređaja i particija koje je pred tobom. Ako želiš instalirati na hdd onda klikni na opciju Mount a partition (i ona je obeležena na slici) koja otvara još jedan prozor
Capture2.PNG
Ako si prethodno kreirao particije van Porteus-a, ili pomoću fdisk/cfdisk programa (postupak kreiranja particija pomoću cfdisk-a je opisan u uputstvu za instalaciju Slackware-a) jasno će se videti spisak particija. Odaberi onu koju želiš pa klikni na opciju Mount now. Ako je sve ok, vraćaš se na prethodni prozor u kome odabereš particiju i potom klikneš na dugme Next (koje je onemogućeno pre odabira particije).
Capture.PNG
Čekiraj obeležene sekcije kako bi prihvatio objašnjenje koje je navedeno i odabrao instalaciju boot loader-a. Klikom na Next otpočinješ instalaciju.

Instalacija porteusa nije ništa drugo do kopiranje celokupnog sadržaja LiveCD-a na odabranu particiju hdd-a i instalacija boot loader-a.
nije važno samo raditi ono što voliš...važnije je voleti ono što radišPoznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 99
Joined: 20 Feb 2011, 23:29

Post Napisano: 20 Jan 2012, 23:21


Puno hvala za ovo detaljno uputsvo. Veoma je korisno :D
Image


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests