Tehnički deo posla je većim delom gotov. Sad da se osvrnem na postove koje sam preskakao zbog toga.
Mladen Isaković wrote:
Eto sad sve ovo što imamo predajem u vaše ruke, pa vi uzmite i iskoristite od toga šta god vam volja, što se mene tiče, kad je već novi Slack početak, možda ne bi bilo loše da novi portal bude u novom ruhu, vi radite nadalje onako kako vi mislite da treba, kao što smi i mi kad smo preuzeli. Da li će ličiti na dosadašnji, nije bitno, bitno je da osmislite sadržaj, da bude druženja, tema, dešavanja, portal postoji zbog ljudi koji ga posećuju, sve drugo je u drugom planu.
Što se tiče izgleda, to će svakako kad-tad morati da se menja. Nova Joomla ionako ne podržava trenutni template. Problem je jedino u tranziciji SMF 1.x u 2.x, ali videću da to probam na test serveru pre ponovnog pokušaja. Inače, uklonio sam celu desnu kolonu. Čini mi se da tema nije prilagođena za korisnike sa manjim rezolucijama. Kada bude ažurirana Joomla, videćemo šta dalje. Ali za sada je najbolje da postoji neka konzistentnost sa starim sajtom.
ivanp84 wrote:
Sa druge strane i Mladenove kritike su na mestu, ali to je pre svega zato što je celoj GNU zajednici potrebno osvežavanje. GNU/Linux je promenio svet komunikacija, ali je kernel postao isuviše arhaičan za potrebe *computing* -a druge decenije 21. veka. Već živimo u svetu *cloud* -a i tablet -a, danas postoje ljudi koji gotovo celokupan posao obavljaju na tablet -u, nedavno je bio tekst o tome na SlashDot -u. U takvom svetu dominiraju mikrokernel modeli sistema, linux, iako monolitni, se dobro snašao i u tim vodama zato što postoji više scale-down distribucija za ARM arhitekutru, između ostalih i ARMedSlack. Međutim nove tehnologije zahtevaju sveže snage, i trenutno se u svetu GNUa dešava sličan trend kao u našoj Slackware-Srbija zajednici, mnogi GNU projekti imaju nove maintainer -e i pool programera je sve više okrenut Python -u i Java -i čak i core programeri napuštaju C, ne zato što je loš, naprotiv odličan je, ali implementiranje novih modula više nije samo implementacija I/O mašinske komunikacije već često podrazumeva i elemente AI-a.
Glavni cilj novog Slackware-Srbija bi trebao da bude upravo da afirmiše nove tehnologije i programiranje na Slack -u, pre nego koncept idealnog desktop -a, jer je slack idealni desktop za svakoga ko zaista želi da upozna i koristi linux.
ivanp84 wrote:
Imam par ideja u tom smislu, pre svega u pravcu reafirmacije slackware -a kao hakerskog distroa, bez obzira na nivo poznavanja sistema krajnjih korisnika. Takav cyberpunk, da upotrebim taj SF žargonizam, pristup će svakako privući mlade snage, a takođe oslikavati i slackware zajednicu na pravi način. Takođe je bitno da budemo prisutni na linux manifestacijama bar ovim regionalnim, sećam se da je Broker negde proletos na Facebook stranici SlackwareSrbija pokrenuo takvu inicijativu za DebianDay, međutim bitno je da se na takvim događajima pojavljujemo kao udruženje kako to rade svuda u svetu.
Zvuči zanimljivo.

U kom pravcu bi se konkretno aktivirao? Praćenje vesti? Tutorijali? Da li si zainteresovan za urednički status na portalu?
Što se tiče prisustva na događajima, što da ne. Mada je mala i neaktivna zajednica, pa bi sve to išlo neformalno (za sada). Ukoliko uspemo da privučemo malo sveže krvi i/ili aktiviramo staru ekipu, možda i formalnije. Realno, jako mali broj ljudi se javio na ovoj temi.
Btw, hvala svima koji su se javili.

Još nismo sredili prenos domena. Pokušavamo da kontaktiramo Dimitrija, ali za sada bez uspeha. Kada to završimo, moraću da cimam Mladena da još jednom uradi backup baze foruma kako bi se i nove poruke našle na novom hostu.
Što se tiče aktivnosti... Trenutno je najbitnije da čujemo vas.

Bilo šta malo konkretizovanije dolazi u obzir. Prostora na serveru ima.