Kraj Slackware Srbije - ili novi početak [ipak novi početak]

Predlozi, pohvale, kritike, prijave problema i sugestije idu ovde
Locked

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 13 Dec 2011, 16:56

Drummer, slažem se i predložio bih kada sve sredimo da pošaljemo celom članstvu newsletters sa obaveštenjem da su sajt i portal online i da će tako i ostati.

Što se tiče članova koju su u ovoj temi ponudili pomoć, a to su ivanp84, Andersen, p, qki i naravno ti Drummer, bi bilo dobro da se izjasnite u ovoj temi da li ste voljni da pomognete da bismo zajednicu Slackware Srbija oževeli sa novim i starim članstvom.
Osim dobre volje potrebno je i nešto slobodnog vremena.

Bocketa (valja) ne treba ni da pominjem, čovek je sve završio.Image Image
Ovom prilikom, a biće ih još, bih se zahvalio nesebičnoj pomoći našeg Pece.Image Image

O strategiji, taktici, planovima, idejama i ostalim predlozima kako oživeti zajednicu Slackware Srbija bi krenuli kada sve legne na svoje mesto.
Znači kada se bude završila migracija i propagiranje domena.

Izvolite drugari, Vi ste na redu. :)

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 13 Dec 2011, 19:26

Kao što sam već pisao, na mene možete računati. Ono što mogu da ponudim je aktivno učestvovanje na forumu (pomoć članovima, poneka vijest, prevod, HOWTO itd.). Za sada, nažalost, samo to.

Naravno, vremenom ako se javi potreba za dodatnim aktivnostima, vjerujem da bih mogao da se angažujem. :)

Elitni član
Elitni član

Post Napisano: 13 Dec 2011, 19:26

Pa uglavnom smo vec rekli. Ja sam voljan da pomognem u skladu sa mogucnostima i slobodnim vremenom. S vremena na vreme, ako saznam neke novosti, napisacu neki post, ako nekome treba pomoc, a ja recimo znam kako da se resi problem, napisacemo, to se podrazumeva. Isto tako, ukoliko budem naucio nesto novo, podelicu to u howto sekciji, kao i do sad sto sam radio. U poslednje vreme sam retko pisao, nema mnogo postova, ali i na starom forumu sam postovao, pa su se neki postovi i izgubili kad je riknula ona baza prosli put. Vremena nemam previse, ali mislim da je dovoljno da svako od nas bude bar malo aktivan, bice dovoljno. Redovno pratim i desavanja na www.slackware.com i na alienovom blogu, pa cu uvek prenositi sveze vesti sa tih sajtova. Toliko za pocetak od mene, videcemo kakve je ko imao ideje, pricali smo vec nesto, pa kad se sve to objavi, videcemo ima li jos nesto u cemu moze da se doprinese da se te ideje ostvare, naravno u meri u kojoj vreme i obaveze dozvole.
Last edited by Andersen on 13 Dec 2011, 19:27, edited 1 time in total.

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 13 Dec 2011, 19:52

qki wrote: Kao što sam već pisao, na mene možete računati. Ono što mogu da ponudim je aktivno učestvovanje na forumu (pomoć članovima, poneka vijest, prevod, HOWTO itd.). Za sada, nažalost, samo to.

Naravno, vremenom ako se javi potreba za dodatnim aktivnostima, vjerujem da bih mogao da se angažujem. :)
Image
Andersen wrote: Pa uglavnom smo vec rekli. Ja sam voljan da pomognem u skladu sa mogucnostima i slobodnim vremenom. S vremena na vreme, ako saznam neke novosti, napisacu neki post, ako nekome treba pomoc, a ja recimo znam kako da se resi problem, napisacemo, to se podrazumeva. Isto tako, ukoliko budem naucio nesto novo, podelicu to u howto sekciji, kao i do sad sto sam radio. U poslednje vreme sam retko pisao, nema mnogo postova, ali i na starom forumu sam postovao, pa su se neki postovi i izgubili kad je riknula ona baza prosli put. Vremena nemam previse, ali mislim da je dovoljno da svako od nas bude bar malo aktivan, bice dovoljno. Redovno pratim i desavanja na www.slackware.com i na alienovom blogu, pa cu uvek prenositi sveze vesti sa tih sajtova. Toliko za pocetak od mene, videcemo kakve je ko imao ideje, pricali smo vec nesto, pa kad se sve to objavi, videcemo ima li jos nesto u cemu moze da se doprinese da se te ideje ostvare, naravno u meri u kojoj vreme i obaveze dozvole.
Image

Administrator
Administrator

Post Napisano: 13 Dec 2011, 21:42

Tehnički deo posla je većim delom gotov. Sad da se osvrnem na postove koje sam preskakao zbog toga. :)
Mladen Isaković wrote: Eto sad sve ovo što imamo predajem u vaše ruke, pa vi uzmite i iskoristite od toga šta god vam volja, što se mene tiče, kad je već novi Slack početak, možda ne bi bilo loše da novi portal bude u novom ruhu, vi radite nadalje onako kako vi mislite da treba, kao što smi i mi kad smo preuzeli. Da li će ličiti na dosadašnji, nije bitno, bitno je da osmislite sadržaj, da bude druženja, tema, dešavanja, portal postoji zbog ljudi koji ga posećuju, sve drugo je u drugom planu.
Što se tiče izgleda, to će svakako kad-tad morati da se menja. Nova Joomla ionako ne podržava trenutni template. Problem je jedino u tranziciji SMF 1.x u 2.x, ali videću da to probam na test serveru pre ponovnog pokušaja. Inače, uklonio sam celu desnu kolonu. Čini mi se da tema nije prilagođena za korisnike sa manjim rezolucijama. Kada bude ažurirana Joomla, videćemo šta dalje. Ali za sada je najbolje da postoji neka konzistentnost sa starim sajtom.
ivanp84 wrote: Sa druge strane i Mladenove kritike su na mestu, ali to je pre svega zato što je celoj GNU zajednici potrebno osvežavanje. GNU/Linux je promenio svet komunikacija, ali je kernel postao isuviše arhaičan za potrebe *computing* -a druge decenije 21. veka. Već živimo u svetu *cloud* -a i tablet -a, danas postoje ljudi koji gotovo celokupan posao obavljaju na tablet -u, nedavno je bio tekst o tome na SlashDot -u. U takvom svetu dominiraju mikrokernel modeli sistema, linux, iako monolitni, se dobro snašao i u tim vodama zato što postoji više scale-down distribucija za ARM arhitekutru, između ostalih i ARMedSlack. Međutim nove tehnologije zahtevaju sveže snage, i trenutno se u svetu GNUa dešava sličan trend kao u našoj Slackware-Srbija zajednici, mnogi GNU projekti imaju nove maintainer -e i pool programera je sve više okrenut Python -u i Java -i čak i core programeri napuštaju C, ne zato što je loš, naprotiv odličan je, ali implementiranje novih modula više nije samo implementacija I/O mašinske komunikacije već često podrazumeva i elemente AI-a.
Glavni cilj novog Slackware-Srbija bi trebao da bude upravo da afirmiše nove tehnologije i programiranje na Slack -u, pre nego koncept idealnog desktop -a, jer je slack idealni desktop za svakoga ko zaista želi da upozna i koristi linux.
ivanp84 wrote: Imam par ideja u tom smislu, pre svega u pravcu reafirmacije slackware -a kao hakerskog distroa, bez obzira na nivo poznavanja sistema krajnjih korisnika. Takav cyberpunk, da upotrebim taj SF žargonizam, pristup će svakako privući mlade snage, a takođe oslikavati i slackware zajednicu na pravi način. Takođe je bitno da budemo prisutni na linux manifestacijama bar ovim regionalnim, sećam se da je Broker negde proletos na Facebook stranici SlackwareSrbija pokrenuo takvu inicijativu za DebianDay, međutim bitno je da se na takvim događajima pojavljujemo kao udruženje kako to rade svuda u svetu.
Zvuči zanimljivo. ;) U kom pravcu bi se konkretno aktivirao? Praćenje vesti? Tutorijali? Da li si zainteresovan za urednički status na portalu?

Što se tiče prisustva na događajima, što da ne. Mada je mala i neaktivna zajednica, pa bi sve to išlo neformalno (za sada). Ukoliko uspemo da privučemo malo sveže krvi i/ili aktiviramo staru ekipu, možda i formalnije. Realno, jako mali broj ljudi se javio na ovoj temi.

Btw, hvala svima koji su se javili. :) Još nismo sredili prenos domena. Pokušavamo da kontaktiramo Dimitrija, ali za sada bez uspeha. Kada to završimo, moraću da cimam Mladena da još jednom uradi backup baze foruma kako bi se i nove poruke našle na novom hostu. ;) 

Što se tiče aktivnosti... Trenutno je najbitnije da čujemo vas. ;) Bilo šta malo konkretizovanije dolazi u obzir. Prostora na serveru ima. :)

Poznata ličnost
Poznata ličnost

Post Napisano: 13 Dec 2011, 21:44

Ja ću biti aktivan u temama vezanim za programiranje i upotrebu linux-a u nauci. Trenutno nemam mnogo slobodnog vremena, ali to malo što imam trudim se da iskoristim pametno a slackware zajednica mi je jedan od prioriteta jer mi je linux pored glavnog OSa i najomiljeniji hobi. Ono što bih želeo da predložim je da budemo mnogo jači kao zajednica SlackwareSrbija i da budemo prisutni na većini linux happening -a u zemlji i šire. Da bismo to postigli neophodno je da pratimo najave takvih događaja i da shodno vremenu i sredstvima, koja ćemo u nekim slučajevima verovatno obezbeđivati i preko sponzora, organizujemo učešća/posete. To je veoma bitan aspekt svakog ozbiljnijeg linux društva, naravno ko god malo prati inostrane sajtove zna o čemu govorim. ;)
Veoma mi je drago što je sajt u fazi testiranja na novom serveru!
If you don't care where you are, then you ain't lost.

Poznata ličnost
Poznata ličnost

Post Napisano: 13 Dec 2011, 21:47

Hej Bocke, pisali smo u isto vreme :)

Elem, svakako je najveći prioritet da proširimo zajednicu, a to bismo mogli da uradimo ukoliko bi dizajn i sadržaj sajta bili više *cool* u smislu da su u skladu sa greyhat subkulturom i aktuelnim *geek* trendovima koje pre svih afirmiše SlashDot.com. ;)
Last edited by ivanp84 on 13 Dec 2011, 21:48, edited 1 time in total.
If you don't care where you are, then you ain't lost.

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 13 Dec 2011, 22:00

Bocke, kada pomenu lakše čitanje sadržaja foruma sa manjih monitora evo i linkova koji su namenjeni članovima koji trenutno prate forum sa mobilnog telefona.

index.php?imode
index.php?wap
index.php?wap2

Mada ovo bi trebali da postavimo na vidno mesto zato što će ovako biti zatrpano i zaboravljeno.
Otom-potom, kada se krene. ;)

Administrator
Administrator

Post Napisano: 13 Dec 2011, 23:47

ivanp84 wrote: a to bismo mogli da uradimo ukoliko bi dizajn i sadržaj sajta bili više *cool* u smislu da su u skladu sa greyhat subkulturom i aktuelnim *geek* trendovima koje pre svih afirmiše SlashDot.com. ;)
Što se tiče dizajna, imamo li nekog ko se bavi time? :) Ili želi da nauči? Bez obzira, ja sam za čist i jednostavan dizajn, bez previše ukrasa i šljokica. Btw, nisam 100% siguran u Joomla/SMF izbor. Ako budete predlagali teme, najbolje je da to bude generički (x)html/css dizajn.

@taksista: Pogledaću. ;)

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 14 Dec 2011, 01:23

Cao drugari, ponovo se izvinjavam ali tek pre jedno sat vremena sam stigao kuci i video da ste pokusali da me kontaktirate na sve moguce nacine :((( Odgovorio sam Bocketu na mail ^_^

Locked