Offtopic
Moderator: Urednik
Na LQ još 72 sata (do 04.02) su otvorena glasačka pitanja za najbolje aplikacije (servise, programske jezike itd...) 2012. godine, pa možete da iskoristiti ovo malo vremena te glasate
http://www.linuxquestions.org/questions ... wards-104/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.linuxquestions.org/questions ... wards-104/" onclick="window.open(this.href);return false;
Instalirao sam i treći Slekver na netbook-u. Nekako sam se već spremio da baterija neće biti nešto izdašna, ali što se tiče netbook-a i 32bitne verzije 14 Slekvera, pogrešio sam. Skoro šest sati, sa WiFi konekcijom, muzikom (Audacious dok nisam iskompajlirao Deadbeef) , Firefoxom i blizu tri sata, kompajliranje nekih zahtevnijih paketa.
Reč je inače o 10' netbook-u Dell Mini Inspiron 1018, sa 1 gb RAM-a i Intel Atom procesorom N455 na 1.66GHz.
Prosto sam zadivljen.
Inače to je prvo parče hardvera koje je skroz oslobođeno od MW ili Mac softverskih proizvoda. Od svega ostala mi je jedna NTFS particija koju ću u najskorije vreme da prebacim na ext4 (čim nađem malo mesta da prebacim te formatiram taj prostor) i to bi bilo to. Pored Slekvera 14, tu su još Solus Eveline 1.2, Debian based (zovu ga i Debian on steroids
) kao i Ubuntu 11.10 (to je neko Ubuntovo izdanje koje je ciljano baš za ovaj netbook).
Nego, pošto je RAM sada relativno jeftin, naručito DDR3, razmišljam (malo naglas
) da na ovom netbook-u dodam još 1 gb, znači ukupno 2 gb, što mu je i maksimum. U garanciji je još mesec-dva dana, pa bi to onda radili oni u servisu, pošto treba rasturiti ceo netbook da bi se došlo do RAM-a (nije uopšte jednostavno).
Ne znam da li ću dobiti time nešto. Videću još ako budem mogao da izdvojim za RAM.
Ono ako i ne dobijem sada nešto na performansama, sasvim sigurno će mi taj RAM značiti u budućnosti.
Reč je inače o 10' netbook-u Dell Mini Inspiron 1018, sa 1 gb RAM-a i Intel Atom procesorom N455 na 1.66GHz.
Prosto sam zadivljen.
Inače to je prvo parče hardvera koje je skroz oslobođeno od MW ili Mac softverskih proizvoda. Od svega ostala mi je jedna NTFS particija koju ću u najskorije vreme da prebacim na ext4 (čim nađem malo mesta da prebacim te formatiram taj prostor) i to bi bilo to. Pored Slekvera 14, tu su još Solus Eveline 1.2, Debian based (zovu ga i Debian on steroids
Nego, pošto je RAM sada relativno jeftin, naručito DDR3, razmišljam (malo naglas
Ne znam da li ću dobiti time nešto. Videću još ako budem mogao da izdvojim za RAM.
Ono ako i ne dobijem sada nešto na performansama, sasvim sigurno će mi taj RAM značiti u budućnosti.
I ja sam na nekom netbooku skoro stavio slackware 14 32bit i baterija je isto radila oko 6 sati, mislim da je i taj imao N455 cpu. Što se tiče ram-a, nešto nisam siguran da moraš baš ceo netbook da rastaviš da bi promenio ram. Čini mi se da nemaš mesta za još jedan pa da bude 1+1 nego da moraš da zameniš 1gb za 2gb.
Jedino ako ti servis odradi za dž onda je opravdano.
P.S. ja sam svoj netbook rasklopio na najsitnije delove više puta, uglavnom zbog čišćenja. Nije to neki problem kad jednom odradiš
Jedino ako ti servis odradi za dž onda je opravdano.
P.S. ja sam svoj netbook rasklopio na najsitnije delove više puta, uglavnom zbog čišćenja. Nije to neki problem kad jednom odradiš
Pogledaj pa sudi
Da, da, za "dž" je, pošto je to malo još pod garancijom, sa tim da moram da kupim nihov novi RAM od 2 gb, a ovaj mogu da prodam kao polovan.
Ovo je posao... ne verujem da bih ovo radio čak i da imam besplatan RAM, pa vidi, em je pipavo, em nemoj ovo da polomiš nemoj ono da polomiš...
Inače i u radnji znaju za ovaj jadac i ne prihvataju rado, mada moraju, ovakve nadogradnje.
Zameniti RAM na laptopu je druga priča, mada ima i tu izuzetaka, i njih ima nezgodnih...
Da, da, za "dž" je, pošto je to malo još pod garancijom, sa tim da moram da kupim nihov novi RAM od 2 gb, a ovaj mogu da prodam kao polovan.
Ovo je posao... ne verujem da bih ovo radio čak i da imam besplatan RAM, pa vidi, em je pipavo, em nemoj ovo da polomiš nemoj ono da polomiš...
Inače i u radnji znaju za ovaj jadac i ne prihvataju rado, mada moraju, ovakve nadogradnje.
Zameniti RAM na laptopu je druga priča, mada ima i tu izuzetaka, i njih ima nezgodnih...
Broker wrote:Na LQ još 72 sata (do 04.02) su otvorena glasačka pitanja za najbolje aplikacije (servise, programske jezike itd...) 2012. godine, pa možete da iskoristiti ovo malo vremena te glasate
Znam da vam nije promakla informacija i izboru najbolje desktop distribucije godine ali 'ajde da pomenemo
Desktop distribucija godine - Slackware (20.59%)
Server distribucija godine - Debian (28.74%)
Mobilna platforma godine - Android (66.86%)
Baza podataka godine - MySQL (40.00%)
Kancelarijski paket godine - LibreOffice (85.14%)
Internet pregledač godine - Firefox (52.76%)
Grafičko okruženje godine - KDE (31.31%)
Menadžer prozora godine - Openbox (17.53%)
X Terminal Emulator godine - Konsole (22.68%)
Linkovi:
http://www.linuxquestions.org/questions ... 175448592/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.pcworld.com/article/2027227/ ... kware.html" onclick="window.open(this.href);return false;
fantastičan blog, morate čitati 
lik je genije
http://informaticar.eu/" onclick="window.open(this.href);return false;
lik je genije
http://informaticar.eu/" onclick="window.open(this.href);return false;
Udruga SOK - službena stranica
Spreman sam umrijeti časno, ali ako nečasno, onda ništa
da ne otvaram novu temu, ne znam niti gdje bi je smjestio i kako bi je nazvao, da pitam ovdje. dakle, imam Slack sa KDE-om i zanima me hoće li mi se KDE "sam" upgradeat na novu verziju ili moram "na ruke" pomoću alienBOB-a?
hvala na odgovorima
hvala na odgovorima
Mislim da samo u -current grani možeš da dobiješ upgrade, mada ne preporučujem još rad sa -current granom jer se baš dosta radi na njoj trenutno. Skoro je rađen i novi X i ubačeni neki novi drajveri.
Proveriću za current pa ti javljam. Za trenutnu verziju je alienbob nešto pominjao na ircu pre par dana i mislim da neće biti upgrade u skorije vreme. Treba da nađem log pa javljam.
Kolega Slackmuz je ostavio uputstvo na forumu za prelazak na novi KDE. Verovatno će ti biti od pomoći.
Proveriću za current pa ti javljam. Za trenutnu verziju je alienbob nešto pominjao na ircu pre par dana i mislim da neće biti upgrade u skorije vreme. Treba da nađem log pa javljam.
Kolega Slackmuz je ostavio uputstvo na forumu za prelazak na novi KDE. Verovatno će ti biti od pomoći.
hvala puno 
nije problem prijeći na novi, samo je pitanje ručno ili automatski
nije problem prijeći na novi, samo je pitanje ručno ili automatski