Mandriva

Odeljak za diskusije o ostalim Linuks distribucijama i drugim *NIX-like operativnim sistemima

Moderator: Urednik

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 04 May 2009, 14:25

Nisam na Mandrivi sad, ali sam probao 2009 Powerpack, i mogu reći da sam, nakon silnih razočarenja tim distroom, ovog puta bio pozitivno iznenađen. Lepo je radila, bilo je sitnih bubica, ali ništa što bi baš iritiralo, ako zanemarimo neka svojstva KDE-a 4 koja se meni ne sviđaju, tipa widgeti umesto ikonica, nemogućnost postavljanja u grid, kolektivnog resize-a tipa ctrl+točkić na mišu na Visti, itd. Sve u svemu, prijatno sam bio iznenađen, i brzinom i lakoćom podešavanja/rukovanja, wizardi su ovog puta stvarno radili svoj posao :) A powerpack donosi vlasničke grafičke drajvere, sve multimedijalne kodeke, GoogleEarth/desktop/itd programe, AdobeReader, Open Arena i Battle for Westnoth igre (između ostalih) i štošta još, ne mogu da se setim svega sad.
E sad, izgleda da je u ovoj novoj verziji Spring promenjeno štošta, boot je ubrzan (mada je i u 2009PP bio brz), ubačene su neke stvari oko podešavanja valjda, ne znam, nisam video taj Spring PP još.
Image

Post Napisano: 05 May 2009, 15:26

qki, i ja sam do sad, a i dalje koristim reiser-a. Evo od kad sam instalirao Arch, a to je skoro 4meseca, mozda i vise, sad se tacno ne secam koristim i ext4 fs.
Nisam imao nikakvih problema, ni sa gubitkom podataka, ni nista ostalo, sto se tice performansi nista nisam ni gledao, a ni testirao, tako da ne znam, a radi dosta solidno znaci ja neku razliku izmedju ext3 i ext4 ne vidim iskreno nisam ni gledao neke specifikacije sta i kako, pa cak i reiserfs i ext4 nema neke vidljive razlike.

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 05 May 2009, 18:24

Ok momci, hvala vam na odgovorima. Ja sam nesto kratko kratko koristio ext3 na root particiji, ali nisam nesto bio zadovoljan. Cinio mi se i dosta sporijim od reiser-a. Cak mislim (nisam 100% siguran) da mi je poslije jednog "hard reseta" umrla ta particija. Nadam se da ce se ext4 pokazati boljim, u suprotnom ostajem na reiser-u, a bogami procitao sam i finih stvari za JFS (ipak - IBM je to ;)).

Kad je vec tema o Mandrivi, evo i jednog linka. Bas juce naletih na ovaj blog, dosta finih stvari se moze procitati. Momak je inace sysadmin i koristi Mandrivu godinama, mada mi se cini da je previse zapeo za neke nebitne stvari u ovom postu.

http://artipc10.vub.ac.be/wordpress/man ... ution.html

Poznata ličnost
Poznata ličnost

Post Napisano: 06 May 2009, 11:41

Moze ext3 da se tweakuje i da se dobije u performansama  ;)

index.php?topic=252.0

Inace koristio sam i reiserfs i ext3 i nisam primetio neke drasticne razlike-jedino sto reiser ima manji reserved space po particiji
Medjutim zbog poznatih okolnosti  :P reiserfs projekt nazalost tesko da ima buducnost,a tu je i novi ext4 koji kuca na vrata  ;)

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 02 Dec 2009, 16:09

Evo, isprobavam juče i danas novu Mandrivu 2010, u PowerPack verziji, pa da ne bih pisao ponovo svoja loša iskustva, prepisaću šta sam napisao na jednom drugom forumu:

E pa evo i mene na Mandrivi 2010 PowerPack. Danas sam je instalirao, I evo malo utisaka:

Prvo neprijatno iznenađenje usledilo je nakon instalacije – odabrao sam grub kao boot menadžer, imam 2 harda, primarni je uvek isti, I u njegov MBR upisujem bootloadere. Nakon reboota, očekivao sam sve, kad dočeka me error poruka gruba nema (to je ustvari error od Mint-ovog gruba kojeg nisam brisao, nego sam pregazio Mint instalacijom Mandrive. Međutim, nakon par sekundi te poruke, pojavi se ipak mandrivin grub; ok, odaberem linux, enter – prc, kaže ne može da nađe linux na particiji na koju sam ga instalirao; enter, ponovo grub meni, odaberem windows, podiže ga bez frke Smiley. Ok, dignem sistem sa CD-a, odaberem rescue system, pokušam instalirati lilo, kaže neće, fatal error, bios mu kaže da koristi oba harda (??), grub hoće, al' isti slučaj. Počnem ponovo instalaciju, odaberem upgrade, probam odatle lilo, uspelo, reboot, ponovo se diže grub Smiley  Hehehe, dobro, probam grub ponovo, ma isto, probam lilo u mbr drugog diska, nakon reboota zaboravim da promenim redosled diskova pri bootu, al' on mi na neki način učita lilo iz prve, rade I linux I windows Smiley  Dal' je on instalirao lilo na prvi disk, a ne na drugi (znam kako ih obeležava I koji je koji) ne znam, I nemam volje da saznam, aj' radi, pa nek' radi  :)
Dalje, drugo neprijatno iznenađenje, tv-out I dalje kao na minut, bug u nvidia driveru nije I dalje ispravljen ni u ovom novom, za moju 8600 GT karticu, slika je šira I dalje na tv-u od veličine ekrana tv-a, kao da je overscan, a nije, treba mi underscan onda, ali ne postoji. Znam, može da se skine smplayer pa na plus I minus da se menja veličina, al' džaba to mi ne igra kad hoću da ekipi pokažem slike sa mora ili žurke, šta da cropujem slike ili ne prikazujem kao slideshow u fullscreen-u?
Treće neprijatno iznenađenje, baš mi došlo društvo, hoće drugar da mu narežem nešto muzike, aj reko', taman da probam k3B, nisam ga ni video barem 2 godine. Verzija 1.68.0, fancy izgleda. Sebe kao korisnika dodelio sam u sve grupe, prc, neće k3B, kaže nemam privilegije. Otvorim ga kao root, počne kao, pa stane – error, ne sećam se koji. A od brzina podržava samo 4x I 16x, verbatimovi novi dvd-ovi, posle pređem u windows, dignem nero, narežem 8x brzinom bez problema.
Četvrto, instaliram wine sa dvd-a, fontovi blagi užas, prekopiram windows fontove u wine-tov fonts dir, ma jok, ne yebe me 2%, fontovi užas, u svim programima koje sam instalirao pre kopiranja fontova. Kad pustim neku igru preko wine-ta, puca plazma kao Ćiolinina guzica kad ju je Džon Holms obrađivao, ekran se zacrni, samo alt+ctrl+backspace pomažu
peto, svučem Flock, prekopiram pluginove, sve radi lepo, mada ume da uspori, vidim – nema flash-a. Ja sam ga instalirao valjda, ubacim dvd, otvorim mcc software installer – istina je, jesam ga instalirao. Dignem firefox, otvorim istu stranu – nema flasha ni tamo, ni u /usr/lib/mozilla/plugins, ni tamo ga nema. Pa šta je instalirao, vidim pod sound/video, ima neki flashplayer prozor, valjda za streaming I puštanje flv-a  :rolleyes:  Svučem sa adobetovog sajta, radi. Bem li ga...
Na prošloj Mandrivi 2009 Ppack bila je ona Elisa multimedia centar, nikako nije htela da mi radi, sad vidim promenili su je u Moovida media centar, al' ne radi ni ova, malo igra kursor po ekranu, I onda se izgubi Smiley
Ne znam, nekako mi nije živahan ovaj KDE 4, pogotovu kad otvorim gomilu koječega, imam utisak da malo sporije skroluje strane, mada ajd da kažem ne izgleda loše, ikonice konačno mogu da se resizeuju I uravnaju u grid, al' ne pamti nakon reboota kad promenim mesta ikonicama, pri ponovnom bootu, sve se poređaju po imenu u grid. Isto tako I widgeti ne pamte mesta, nakon reboota idu svaki na svoje mesto.
Čini mi se da je ovaj PowerPack siromašniji od prethodnog, prethodni je imao Open Arenu, Battle for Westnoth, ovaj ima samo one bezvezne dečje kde I gnome igrice, doduše nisam baš ni pretraživao DVD, popodne sam proveo sa drugarima I evo večernjim podešavanjem sistema po mojoj želji, koje još uvek nisam dovršio. Pogledaću ima li šta ozbiljnije. Nema ni onihi guglovih programa, eartha, picasse I drugih, koje je prethodni powerpack imao.
Empathy je s*anje živo, da prostite, što reče kolega na drugoj temi, opet mlaćenje prazne slame, pronalaženje nove vode, očigledno htedoše da naprave novi pidgin, ali neuspelo. Nemam pola opcija iz pidgina, sreća što je bio I pidgin na dvd-u u ponudi, pa ga instalirah.
Evo ovo napisah uzgred u ooffice writeru, nisam uspeo da nađem na brzaka isključivanje engleskog velikog slova I, iako sam promenio tastaturu, al' me ne sluša Smiley
Wallpaper I dalje ne mogu da promenim ni iz KDE pregledača slika  :-/
Namestio sam u tray language ikonicu, za srpski, engleski I slo-laticinu, kad switchujem jezik, isključi mi se num-lock svetlo na tastaturi Smiley Al' dobro, može ponovo da se uključi  :azn:

Sve u svemu, bilo je toga još, ne mogu više da pišem, a I da ostavim nešto za drugi put. Elem, 2009-ka je za mene bila prijatno iznenađenje, mislio sam da su stvari konačno krenule nabolje. Sada – nisam siguran da sam bio u pravu. Sve je ovo lepo, novo, šljašti, teže za podesiti nego windows (dok ne nađeš gde je šta, a onda pizdiš jer je gomila stvari razbačena na neka leva mesta po menijima I wizardima, pa dok ne nađeš, misliš da ne postoji), I – nekako I radi, al' mnogo brlja, previše. Džaba što je lepo, recimo, da nemam iskustva sa linuxom, svakako se ne bih izborio ni sa prvim problemom, instaliraš linux, I onda ga dobiješ u nekom loader meniju, ali kad ga izabereš I lupiš enter, on ti kaže da ne postoji. I onda se drndaj, rescue, ručno, ovo-ono, I to proradi. Moraju li uvek izbacivati nedovršen I nedovoljno testiran softver, aman bre! Dokle više??? Ovo je sve gore!
Vidim ima tu još novina, nisam uspeo sve da probam, pisaćemo I dalje. Za sada – nimalo nisam zadovoljan.
Image

Post Napisano: 02 Dec 2009, 17:29

Strasno  :O
Ono za particije to ja odavno imam problem, koji resavam montiranjem particija preko UUID-a posto je ako se nevaram kernel konfigurisan da sve IDE i SATA diskove postavlja kao sdx :(
pa mi je svaki put mesao SATA i ATA disk :(, ostalo necu da komentarisem izgleda strasno
Valjda ce se popraviti iskreno nisam je nikad probao zadnji put je bilo kad se zvala Mandrake :)

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 30 Dec 2009, 00:54

mogu da se koriste prethodne verzije  mandriva dugo čuva repoe
(sa malo mrčkanja mogu i neki praistorijski repoi da se koriste od pre 5-6 god :D )

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 30 Dec 2009, 15:36

Hehehe, evo danas sam, zarad prostora na diskovima, sa čime kuburim od kad znam za sebe, pobrisah neke programe iz Mandrive koji mi ne trebaju i koje ne koristim. Naravno, on ih uredno pobriše, i obavesti da ima gomila krša, nepotrebnih libova, pa sa rpme --remove-orphans da ih pobrišem, ja to i uradim. Elem, valjda što sam obrisao KMail i KOrganizer (jer ih ne koristim), Mandriva mi 'ladno obrisa ceo KDE :D
Neverovatno  :lipsrsealed:
Image

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 31 Dec 2009, 17:46

sa pozitivne strane gledano bar je ostavio konzolu ;)

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 02 Jan 2010, 02:18

I čitav LXDE  :grin:
Image

Post Reply