pocetnik u slacku

Ovaj deo je namenjen diskusiji koja nije vezana ni za jednu prethodnu kategoriju, a tiče se Slackware linuxa

Moderator: Urednik

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 27 Nov 2008, 23:07

@rot

To "poluautomatski" je upravo prednost Slackware-a, jer se tesko moze desiti da postane bloated + izbjegava se dependecy hell. Ja ti preporucujem da se drzis Slackware-ovih alata za paket menadzment, znaci nemas dep. solve, vec sve pakete koje skines sa zvanicnih i 3rd party repoa ili napravis sam upotrebom SlackBuild skripti instaliras rucno, s tim da moras obratiti paznju na medjuzavisnosti.

Sto se tice "automatskog" nacina, moguce je upotrebom slapt-get/gslapt kombinacije to postici. Medjutim kako je broj zvanicnih Slackware paketa mali, morao bi se osloniti na 3rd party repoe (slacky.eu, linuxpackages.net), a nije bas najpametnije da prepustis slapt-getu da rjesava sve medjuzavisnosti (samim tim i azuriranja paketa na noviju verziju), jer se ipak radi o nezvanicnim paketima + (koliko je meni poznato) ne zna da barata sa novim konf. datoteka.

Tu je jos i swaret, ali njega nikad nisam koristio, a i mislim da njegov razvoj odavno stao. :huh:

Jos jednom - moja preporuka je da se drzis installpkg, removepkg, upgradepkg kombinacije.;-) Vremenom ces sam uvidjeti prednosti tih alata... Istina, APT (jos bih dodao Pacman) su fenomalni alata za upravljanje paketima i prilicno komforni, ali nisu ni oni bez mane.

Post Napisano: 29 Nov 2008, 20:41

qki wrote: @rot

. Ja ti preporucujem da se drzis Slackware-ovih alata za paket menadzment, znaci nemas dep. solve, vec sve pakete koje skines sa zvanicnih i 3rd party repoa ili napravis sam upotrebom SlackBuild skripti instaliras rucno, s tim da moras obratiti paznju na medjuzavisnosti.
Nisam bas najbolje razumeo ovaj deo,kako da napravim slackbuild skripte i kako si  mislio da obratim paznju na medjuzavisnosti??

Elitni član
Elitni član

Post Napisano: 29 Nov 2008, 21:19

rot wrote:
qki wrote: @rot

. Ja ti preporucujem da se drzis Slackware-ovih alata za paket menadzment, znaci nemas dep. solve, vec sve pakete koje skines sa zvanicnih i 3rd party repoa ili napravis sam upotrebom SlackBuild skripti instaliras rucno, s tim da moras obratiti paznju na medjuzavisnosti.
Nisam bas najbolje razumeo ovaj deo,kako da napravim slackbuild skripte i kako si  mislio da obratim paznju na medjuzavisnosti??
www.slackbuilds.org&nbsp; <-- pogledaj tu, imas i FAQ sekciju.

Post Napisano: 30 Nov 2008, 01:21

Procitao sam Faq i mislim da sam skontao o cemu se radi,znaci svaki paket bi bilo najbolje skinuti kao tarball source,
kompajlirati ga pa tek onda instalirati i to sve kroz tu skriptu ciji sam template skinuo tj text i kopirao ga u obicnom text fajlu.
Preimenovao sam je i dodao na kraju .sh(kolko sam je citao mogu da je nazovem kako zelim)

#!/bin/sh

# Slackware build script for

# Written by (your name) (your contact information)

i sad sam u zastoju,sta dalje sa njom,trebalo da je kopiram negde (do sada nisam imao iskustva sa istim,ali me jako zanima)
nemogu sve da pohvatam,mada buljim u taj template vec 2 sata  :huh:

Kontam da treba da je editujem

# When using this template script, please remove as many of
# these unnecessary comments as possible.  Commented code is
# a good thing, but if it's obvious, there's no need to comment it.
# |-----------------------------------------------------------------| #

Sad sam vec i ja zablokirao,kako ste je vi editovali,jel moze neko da okaci svoj neki primer ovde ili sta vec.

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 30 Nov 2008, 11:22

Ne, ne... Bio je moj HOWTO za SlackBuild na ovom forumu, ali se negdje zagubio. SlackBuild skripte su napravaljene po uzoru na portove na *BSD sistemima. Samo sto za razliku od njih, ne skidaju same izvorni kod i ne rjesavaju medjuzavisnosti.

http://www.slackbuilds.org/howto/ - ovdje ti se nalazi mali howto za upotrebu SlackBuild skripti.

Znaci, sa njihovog sajta mozes skinuti skriptu (ne pises ti sam skriptu) i imas link na izvorni kod. Raspakujes arhivu koja sadrzi skriptu i sve potrebne datoteke, a potom u direktorijum koji si dobio raspakivanjem prekopiras izvorni kod koji si skinuo. Postavis dozvolu za izvrsavanje (chmod +x ...) na skriptu i potom je pokrenes kao root. Skripta ce sama raspakovati izvorni kod, iskompajlirati, napraviti paket i smjesitit ga u /tmp. Tvoje je samo da ga instaliras komandom installpkg.

Kao sto sam naveo, moras obratiti paznju na medjuzavisnosti (na stranici za taj softver, pored kratkog opisa imas i sve napomene). Npr. ako pogledas stranicu za inkscape, vidjeces da bi on funkcionisao moras imati instalirane boost, libsigc++, glibmm itd. Znaci, sve to moras prvo instalirati upotrebom SlackBuild skripti da bi mogao da zapocnes sa kompajliranjem inkscape-a. Nadam se da si razumio sta sam htio reci... :-/

To je nekima mana, sto moras sam da rjesavas medjuzavisnosti. Meni je licno prednost, jer instaliras ono sto ti stvarno treba da bi nesto funkcionisalo. Prakticno to znaci da nema suvisnog softvera na sistemu. Opet, neki ljudi nemaju problema sa tim... :rolleyes:
Last edited by qki on 30 Nov 2008, 11:58, edited 1 time in total.

Post Reply