To "poluautomatski" je upravo prednost Slackware-a, jer se tesko moze desiti da postane bloated + izbjegava se dependecy hell. Ja ti preporucujem da se drzis Slackware-ovih alata za paket menadzment, znaci nemas dep. solve, vec sve pakete koje skines sa zvanicnih i 3rd party repoa ili napravis sam upotrebom SlackBuild skripti instaliras rucno, s tim da moras obratiti paznju na medjuzavisnosti.
Sto se tice "automatskog" nacina, moguce je upotrebom slapt-get/gslapt kombinacije to postici. Medjutim kako je broj zvanicnih Slackware paketa mali, morao bi se osloniti na 3rd party repoe (slacky.eu, linuxpackages.net), a nije bas najpametnije da prepustis slapt-getu da rjesava sve medjuzavisnosti (samim tim i azuriranja paketa na noviju verziju), jer se ipak radi o nezvanicnim paketima + (koliko je meni poznato) ne zna da barata sa novim konf. datoteka.
Tu je jos i swaret, ali njega nikad nisam koristio, a i mislim da njegov razvoj odavno stao.

Jos jednom - moja preporuka je da se drzis installpkg, removepkg, upgradepkg kombinacije.;-) Vremenom ces sam uvidjeti prednosti tih alata... Istina, APT (jos bih dodao Pacman) su fenomalni alata za upravljanje paketima i prilicno komforni, ali nisu ni oni bez mane.