Fresh install. 24.04 je zaista najbliže što sam ikad prišao savršenom "out of box it just works" iskustvu. Dodao je čak i štampač preko wifi-ja automatski. Nisam morao sem jezika i manjih stvarčica ništa drugo da podešavam. Ubuntuov Unity-like dizajn Gnome okruženja mi nekako super leži za laptopove. Šta više, razmišljao sam i da probam Ubuntu Unity i Ubuntu Lomiri za laptop. Lomiri izgleda okej, ali jednostavno još ne funkcioniše, a nisam hteo da se vežem za Unity koji je, kako čitam, u fazama raspadanja. Što je, sada iz ove perspektive, šteta... Jer je za laptopove onaj koncept okruženja i korisničkog interfejsa zapravo dobar. Kad je Unity prvi put izašao činio mi se kao "smak sveta" jer je napravio nagli prelaz, a i tada sam uglavnom koristio desktop računar. Međutim, što više koristim laptop kao mašinu na kojoj zapravo obavljam neki posao sve mi više privlačno deluje taj koncept. Sad me to navodi da se pitam da li je Unity stvarno bio loš ili linux zajednica nije bila spremna za njega?
Možda mi i zbog toga odgovara ovaj Gnome sa ovim širokim panelom sa desne strane i uskim panelom na vrhu.
U svakom slučaju, drago mi je da Ubuntu radi ovako fino i stabilno i da je nešto što mogu preporučiti i drugima da probaju, a da ne razmišljam puno.