Post-install trikovi i podešavanja

Uputstva, saveti i trikovi

Moderator: Urednik


Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 2168
Joined: 08 Jun 2010, 13:28
Location: Centralna Srbija Kraljevo
Contact:

Post Napisano: 27 Oct 2013, 16:02


Nema vezi i da jesi (i drugo ja to nikada ne bih nazvao "kuđenjem", već nesebična pomoć na zadovoljstvo i korist svih nas). Mislim da nema potrebe da se ulazi u /mnt, jer ne vidim nikakvu svrhu. Da se montira nešto privremeno pa bi onda i imalo smisla.
Mada, i ući predhodno u /mnt, neće se desiti ništa. Upravo sam tako radio oba puta i dobio dobar rezultat, tj. GRUB 2.
Čim pre ću probati i opciju instaliranja GRUB-a 2 sa ne ulaskom u /mnt i ovde ostaviti info.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4590
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 08 May 2015, 13:43


Ukoliko je grafička kartica povezana sa više uređaja za prikaz (napr: monitor i TV) može se desiti da se pri pokretanju računara slika na monitoru ne prikazuje u celini već samo u jednom pravougaoniku unutar ukupne površine za prikaz.

Napomena: ovo važi samo za KMS, ne i za klasičan framebuffer. Ako koristite propriatry drajvere za grafičke karte (AMD ili Nvidia), oni ne koriste KMS. Dakle za njih ovo ne važi.

Napomena: Uopšteno, najbolje je koristiti automatska podešavanja ako rade. Ovo je na neki način prva pomoć u slučaju da ne rade.


Do ovoga dolazi ili zbog toga što KMS pri pokretanju sistema preuzima EDID informacije samo iz jednog uređaja za prikaz, ili zbog toga što pokušava da prilagodi rezoluciju onoj koja je podržana na oba izlaza. U svakom slučaju, za ovaj slučaj postoji nekoliko rešenja.
  • Rešenje 1:
    Možete isključiti sekundarni uređaj pri pokretanju. Rezolucija primarnog prikaza će u ovom slučaju biti ispravno određena. Sekundarni uređaj možete uključiti nakon pokretanja. Ovo je najbezbolnije rešenje.
  • Rešenje 2:
    Možete forsirati EDID informacije primarnog uređaja ako sekundarni nije stalno uključen. Iako mislim da sa ovim treba biti pažljiv za slučaj da specifikujete nepodržanu rezoluciju sekundarnog prikaza (recimo TV-a). Iako moderni televizori i monitori imaju zaštitu od nepodržanih rezolucija, ništa ne fali biti oprezan.


Kako dobiti EDID informacije? Postoje dva načina:
  1. Čuvanje i korišćenje EDID informacija pomoću read-edid

    Instalirajte read-edid sa SlackBuilds.org. Pomoću sbopkg bi to izgledalo otprilike ovako:

    Code: Select all

    su -c 'sbopkg -i read-edid'
    Isključite kabl koji povezuje računar sa sekundarnim uređajem za prikaz i ponovo pokrenite računar. Ako se sistem pokrenuo kako treba, preuzmite edid informacije pokreatnjem read-edid:

    Code: Select all

    read-edid > edid.bin
    Proverite da li je preuzeti edid ispravan (i da li sadrži ispravnu rezoluciju):

    Code: Select all

    parse-edid < edid.bin
    Alatka parse-edid će prikazati edid informacije u obliku "Monitor" sekcije Xorg.conf datoteke.

    Napravite direktorijum /lib/firmware/edid i kopirajte edid.bin u njega. Zatim izmenite podešavanja svog boot managera i dodajte "drm_kms_helper.edid_firmware=edid/edid.bin" linux boot opcijama.

    Kad je LILO u pitanju:

    Code: Select all

    append=" drm_kms_helper.edid_firmware=edid/edid.bin"
    Linija "append" počinje praznim mestom. Ako je nešto već postavljeno (napr: vt.default_utf8=1), samo dopišite novu boot opciju razdvojenu praznim mestom. Napr:

    Code: Select all

    append=" vt.default_utf8=1 drm_kms_helper.edid_firmware=edid/edid.bin"
    Kao i obično, nako izmene opcija u lilo.conf, morate pokrenuti lilo da bi potvrdili promene:

    Code: Select all

    lilo
    Ponovo pokrenite sistem. To bi trebalo biti to.
  2. Korišćenje tipskih EDID informacija

    Ako ste instalirali izvorni kod kernela, onda imate pristup i tipskim EDID informacijama. Ovo je pokušaj da se postavi rezolucija u slučaju da su EDID podaci uređaja za prikaz neupotrebljivi (možda stariji uređaji). Ovo možda neće raditi sa svim uređajima. Mislim da je ovo slično podešavanjima u xorg.conf - kod prastarih monitora, nepodržana rezolucija je možda mogla da dovede do oštećenja. Ali sa modernim uređajima ne bi trebalo da bude problema. Monitor će najčešće sam izbaciti upozorenje o nepodržanoj rezoluciji. U ovom slučaju ćete morati da izmenite kernel parametre boot loadera. U lilo-u bi ste uneli nešto poput ovog (nakon pritiska na taster TAB pri prikazivanju boot menija):

    Code: Select all

    linux nomodeset
    Elem, kreiranje i kopiranje tipskih EDID informacija:

    Code: Select all

    cd /usr/src/linux/Documentation/EDID
    su
    make
    mkdir -f /lib/firmware/edid
    cp *.bin /lib/firmware/edid
    Napomena: Ukoliko make prikaže greške a sve *.bin datoteke su generisane, možete ih ignorisati. Do greške dolazi zato što nemate instaliran dos2unix koji se ovde koristi za generisanje ihex dumpova bin datoteka. Ovo nam ne treba. Ali ako vas iritiraju greške, možete instalirati dos2unix iz Slackbuilds.org.

    Nakon toga izmenite boot podešavanja slično prethodnoj opciji (append u LILO-u).

    Dostupne tipske EDID informacije su: 800x600.bin, 1024x768.bin, 1280x1024.bin, 1600x1200.bin, 1580x1050.bin, 1920x1080.bin.

    Imajte na umu da će ovo ograničiti i izbor rezolucija u X serveru na izabranu rezoluciju (tj. nećete više moći da promenite rezoluciju u "display" il "monitor" podešavanjima desktop okruženja).



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4590
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 08 May 2015, 19:57


Slackware podrazumevano prikazuje vrlo detaljne debug informacije pri podizanju. Ovo je vrlo lako moguće prigušiti pomoću boot opcije "quiet". Ovaj primer ću napisati za LILO. Verujem da su GRUB i ELILO podešavanja slična, tako da je, uz malo pažnje, verovatno primenjiv i kad su drugi bootloaderi u pitanju. Potrebno je izmeniti "append" liniju (liniju na kojoj postavljamo opcije kernela).

Recimo ako je podrazumevani LILO unos nešto poput ovog:

Code: Select all

image = /boot/vmlinuz
  root = /dev/sda1
  label = Linux
  read-only
Možete ga izmeniti na ovaj način:

Code: Select all

image = /boot/vmlinuz
  append = " quiet"
  root = /dev/sda1
  label = Linux
  read-only
Mada to nije dobra ideja (imati samo jedan unos koji je "tih"). Dobro je imati i "brbljivu" verziju za lakše nalaženje grešaka (i njihovih rešenja). Ispod "tihe" verzije ispišite ili kopirajte podrazumevani unos sa izmenjenim poljem "label" (mada pazite: ima ograničenje dužine i ne može da sadrži prazna mesta).

Code: Select all

image = /boot/vmlinuz
  root = /dev/sda1
  label = Dijagnostika
  read-only
Postupak je potpuno isti kada postoji i initrd (na primer: "generic" kernel).

Naravno, "quiet" je moguće dodati i u globalnu append opciju (pri vrhu lilo.conf), a zatim namestiti pojedinačnu opciju (ili opcije) da budu "brbljive" po potrebi. Primer:

Code: Select all

append=" vt.default_utf8=1 quiet"
...
...
...
image = /boot/vmlinuz
  append = " debug"
  root = /dev/sda1
  label = Dijagnostika
  read-only
PS: Nakon svake izmene lilo.conf morate pokrenuti LILO. To se podrazumeva.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4590
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 23 Nov 2021, 18:53


Gledao sam danas ujutru ChangeLog i vidim da Pat pominje da, ako korisitite ELILO, da nakon ažuriranja kernela pokrenete eliloconfig.

Eliloconf pokreće efibootmgr koji menja podatke u UEFI biosu. Ovi podaci se upisuju u NVRAM - posebnu memoriju čija vrednost se čuva čak i kad je računar isključen. Ova memorija je izmenjiva, ali je broj upisa ograničen.

Korišćenje eliloconfig dakle troši NVRAM svaki put kad se pokrene. Ovo nije potrebno. Dovoljno je jednostavno prekopirati novi kernel u direktorijum u kome je instaliran elilo (recimo: /boot/efi/EFI/Slackware). Na primer:

Code: Select all

su -
cd /boot/efi/EFI/Slackware
mv vmlinuz vmlinuz.old
cd /boot
cp $(readlink vmlinuz) efi/EFI/Slackware/vmlinuz
Šta se dešava ako se NVRAM "istroši"? Ona postaje ROM (samo za čitanje) memorija i ostaje "zaglavaljena" na poslednjim podešavanjima. Ovo je rešivo, ali zahteva promenu i flešovanje BIOS čipa.

Elem, ovaj savet nije toliko bitan za stabilni Slack, ali ako koristite current, kernel se mnogo češće menja.

Izmena:

Čitam dalje na netu i kažu da moderni memorijski čipovi imaju vrlo visoke limite. Napr: nekoliko miliona upisa. Ali, postojao je problem sa nekim laptopovima kod kojih je limit upisa prebrzo dostignut. Kasnije je izdata zakrpa.

Dakle, ne bi trebao da bude problem ni ako koristite eliloconfig. Iako je broj upisa mnogo veći nego kod klasičnog BIOS-a, pa će možda ovo biti problem za budućnost. Osim ako vas baš ne zakači neko problematično parče hardvera.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4590
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 11 Dec 2021, 09:10


Za one koji instaliraju starije verzije Slackware-a: Opcija "vt.default_utf8" se prvi put pojavljuje u dokumentaciji za kernel 2.6.22. Prvo izdanje Slackware-a koje dolazi sa ovom verzijom kernela je 12.1.


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests