Instalacija - konkretno

Potrebna vam je pomoć pri instalaciji? U ovom forumu možete postavljati pitanja.

Moderator: Urednik

Post Reply

offline

Posts: 4
Joined: 02 Dec 2017, 11:49

Post Napisano: 02 Dec 2017, 11:57


Instalirao sam 14.2, plus stavio nvidiju 7025 binarnu, sve sam podesio, napravio novog korisnika, sad vrsim upgrade-all.

Hocu da imam multimediju, restriktivne delove programe, kako to da dodam. Citao sam bocketove postinstalacione beleške, ali "kodža" davno to pisao.

Hajde da malo pokrenemo zajednicu.

Na laptopu mi nije prošla instalacija, tačnije jeste instalacija, ali prilikom upgrade-all kod neke linije "-->Delete something..." samo je zabolo i neće dalje, nekih 10 minuta i ja sam prekinuo upgrade i posle nije hteo sistem da se podigne.

Predpostavio sam da nije zbog SSD, ali ljudi kazu da ne treba za SSD danas nikakva posebna podesavanja. Pa eto i to da pitam.

Pišem sa laptopa, desk mi radi upgrade-all i tako... ajde pozz.. :beer:



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4590
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 02 Dec 2017, 18:22


Pozdrav. :)

Alienbob ima restricted repo sa "punijom" verzijom ffmpeg-a i VLC-a. I možda još par stvari. Ali generalno, za razliku od nekih drugih distribucija, Slack dolazi sa solidnim izborom već uključenih kodeka. Ako imaš muziku ili filmove, jednostavno ih probaj. Dosta formata bi već trebalo da bude podržano. Ako postoji potreba za nečim dodatnim može se isntalirati po potrebi.

Što se tiče pucanja update-a. Zavisi šta si konkretno radio. Ako si pokušao update sa 14.2 na current, s time je potrebno biti pažljiv. Najbolje je uraditi upgrade čistog tek instaliranog sistema. Drugo, treba obratiti pažnju na nove pakete i očistiti sistem od starih (slackpkg clean-system;slackpkg install-new). To bi u većini slučajeva trebalo da reši problem.

S time da je potreban oprez ako se koristi UEFI. Ako se koristi elilo UEFI boot unos ne regeneriše nakon upgrade kernela pa je potrebno reinstalirati ga (eliloconfig obično rešava problem).

Toliko za sada od mene. Pitaj ako budeš imao još nekih problema.



offline

Posts: 4
Joined: 02 Dec 2017, 11:49

Post Napisano: 03 Dec 2017, 00:04


Desiii bocke, again for you ;)

Da, bio je upgrade-all ali mirror je bio 14.2 što znači da nije -current, ne znam, probaću ponovo na lapu, kad se okurazim.

Što se tiče deska, tamo imam nvidiju 7025 lepo je prošao upgrade-all, samo posle upgrade, nije hteo x, ja sam ponovo pokrenuo binarni nvidia i pregazio kernel modul, nisam ništa brisao. Da li je to ok. ne znam , ali radi posao.

Pitanje, jel se sećaš kad smo radili na prevodjenju slack live, tako nesto, ja sam prevodio nesto i zabo sam, doslo mi je glave, ali zaboravio sam koji mi je bio nik.

Tako da, to sam ja.

Inače, ponavljam, uvek ću se vraćati slackweru, i sekirati se kad nešto ne radi. Ne sme slakware da propadne!!! :afro:



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4590
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 06 Dec 2017, 11:33


Napravi backup svih važnih podataka sa svih particija koje sadrže podatke (bez obzira na OS) i onda neće biti problem. :) Ne zaboravi da napraviš i backup podataka aplikacija (napr: podešavanja).

Što se tiče prevoda, mislim da je bio u pitanju SLINT projekat. :) Nažalost, nisam mnogo radio na tome zbog nedostatka vremena i nekih drugih prioriteta u svakodnevnom životu. Ali nisam u potpunosti odustao. Samo ne znam kad ću ponovo stići da uhvatim vremena.



offline

Posts: 4
Joined: 02 Dec 2017, 11:49

Post Napisano: 06 Dec 2017, 11:45


Hvala bocke na odgovoru. Da probamo sad upgrade :police:


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests