Video editori za Slackware

Prikazi softvera i linkovi za preuzimanje

Moderators: Slackmuz, Urednik

Post Reply

Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4590
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 31 Aug 2016, 18:42


Kratak popis trenutno aktuelnog softvera za uređivanje video snimaka.

Lista softvera za uređivanje video snimaka(abecedni red)

Znak "+" nakon naziva programa označava da je program dostupan iz SlackBuilds.org
Dodatne napomene
  • Ako vam je potreban jednostavan video editor sličan Window Movie Maker-u, probajte Vidiot. Vidiot je vrlo jednostavan, ali sasvim dovoljno moćan video editor. Nažalost, za sada nije dostupan iz SBo.
  • Blender ima komponentu za uređivanje video snimaka koja je u poslednje vreme dosta popularna pa se zbog toga nalazi na listi. Iako je istina da je počeo kao program za 3D animaciju, danas je Blender više-funkcionalni alat za nekoliko srodnih zadataka (3d modelovanje, animacija, razvoj igara, uređivanje video snimaka, primena video efekata, itd).



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 3451
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 22 Jan 2017, 18:04


Samo da se nadovežem na temu, juče mi je trebao neki video editor da uradim jedan time-lapse snimak. Prvi put sam imao temu za time-lapse pa mi je zatrebao program koji to može da napravi.

Izabrao sam Lightworks iz liste koju je kolega @bocke postavio. Lightworks se može instalirati iz sbopkg.org ali treba imati na umu da program ima svoju free i paid aktivaciju. Free aktivacija ostavlja dovoljno mogućnosti da se vidi samo šta program može dok uz mesečnu/godišnju pretplatu otključavaju se sve opcije i mogućnosti.

Verzija programa koja se instalira iz sbopkg.org je 12.5 koja ima bug vezan za logovanje (nakon kucanja korisničkog imena i šifre, program se ruši i nikad se ne pokrene). Bug je ispravljen u verziji 12.6 i može se preuzeti sa zvanične internet prezentacije programa. https://www.lwks.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Sve što je potrebno je skinuti source programa i slackbuild skriptu sa sbopkg.org i u skripti zameniti verziju 12.5 sa 12.6 i to je sve. Kad se instalira nova verzija, biće moguće logovati se i koristiti program.

Free aktivacija ne ostavlja nikakve mogućnosti za kontrolu time-lapse snimka pa ko bude hteo za te potrebe da ga koristi, neka ga zaobiđe. Dobra stvar je što se može učitati čitava sekvenca slika (ako su dobro indexirani) i učitati u editor. Program prepoznaje koliko će video trajati. Problem nastaje odma nakon učitavanja jer je teško kontrolisati koliko će video trajati i nemamo mogućnost postavljati proizvoljni frame rate. Sa nekih 90ak sličica koje sam ubacio u video, dobio sam video od 3.21 sekunde. Ako u naprednijim opcijama izaberem da se video uspori na 25% dobijem isto trajanje video snimka ali su izbačeni neki frejmovi kako bi dobio usporenje. Ok, tako radi program ali meni ne završava posao.

primer 1 —> video iz lightworks 100% brzina, direktan upload na vimeo.com iz programa > https://vimeo.com/200492345" onclick="window.open(this.href);return false;

primer 2 —> video iz lightworks 25% brzina, direktan upload na vimeo.com iz programa > https://vimeo.com/200462002" onclick="window.open(this.href);return false;

primer 3 —> ono što sam hteo da postignem ali uz pomoć ffmpeg komande > https://vimeo.com/200498912" onclick="window.open(this.href);return false;

ffmpeg komanda (vise za moj podsetnik):

Code: Select all

ffmpeg -r 8 -pattern_type glob -i '*.png' -c:v mjpeg -q:v 8 output.avi
P.S. program ima bugova koje treba rešiti a ono što radi radi brzo i fluidno. Free aktivacija nudi direktno postavljanje na vimeo u max formatu 1080p i na youtube u max formatu 720p. Nema mogućnosti exporta fajla na hdd, doduše može se zaobići, ako se izabere export na youtube biće napravljen fajl na hdd ako se otkači opcija 'upload to youtube'.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests