AlienBob pauzira rad na Slackware-u

Ovaj deo je namenjen diskusiji koja nije vezana ni za jednu prethodnu kategoriju, a tiče se Slackware linuxa

Moderator: Urednik


Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4590
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 04 Nov 2016, 12:02


Za one koji nisu upućeni, Alienbob je vrlo brzo našao novi posao.

Što se tiče razloga za otkaz: IBM je odlučio da delocira svoja IT odeljenja u Poljsku i Indiju gde je cena radne snage manja (11.09.2016):

Code: Select all

I am being laid off by my employer, IBM. Jobs in the Netherlands move to lower-wage countries like Poland and India, while IBM changes course towards a "cognitive" future in which there is less interest in the traditionally skilled technical IT jobs.
Kasnije je dodao malo razjašnjenje (13.09.2016):

Code: Select all

I have not left; I am not leaving; I just need more time to work on refreshing my non-Slackware technical skills for a new job. Which obviously means that less time will be available for Slackware related work (packaging mostly). Plus, if my new job limits my online time during work hours, I will be forced to spend less time here on LQ answering questions.

I am not "transfering" the building of certain packages to other people. Feel free to use my scripts to create and share newer packages for VLC, LibreOffice, Chromium etc... but they will then not be my packages.

I will still do all of these packages, but I may not be "hot on the heels" of the developers when they release new tarballs.

And bug hunting will suffer most. You can not imagine how much time goes into SlackBuild updates sometimes... when compilation fails from one version to the next without any obvious reason. For instance, Chromium 53 for which I have packages for Slackware 14.2 and -current, refuses to compile on Slackware 14.1. For reasons unknown. I have spent only limited time on debugging the build yesterday and the night before. Which means I am now 3 days into trying to create that package. Something which would not have happened if I would have spent all my free time on it.
That's how it is currently - and I foresee that this situation will not change at least until after November 1st and maybe it will last longer.
Nekoliko nedelja kasnije, Alienbob objavljuje da je uspešno konkurisao za posao (07.10.2016).

Code: Select all

A 3rd interview was not needed... I have the job if I want it. Next week, we will discuss the monetary and other terms. Win! My stress levels have decreased so much that I will have a look at the new Chromium and KDE releases this weekend.
Iako su najave o novim paketima bile malo preoptimistične. Alien je tek ovih dana stigao da aktivnije poradi na njima. :)

Za više informacija možete pogledati celu diskusiju na LinuxQuestions.org.



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 425
Joined: 25 Mar 2012, 20:01

Post Napisano: 14 Nov 2016, 12:13


@bocke

Ne računajući Erika koji ima neko ime, moraš da imaš neki papir bez obzira na znanje.
Pričao sam na MC forumu da imam varijantu za odlazak u inostranstvo za posao u IT sektoru. Iako imam fakultetsku diplomu iz te oblasti svi ti traže dodatni papir. Najtraženiji je CompTIA i razni MS sertifikati. Ako želiš linuks platforumu - isključivo RHCE, eventualno SLES i ništa drugo. Debijan u tragovima ali to je uglavnom za neke manje firme. Veće kompanije ne zanima da li ti znaš Slek ili neki drugi ne-RH, ne-SLES distro. Znaš li Red Hat i SLES ili ne? Tačka. Pri tom, moraš da imaš papir za to.
Zato sam i napisao da je Red Hat uz SLES postao korporacijski standard u linuks svetu. Sve ostale distribucije su hobi i ništa više.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4590
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 14 Nov 2016, 16:24


Poznavanje RHEL-a ili Centosa (ili Suseta) nije išto što i imanje RHCE ili sličnih sertifikata. Polaganje za RHCE je preskupo čak i za zapad i obično ga ljudi ne finansiraju sami. Obično to finansira poslodavac. U tom kontekstu mislim da malo preteruje. Pogotovo s obzirom da u C.V.-u ima nekoliko godina rada u IBM-u. Prilično dobra referenca. A CompTIA, LPI i Microsoft sertifikati su dosta jeftiniji pa i onako nisu baš neki kriterijum za poređenje kad su RH sertifikati u pitanju. :)

Inače kod nas Red Hat sertifikate ni ne možeš da polažeš. Najbliže je u Hrvatskoj. Iako je i to u stvari u dogovoru sa slovenačkom firmom koja drži licencu u ovom delu Balkana. Nešto je postojalo pre par godina, ali nisam siguran koliko je to bilo ozbiljno i uglavnom je bilo orijentisano na firme.



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 425
Joined: 25 Mar 2012, 20:01

Post Napisano: 17 Nov 2016, 19:51


Slažem se, RHCE je nešto mnogo veće ali recimo, mom prijatelju su u Hjustonu tražili RH licencu i on je lagano dobio posao sa ovom:
http://cet.rs/kursevi/item/20507-red-ha ... rator#sadr" onclick="window.open(this.href);return false;žaj-kursa
Nije inženjer ali je admin što mu daje kakvu takvu prednost pri zaposlenju. Kasnije, možda finansira kompanija u kojoj radi, možda on sam ako ima matematiku..

Erik je naravno nešto drugo. Mnogo znanja, iskustva, ima ime.. Moguće da je malo iskarikirao ali za nas, žive ljude, prvi uslov da bi uopšte razgovarali sa tobom je papir. Tek nakon toga gledaju šta znaš i koliko znaš. Ako imaš oba - u igri si. Ako nemaš - više sreće u sledećem izvlačenju.

E sad, retko se dešava da neko ko nema ime u toj struci dobije ozbiljan posao u linuks (RH) administraciji pa samim tim ni linuks kursevi nisu toliko popularni. Dva su moguća scenarija kada pričamo o većim kompanijama.
Prvi je da si neki viđeniji linuks developer, kao Erik recimo. Onda ti možda i ne treba neka dodatna, veća referenca jer te kompanije bukvalno zovu da radiš kod njih.
Drugi je da si počeo kao neki admin ili serviser (compTIA, MS ili neki običan linuks kurs) pa da godinama napreduješ i onda ti firma ponudi neko školovanje u licenciranim školama uz kasnije unapređenje..
Tako da, slažem se, CompTIA i MS nisu uporedivi sa RHCE ali je sa prva dva daleko lakše naći posao nego sa RHCE ako nemaš ime. Bar u početku.

Da se ogradim, govorimo većim i ozbiljnijim kompanijama. U nekim malim firmama i preduzećima je verovatno sasvim druga priča.
Govorim sve ovo iz ličnog iskustva. Iz prve ruke što bi narod rek`o. :)


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests