GOG na Slekveru i GOG novosti

Računarske igre, emulacija igračkih konzola i sve vezano za igranje na Linuksu.

Moderator: Urednik


Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4193
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 17 Jan 2015, 22:06


Pošto za Steam novotarije koristim Steam temu, ovu temu ću upotrebiti za GOG novotarije.

Elem, GOG već nekoliko meseci radi na alternativi Steam klijentu: GOG Galaxy. Nakon izlaska Windows i Mac OS X verzije, očekuje se i Linuks verzija. Više informacija: http://www.gog.com/forum/general/gog_ga ... lpha/page1" onclick="window.open(this.href);return false;.

Dosta novih igara koji izlase na GOG.com su dostupne i za Linux. Skoriji primeri su: Grim Fandango Remastered, PIllars of Eternity, Drox Operative, Braveland Wizard, itd...

GOG ima malo drugačiju pobliku od Steama. Sve igre su isključivo bez DRM-a. Većina igara su ili starije ili izabrane indie igre. Iako ima i po koji noviji AAA naslov.

Linuks igre su obično dostupne kao deb i/ili tar.gz arhive. Igre koje koriste Dosbox ili WINE dolaze sa ugrađenim verzijama pa je download nešto veći. Ponekad igre dolaze sa ugrađenim bibliotekama. Ove verzije su preuzete iz Ubuntua, tako da ih je ponekad potrebno izbrisati da bi igra radila i na Slacku. Primer je njihov dosbox koji je izgrađen sa Pulseaudio podrškom.

Postoji i određeni broj igara koje su naknadno portovane na Linuks. Oni koji su kupili Windows verziju, dobiće mogućnost preuzimanja i Linuks verzije nakon što portovi budu dostupni. Tj. kupovinom dobijate verziju za sve platforme (slično kao na Steamu). Skoriji primer skorije portovane igre je Deponia serijal click&point avantura.Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4193
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 09 Jun 2015, 14:01


GOG velika letnja rasprodaja

U toku je letnja rasprodaja na GOG-u. Danas je #dealoverload dan kada se ponavljaju ponude iz prethodna 4-5 dana (koliko je do sad trajala rasprodaja - završetak je 21 juna). Tako da je u narednih 24h veliki broj naslova na rasprodaji: preko 600 Windows i oko 170 Linuks igara.

Pored toga GOG poklanja igru "Battle Realms". Ova igra je dostupna samo za Windows, ali bi trebalo da radi i pod WINE-om sudeći po unosu u WINE bazi kompatibilnosti.

Više o rasprodaji
The 2015 DRM-Free Summer Sale Starts Today!

Više o #DealOverload akciji
24h #DealOverload - 2015 DRM-free Summer SaleAdministrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4193
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 22 Dec 2015, 14:51


GOG je dodao novu besplatnu igru: Bio Menace. Bio Menace je nekad bio komercijalni naslov za Apogee/3D Realms, ali je pre nekoliko godina objavljen kao freeware. GOG verzija je spremna za upotrebu i dolazi sa uključenom verzijom Dosbox-a.


Bio Menace

Inače, GOG trenutno ima Betheseda akciju. Koga interesuje može nabaviti klasične Bethesda/ID Software naslove jeftinije.

Sledeće igre u ponudu je moguće igrati na Linuks uz pomoć 3rd party endžina:
 • Quake
 • Quake II
 • Quake III
 • Doom
 • Doom II + Final Doom
 • Ultimate Doom
 • Wolfenstein 3D + Spear of Destiny
 • Return to Castle Wolfenstein
 • Elder Scrolls III: Morrowind

Elder Scrolls III: Morrowind preko OpenMW endžina

Vrlo je verovatno da je ostale igre moguće igrati preko WINE. Preostale igre su:
 • Fallout
 • Fallout 2
 • Fallout Tactics
 • Elder Scrolls: Battlespire
 • Elder Scrolls: Redgard

Fallout (WINE)

Kupovinom bilo kojeg Betheseda naslova dobijate i Elder Scrolls: Arena i Elder Scrolls Dagerfall. Ove igre su inače dostupne besplatno sa Bethesda sitea. GOG verzija je dostupna samo za Windows i dolazi sa Dosbox-om. Ali je moguće prepraviti konfiguracione datoteke za Linuks verziju Dosbox-a. Prednost u odnosu na Bethesda verzije je da dolaze već otpakovane. Bethesda verzije dolaze u obliku DOS instalera.

Od novina na GOGu, tu su portovi Codemasters igara:
 • Cannon Fodder 1 i 2
 • Leisure Suite Larry
 • Sensible World of Soccer 96/97

Cannon Fodder

Ovo su uslovno rečeno "portovi". Pre bi se moglo reći da su u pitanju dos verzije koje dolaze upakovane sa Dosbox-om i spremne za igranje.Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4193
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 22 Dec 2015, 14:57


Zaboravih da napišem: još uvek nema novosti vezanih za Galaxy za Linuks.Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4193
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 14 Jul 2017, 19:07


Status Galaksije
bocke wrote:
22 Dec 2015, 14:57
Zaboravih da napišem: još uvek nema novosti vezanih za Galaxy za Linuks.
Još uvek ništa od Galaksije. Poslednje što sam čuo je da je neko je tvrdio da je neko iz Gog-a objavio da "rade na tome" (čula-kazala). Zvaničnih obaveštenja naravno nema.

Jotun trenutno besplatan

Igra "Jotun: Valhalla Edition" je dostupna besplatno do ponedeljka. Ako vas interesuje i imate GOG nalog, možete je preuzeti sa sledeće adrese:
https://www.gog.com/game/jotun
Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4193
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 14 Jul 2017, 19:24


Našao sam objašnjenje u GOG objavi:
Sundered, a terrifying dash into the heart of darkness and insanity, is now available for pre-order, DRM-free on GOG.com with a 10% discount and the game's OST as pre-order bonuses.

To celebrate, go ahead and pick up your FREE copy of the team's debut title, Jotun: Valhalla Edition!
Horrible things skitter and slither in the cavernous depths, waiting to swallow you whole or just suck out any remnants of your soul. The parts you haven't yet surrendered, anyway. Because when things get scary, you will be tempted to channel corrupted powers against the massive monstrosities standing in your way, at the cost of your humanity. Can you resist their dark embrace?
Dakle, igra je besplatna kao promocija njihove nove igre Sundered. Igru možete preuzeti do ponedeljka. Nakon toga će ostati u vašoj biblioteci ali će biti ponovo dostupna po staroj ceni. Igra je takođe besplatno dostupna na Steamu. Pogledajte Steam temu za više informacija.Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4193
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 01 Nov 2017, 21:46


Iz nekog razloga je forum blokirao poruku (moguće antispam zaštita), pa je citiram ovde:
Legit wrote:Tokom Halloween rasprodaje nekih 30 igara možete prebaciti sa vašeg steam naloga na gog i imati ih kao drm-free.
Posetite https://www.gog.com/connect i povežite vaš steam nalog sa https://www.gog.com/connect-om i posle određenog vremena pojaviće vam se lista igara koje već imate na steamu da su dostupne i za gog. Sve ide automatski samo ćete dobiti mejl da ste kupili te igre za $0 i imaćete ih kao drm-free.
S obzirom na duh praznika sve su manje više horor igre, ali daju vrlo lepe naslove Amensia, ceo Walking Dead serijal, SOMA itd.

Konekt to radi s vremena na vreme, često budu ovakvke akcije, pre dve nedelje su nudili Torchlight igre. Da se razumemo to nema nikakve veze sa gog-om već sa develepreima, kako koju igru puste na par dana da bude drm-free, tada vi možete igre da prebacite.

Ukoliko Vam se ništa ne pojavi i posle povezivanja kontaktirajte support da vas ubaci u qeue jer je lista čekanja ogromna i to ume malo da potraje.Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4193
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 21 Nov 2017, 17:45


GOG poklanja poznatu pucačinu iz 90-ih "MDK" povodom "crnog petka". Iako je označeno da podržava samo Windows, mislim da je u pitanju DOS verzija spakovana sa Windows verzijom Dosbox-a. To se može lako prilagoditi za pokretanje pod Linuks verzijom Dosbox-a. Nije vam potreban WINE za otpakivanje. Sadržaj instalera možete eskstraktovati pomoću alatke innoextract.https://www.gog.com/game/mdkAdministrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4193
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 22 Nov 2017, 17:17


Par trikova vezanih za GOG:
 • Ako imate Steam, GOG često tokom rasprodaja nudi mogućnost da prebacite nekoliko izabranih igara sa Steam naloga na GOG. Ovo vam daje pristup GOG verziji bez DRM-a (ne zahtevaju klijent). Izbor igara se menja. Pratite https://www.gog.com/connect tokom rasprodaja. Pre prebacivanja morate povezate svoje GOG i Steam naloge.
 • Ako imate originalne igre u kutiji, GOG nudi mogućnost da registrujete nekoliko igara i dobijete mogućnost preuzimanja GOG DRM verzije. Spisak igara možete naći ovde: https://www.gog.com/reclaim. Generalno Stalker, M&B i Torchlight serijali.
 • Ako imate Witcher I i/ili Witcher II na Steamu ili u kutiji, imate pravo na backup GOG kopiju bez DRM. Pogledajte ovde za više informacija: https://www.gog.com/witcher/backup.Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4193
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 22 Nov 2017, 22:20


Izgleda da je MDK ipak izdanje za Windows (postojao je i u verziji za DOS). Radi pod WINE-om. Vidite ovde za više informacija.


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests