Digikam

Grafika, DTP, CAD i dizajn

Moderators: Sinisa, Urednik

Post Reply

Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4604
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 17 Apr 2015, 08:57


Digikam je aplikacija za digitalno upravljanje fotografijama za KDE okruženje. Digikam uključuje aplikacije za prenos fotografija sa digitalnog fotoaparata, organizaciju foto kolekcija, uređivanje fotografija u različitim RAW formatima, kao i program sličan Adobe DNG converteru za konverziju fotografija u RAW formatu. Digikam podržava dodatke kao što su izvoz u različite online service (Picasa, Flickr, itd...) ili standardne KDE KIPI dodatke za aplikacije iz KDE Graphics paketa.
16820462139_f58c0edff9_o.jpg
Kao KDE aplikacija, Digikam je pomalo nezgrapan pod drugim desktop okruženjima i ima malo složenije zavisnosti. Ako ne planirate da instalirate ceo KDE ili da lično probirate pakete od kojih Digikam zavisi, preporučljivo je da koristite alternative. Pokušaću da ih predstavim kasnije. Digikam je pun paket za rad sa digitalnim fotografijama tako da ga je lakše predstaviti u jednoj temi.

Ne sećam se detalja, ali znam da sam svojevremeno imao problema sa instalacijom i korišćenjem pod Xfceom. Dok je instalacija iz izvornog koda prošla ok, Digikam je zezao. Nekako sam uspeo da rešim problem, ali se ne sećam detalja. U svakom slučaju moja preporuka je da Digikam instalirate na računaru sa punom KDE instalacijom da ne biste naišli na neku opskurnu grešku ili zavisnost.

Naravno, ukoliko SlackBuild sa slackbuilds.org nije ažuran, preuzmite ga ručno, preuzmite poslednju verziju digikama i izmenite verzije u digikam.SlakcBuild datoteci (linija VERSION={VERSION:-x.y.z}).

SlackBuilds.org
http://slackbuilds.org/repository/14.1/ ... s/digikam/" onclick="window.open(this.href);return false;

Zvanična strana
https://www.digikam.org" onclick="window.open(this.href);return false;Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 3485
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 01 Aug 2015, 21:53


Korisnici Slackware current-a trenutno imaju poteškoća sa kompajliranjem DigiKam-a v.4.11. Međutim postoji privremeno rešenje koje zahteva blago editovanje SlackBuild skripte.

Pratite link za konkretnu modifikaciju :) —>>> http://www.linuxquestions.org/questions ... ost5393317" onclick="window.open(this.href);return false;

Willy održava ovaj paket na sbopkg.org a trenutno je na odmoru, kad se bude vratio sa odmora stići će i trajni fix, bar mi se tako čini :)
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests