Alternativa?

Opšte GNU/Linuks teme nevezane za specifičnu distribuciju. Novosti na stranoj i domaćoj FLOSS sceni.

Moderator: Urednik

Post Reply

Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 425
Joined: 25 Mar 2012, 20:01

Post Napisano: 22 Mar 2014, 11:52


Slekveraši važe za najodanije korisnike, da svoju omiljenu distribuciju ne bi menjali ni za šta. Mogu da razumem, ja sam počeo ozbiljno da ga koristim tek pre nekog vremena i ne bih ga menjao ni za jednu drugu distribuciju.

Juče sam baš razmišljao, šta bi najtvrđi korisnici Sleka (vi) koristili od distribucija da Slek, ne daj Bože (pu, pu, pu :) ), prestane da postoji?
Ja iskreno pojma nemam iako sam isprobao sve živo. Jedino na čemu sam se zadržavao su Mint, Debijan i Arč.
Debijan više ne bih sigurno. Prvo, dosadan mi je. Drugo, vodi neki svoj krstaški rat (free-non free). Ni jedna verzija mi više ne odgovara u potpunosti jer stable je previše mator i nije za desktop upotrebu osim eventualno uz backports ali to je druga priča. Testing me smara sa apdejtima a zna i on da pukne s vremena na vreme pa zakrpa može i dugo da se čeka.. Sid neću ni da komentarišem jer praktično nije uopšte za desktop osim za one koji baš imaju mnogo znanja i vremena da se sa tim zezaju.
Arč je previše bleeding za mene, mator sam više za zaiebanciju sa tim dok Mint imam instaliran na desktopu samo zbog žene.

Možda bi i pored svih poznatih nedostataka Fedora bila izbor za mene. Zanimljiva mi je za rad i otprilike mesec dana nakon izlaska verzije postaje potpuno upotrebljiva. Dozvoljava version skip..
Možda bih se oprobao i u FreeBSD vodama..

Dakle? :)



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline

Posts: 441
Joined: 11 Jan 2012, 23:04
Location: Ratkovo, Srbija
Contact:

Post Napisano: 22 Mar 2014, 12:52


Jesi kucn'o u drvo, išao tri koraka u nazad, bacio so preko ramena, pomerio se s mesta pre nego si napisao svoj post :grin:

Mislim da hard-core slakveraš ni ne razmišlja u tom pravcu, zaljubljenici i entuzijasti (u linux, FOSS) uvek imaju neki back up to jest neki drugi linuks OS pored slacka (multiboot).

Lično ne spadam ni u prve ni u druge, smatram sebe običnim korisnikom koji očekuje da mu sve radi odmah nakon instalacije jedino što dosta vremena provedem na vizuelni deo, ikonice, pozadina, conky... slackware koristim jer mi trenutno on jedini odgovara, sve radi (mislim na hardver) ima sav potreban software (i ne potreban :grin: ) tu i tamo instaliram po nešto-generalno kompletan OS, probao dosta distroa i nekako mi sve to limunada, ne znam da objasnim imam takav osećaj.

Kada nebi bilo slaka bilo bi prvo dosta isprobavanja pa šta mi "legne" nemam sad ideju, možda Fedora ili Mint, možda bi probao OpenSUSE.

Odgovor nije konkretan ipak ne mogu ti reći koji bi distro trenutno mogao zameniti slackware.



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 147
Joined: 31 Mar 2006, 21:36
Location: Loznica

Post Napisano: 22 Mar 2014, 15:54


Zanimljivo pitanje - mada mislim da nema potrebe religiozno se držati jedne distribucije nego prelaziti na druge prema trenutnim potrebama i afinitetima i birati ono što ti završava posao (uz mogućnost da uvek otkriješ nešto bolje i nešto novo..nešto divlje :cheesy: )
Kao čovek koji je dugo koristio linux i probao dosta distribucija mogu da kažem da mi klikete klik distroi nešto i ne leže - pa se na Mandrivu (sada je to Mageia), SuSE (onaj njegov Yast mi je uvek bio mnjeh) i tome slično ne bi ni vraćao - doduše Mint i PCLOS su kod mene ostavili dosta pozitivan utisak, a ne znam ni kakva je ova nova Mandriva sada aka Mageia
Fedora mi je uvek bila raspad iz prostog razloga što deluje kao gomila natrpanog softvera u alpha i beta fazi sa gomilom problema sa kojima se čovek susreće u hodu, a Ubuntu nikad nisam voleo iako sam duže vremena koristio Debian Etch (jednostavno nešto mi ne leže toliko deb distroi)
Gentoo mi deluje prilično zanimljivo i mislim da ću mu dati šansu u nekoj doglednoj budućnosti jer sam ja imao prilike da ga isprobam kada je dial-up bio uobičajeni vid konekcije :cheesy: , sviđa mi se kako funkcioniše emerge, USE i portage (a ne ganjaju tako bleeding edge kao Arch) jedino čovek ima da se načeka dok se compile ne završi :grin:

@rapha

Nećeš se preterano usrećiti sa FreeBSD-om, imao sam prilike da ga koristim - mislim da je najveća mana kod njega to što ne podržava toliko hardvera kao linux, pa mal po malo nešto ne radi kako treba ili ne radi uopšte, power management za laptop je loš itd itd sve u svemu kao i Solaris više je to za neku serversku upotrebu ;)



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 425
Joined: 25 Mar 2012, 20:01

Post Napisano: 22 Mar 2014, 17:01


@moonbeam

Ma nisam mislio da prelazim nego je ovo čisto filozofsko pitanje, "šta bi bilo kada bi bilo". ;)

@siniša

Ne mislim na nekoga ko je od početka do kraja koristio Slek i razmišlja o samoubistvu u tom slučaju. Mislim na ljude koji vole i koriste Slek i trenutno ga ne bi menjali ni za jednu drugu distribuciju.

Pitanje je bilo čisto hipotetičko jer Slek korisnici važe za tvrdokorne i jako se retko dešava da pređu na nešto drugo. Takođe važe za prilično tehnički potkovane, generalno se lako snalaze na bilo kojoj distribuciji. Čak su možda i slični arčerima po nekoj dozi elitizma. Na ostale distroe gledaju kao na igračke a eventualno priznaju Gentoo, Arč, FreeBSD i Debijan. Baš zato mi je bilo interesantno da čujem odgovor od vas na ovo pitanje.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 1680
Joined: 07 Jun 2012, 18:01
Location: Najlipši grad na svitu :)

Post Napisano: 22 Mar 2014, 17:20


sigurno nisam neki "zakleti" slackwareaš iako ga trenutno koristim kao glavni os. ono što bih ja koristio u slučaju da slack ne postoji je mint lts. to čudo je stabilno, to radi, ima nove aplikacije, kernel koji već ima ta verzija...ono, radi kako treba.
jbg, sami mint je predkonfiguriran i treba se zafrkavat oko toga, ali za nekoga tko traži os koji odmah radi (bez slackwarea), to je mint lts.
"pali-vozi" :D
Udruga SOK - službena stranica
Spreman sam umrijeti časno, ali ako nečasno, onda ništa



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline

Posts: 441
Joined: 11 Jan 2012, 23:04
Location: Ratkovo, Srbija
Contact:

Post Napisano: 22 Mar 2014, 18:52


@rapha
Imao sam nameru malo se našaliti, a odgovor koji se mene tiče si dobio :beer:

Послато са куцаће машине Olimpija :beer:



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 1053
Joined: 18 Feb 2012, 15:14
Location: Despotovac
Contact:

Post Napisano: 22 Mar 2014, 22:32


Ух, стварно вицкасто постављено питање... :)
Ја тренутно имам Арч, поред Слаквера. Арч сам претворио у играчки ОС, у смислу Стима и игара. Омогућио мултилиб и не жалим га кад је у питању испробавање свега и свачега.

Са Слаквером сам пажљивији. Чистокрван 64-битни ОС и инсталирано само оно што ми треба за свакодневан и онај екстра рад.

Елем, мислим да Слаквераши доста, ако не и највише, цене начин манипулације ,,пакетима''. Нема аутоматског решавања зависности и самим тим опасности од ломљења система. Такав је случај код мене. Сам свој газда...

У случају да Слаквер престане да постоји, вероватно бих имао у виду ту карактеристику, ако је уопште има још нека дистрибуција, а да не буде базирана на Слакверу (у том случају је избор јасан).
Џенту нисам пробао још, па бих му вероватно да шансу. Чакра ми је остала у лепом сећању, па бих вероватно и о њој размислио, мада нема никаквих карактеристика које волим код Слаквера осим што је КДЕ орјентисана.
Што рече неко, дебијанолики ОС-ми ми нису лежали никад.



offline

Posts: 1
Joined: 22 Mar 2014, 22:49

Post Napisano: 22 Mar 2014, 23:13


Pošto sam okoreli Gentoo korisnik volim i slackware zbog odnosa prema source paketima.

Omiljene distribucije su mi Gentoo i njegovi derivati Funtoo i cak Sabayon. Volim i trenutno imam instaliran na istoj mašini i Arch, Debian, Fedoru i FreeBSD. Izmedju ostalog dugo sam koristio Debian i njega i dalje podržavam ali samo za one korisnike kojima nije važan bleeding edge i koji žele stabilnost pre svega. Debian je odličan za servere. Od njega cak bolji za servere je Gentoo ali malo ljudi ima želje volje i vremena da ga koristi, kompajlira pakete i konfigurise ga ili za server ili za desktop.

Jedna mala ograda što se tiče ovog odgovora je to da nisam koristio slackware odavno znaci pravu instalaciju na pravoj mašini nisam koristio već 2.5 do 3 godine. Ali sam ga koristio ranije u prošlosti i naravno zadovoljan sam njime ali ne volim taj pola source pola binaries pristup. Previse mi lici na Arch'ov KISS princip. Odnosno previse Arch liči na slackware sto se toga tice. Volim stabilnost kod slacka i to što ne juri za najnovijim paketima, jedna od stvari koju ne volim kod archa.

U svakom slucaju slackware je lep sistem ali opet da budem iskren ne bi nikada menjao gentoo i brzinu optimiziranog gentoo-a za slackware :)

Takodje ne volim toliko vise LILO loader koji sam inace koristio ranijih godina negde do 2008-e. Sada preferiram klasicni GRUB2 zbog konfigurabilnosti a ima takodje dosta dobrih bootloadera koji su iznikli iz GRUB2 kao njegovi forkovi.



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 2168
Joined: 08 Jun 2010, 13:28
Location: Centralna Srbija Kraljevo
Contact:

Post Napisano: 23 Mar 2014, 12:07


I ako na Slakveru provodim oko 70% vremena, kod mene je prošla ta početna "zaljubljenost" u Slakver. I dalje tvrdim da je Slakver 14.0/1 najbolji OS današnjice (ne samo distro već i OS), ali i sve druge distribucije dolaze u obzir, pa čak i taj famozni Ubuntu (jasno sa Mate, Gnome, Xfce, Flux/OpenBox ili KDE-om), Debian, Fedora, Arč (sve u stabilnim izdanjima), tu su i BSD distribucije.

Kod ovakvih tema se uvek postavlja pitanje a zašto uopšte koristiš GNU/Linuks. Motivi su različiti od korisnika do korisnika.
Moj motiv je poznat. Filozofija koja nosi GNU/Linuks je presudna zašto ih koristim.

Ono što meni smeta gotovo od samog početka bavljenja GNU/Linuksima je što nemam 100% Free OS, i to me svaki dan žulja kao kamičak u cipeli. Navikne se čovek na sve, ali ovo je više neki moj lični sukob nego što je to opšti problem.
Pošto kažem da koristim GNU/Linuks distribucije zbog filozofije koja kaže sve što je Free i Otvoreno je dobro, a sa druge strane oko 20% sistema mi je nije Free i Open, onda se pitam zašto je to tako. Pa me onda muče pitanja lične moralnosti, jer ići unaokolo i pričati da volim GNU/Linuks jer je Free i Open, a koristiti fleš plajer, skajp, steam, google earth, operu, vlasničke upravljačke programe za grafičku kartu i WIFi konekciju, onda se nameću dva zaključka, ili nisam normalan ili sam dvoličan.
Taj sukob u meni tinja sve ovo vreme, i nadam se da ću jednog dana imati 100% Free sistem. Ime distrubicije, pa čak i sistema, mi u tom slučaju i nije toliko važno. U dubini duše, naravno da bih najviše voleo da to bude baš Slakver. :grlj:



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 1680
Joined: 07 Jun 2012, 18:01
Location: Najlipši grad na svitu :)

Post Napisano: 23 Mar 2014, 12:13


@Broker: i mene je dugo mučilo tako nešto. Pokušavao sam imati 100% free sustav, ali je to naprosto neupotrebljivo, pogotovo ljudima sa novijim grafičkim karticama, Steamovcima i sličnim. Nakon određenog vremena propovjedanja poput Stallmana, shvatio sam da tako ne mogu. Jbg, volio bih kad bi free software bio toliko funkcionalan da možeš samo njega koristit, ali ne ide..i onda shvatiš da ćeš koristiti free software kad god je moguće, a ako nije, onda je i open-source dobar. Jbg, bitno je da komp radi ono za što je namijenjen ;)
Vlasnički softver dolazi u obzir ako baš mora, a more je korisnika koji za drugi software ne znaju pa se moraš prilagoditi...

Sve u svemu, ne sekiraj se. Dovoljno je dobro što razmišljaš u tom smjeru :beer:
Udruga SOK - službena stranica
Spreman sam umrijeti časno, ali ako nečasno, onda ništa


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 19 guests