Evo mog, veoma kratkog, mišljenja o Vectoru..
U pitanju je Vector 64-bitni, XFCE okruženje. Instalacija je veoma brza i laka. Instaler je grafički, veoma jednostavan ali pomalo deluje spartanski. Sam sistem je veoma lagan na resursima pa vuče nešto malo manje od 250 Mb RAM-a.
Koristi Slapt-get kao paket menadžera koji nije loš ali u samim repoima nisam našao neke stvari koje meni trebaju, što opet ne znači da su i ostalim ljudima potrebne. Nema recimo virtualbox-a, nema MOC plejera, nema soundconverter-a, gpaint-a, qbittorrent-a.. Na moje veliko iznenađenje našao sam Google Chrome. Čekirao sam ga ali nakon instalacije ne može da se pokrene. Ne znam iz kog razloga, nisam dublje zalazio u problematiku, ali izbacuje neke greške. Sve u svemu, nisam detaljno istraživao čega još sve nema u repoima ali ako ne može da se korsti SBO i ostali Slek repoi (nisam siguran), manjak dostupnih aplikacija može da predstavlja veliki problem nekome.
Što se tiče dostupne dokumentacije i pomoći na netu, nema je mnogo. Tačnije ima je jako malo. Uglavnom ćete naići na brdo opisa same distribucije ali veoma, veoma retko na neku pravu pomoć što takođe može biti otežavajuća okolnost novajlijama. Recimo, nigde nisam mogao da nađem da li je distribucija potpuno kompatibilna sa Slekom i sistemski i po repoima. Nisam mogao da pronađem baš ništa na banalni upit "Google Chrome crashes in Vector linux" i slično.. Izgleda da je u pitanju jako mala zajednica i jako mali projekat.
Sam sistem po default-u ne izgleda loše. Boje su lepe i prijatne za oko ali sve deluje previše spartanski, sa oštrim ivicama i za nekoga možda čak i malo arhaično.. Kao Windows XP recimo ili Debian stable u vanilla izdanju. Što se mene tiče, veoma poštujem distribucije koje sve isporučuju u vanilla izdanju ali ako su već nešto radili na izgledu onda su to mogli još malo bolje pa da stvarno bude veoma dopadljivo.
Na samom kraju, da li bih Vector linux preporučio nekome? Teško pitanje. Ima sitnica koje ne rade ali koje sasvim sigurno može da ispravi neko ko zna šta radi. Sa druge strane, nije bilo nikakvih pucanja i/ili nestabilnosti. Ima moderan paket menadžer ali u njemu fali dosta toga. Ulepšavan je ali na pola jer i dalje deluje sirovo i spartanski što svakako neće privući "neke nove klince" koji ne znaju sami da srede izgled pa im je bitno da dosta toga bude OOB. Smejaćete se ali sve zajedno, ceo sistem deluje penzionerski..

Preporučio bih ga nekome ko ima iskustva sa linuksom i kome nije strano "ispravljanje krivih Drina" i/ili nekome ko ima sasvim osnovne prohteve što se tiče aplikacija. Njima je sasvim sigurno obezbeđen sistem koji će raditi do sledećeg izdanja.