Vector 7.0 light

Ovde možete predstaviti ili diskutovati o distribucijama baziranim na Slackware-u (Salix, Zenwalk, Porteus, itd)

Moderator: Urednik


Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4595
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 14 Jan 2014, 18:46


DraxNS wrote:Ma samo opušteno :) Ja sve mislim da je očigledno da sam u linuxu malo od prekjuče ;) a ne baš od juče :D (piše mi na čelu, al niko ne vidi :D :D :D ) pa da sam sve uobičajene varijante već probao.
Meni je teško da ti odgovorim baš zato što znam da nisi od juče u ovome. :) Ne mogu da ocenim šta si i kako probao. Elem, da sam imao lična iskustva sa ovim šta pitaš, verovatno bih bio više od pomoći. Ovako mogu samo da pomognem brainstormingom: "šta bi moglo da bude problem?". Ali i sam si rekao gde bi trebalo tražiti krivca:
Na Mandrivi (2008.0 do 2010.0) je to sve šljakalo, ali mi se čini da je i tu problem nastao kod 2010.1 (iliti poslednje free Mandrive), tako da problem prebacujem na kernel+cups podršku (možda i udev ili još nešto oko "prepakivanja" protokola....) Sve u svemu, radilo je i radi na starijim verzijama... Gde su developeri presekli i napravili kermes.. ne znam i ne umem sam da ispetljam.
Kernel, cups, udev. Moguće. Možda je krivac neka promena između verzija. A možda je potrebna i neka dodatna opcija da bi to sve šljakalo kako treba. I ja bih na tim mestima tražio "krivca". Ali to je naporno za istražiti. :) Eventualno bi se moglo početi od upoređivanja Mandrive 2008.0 i 2010.0. Šta je novo? Koje su verzije u jednoj? Koje su verzije u drugoj? Da li ima razlika u podešavanjima? Pa onda odatle prema Slacku. Samo... Ako se problem javlja i u Slacku, znači da je u pitanju upstream problem. Mislim da je Slackov CUPS prilično "čist" (nije patchovan). Tako da postoji mogućnost da je neka verzija "uvela" problem.

Elem, ne bih se ni javljao da se neko (po mogućnosti sa direktnim iskustvom) već javio. Ali pošto nije i pošto me je nerviralo da pitanje stoji neodgovoreno, onda jesam. :)Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4595
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 17 Jan 2014, 14:50


Ukratko, ubuduće bi mogao da napišeš spisak koraka koje si prethodno probao. Tako ćeš izbeći da u odgovoru dobiješ predloge u vezi toga. Elem, moje iskustvo govori da treba probati sve. Bilo da je u pitanju jednostavan predlog ili kompleksno tehničko uputstvo za drugu distribuciju. Ali je uvek bolje početi od jednostavnih rešenja - em zahtevaju manje vremena, em onda možeš bez bojazni probati kompleksnije znajući da nije u pitanju neki mali previd ili sitna greška.

A poznato mi je da koristiš GNU/Linuks duže vreme. Mislim da si počeo u isto vreme kad i ja. Ili možda koju godinicu ranije. :)Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 425
Joined: 25 Mar 2012, 20:01

Post Napisano: 26 Feb 2014, 16:43


TReba da oživim jedan malo stariji laptop pa se razmišljam da probam sa Vectorom. Sad, gledao sam u njegovim repoima nema recimo virtualbox, moc i jo nekih stvari pa ne znam da li je moguće da se koristi sbopkg na Vectoru?

Osim toga, pošto sam odlučio da to definitivno bude neki "lazy Slacker" sistem, razmišljao sam i o Zenwalk-u i o Salixu.. Da li su ovi sistemipotpuno kompatibilni sa Slekom i u smislu korišćenja repoa (Alien, SBO..) i svega ostalog ili ne? Generalno, šta mislite da je bolje od ova tri?

Odgovor na pitanje u vezi Vectora i SBO sam pokušao da nađem na netu ali je slaba vajda. Ne pominje se nigde. Izgleda da je jako mala zajednica pa nema puno odgovora i tema sa Vectorom. Zato i želim da znam da li je u potpunosti kompatibilan sa Slekom. Ne želim da se bakćem sa nekim malim "one man show" distribucijama.Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 3481
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 26 Feb 2014, 16:47


Nemam iskustva sa Vectorom i Zenwalkom ali imam sa SalixOS-om. Nije mi netbook radio ništa brže ili bolje sa SalixOS-om nego sa Slackom. U pitanju je netbook sa intel celeron 900mhz i 1gb ddr2.

Kakva je konfiguracija laptopa pa razmišljaš o Slack-based distrou?
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 425
Joined: 25 Mar 2012, 20:01

Post Napisano: 26 Feb 2014, 20:34


Nije ovo baš tako staro ali se ne koristi često pa nemam neku želju previše da ga lickam. Dual core sa 2 GB rama. ni slab ni jak već nešto između. Mislio sam da ga brzo napakujem, da bude spreman i hteo sam neki sistem koji je baziran na Sleku samo da bude praktično OOB za klasične stvari. Samim tim što je Slack based, trebalo bi da su lagani na resursima. ;)Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 3481
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 26 Feb 2014, 21:04


Ne vidim razlog zašto ne bi bio čist Slack, ne treba ti mnogo za podešavanja. Ništa ne bi posebno dobio sa Slack-based distroima. Ukoliko baš želiš da probaš uzmi SalixOS i nema frke. Nisam odavno probao Salix pa ne znam sad kakav je.

Probao sam na istom računaru i Salix i Slack i Slack je bio brži, laganiji u istom okruženju (xfce). Osim toga konfiguracije okruženja i programa možeš da kopiraš iz svog /home na taj računar i da imaš odma sve podešeno :)
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 425
Joined: 25 Mar 2012, 20:01

Post Napisano: 26 Feb 2014, 21:42


Istina, nema se šta mnogo podešavati ni na Sleku ali pošto ne koristim ovaj komp (jako retko), mislio sam da stavim nešto lagano što će se instalirati za 15 minuta. Da sve zajedno sa podešavanjima potrošim maksimalno 30 minuta. Stavim ga u torbu i tu je za ne daj Bože.. :)

Sad, ima tu i mnogo radoznalosti. Dugo sam bio na Debijanu i debijanoidima a sada koristim Slek svakodnevno pa bih voleo da probam i Slekoide.. :)Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 3481
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 26 Feb 2014, 21:44


Nije loše nije loše :) Eto ja sam probao samo Salix. Zenwalk i Vector nisam. Igraj se malo, svako iskustvo je dobrodošlo.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 425
Joined: 25 Mar 2012, 20:01

Post Napisano: 27 Feb 2014, 11:22


Evo mog, veoma kratkog, mišljenja o Vectoru..

U pitanju je Vector 64-bitni, XFCE okruženje. Instalacija je veoma brza i laka. Instaler je grafički, veoma jednostavan ali pomalo deluje spartanski. Sam sistem je veoma lagan na resursima pa vuče nešto malo manje od 250 Mb RAM-a.

Koristi Slapt-get kao paket menadžera koji nije loš ali u samim repoima nisam našao neke stvari koje meni trebaju, što opet ne znači da su i ostalim ljudima potrebne. Nema recimo virtualbox-a, nema MOC plejera, nema soundconverter-a, gpaint-a, qbittorrent-a.. Na moje veliko iznenađenje našao sam Google Chrome. Čekirao sam ga ali nakon instalacije ne može da se pokrene. Ne znam iz kog razloga, nisam dublje zalazio u problematiku, ali izbacuje neke greške. Sve u svemu, nisam detaljno istraživao čega još sve nema u repoima ali ako ne može da se korsti SBO i ostali Slek repoi (nisam siguran), manjak dostupnih aplikacija može da predstavlja veliki problem nekome.

Što se tiče dostupne dokumentacije i pomoći na netu, nema je mnogo. Tačnije ima je jako malo. Uglavnom ćete naići na brdo opisa same distribucije ali veoma, veoma retko na neku pravu pomoć što takođe može biti otežavajuća okolnost novajlijama. Recimo, nigde nisam mogao da nađem da li je distribucija potpuno kompatibilna sa Slekom i sistemski i po repoima. Nisam mogao da pronađem baš ništa na banalni upit "Google Chrome crashes in Vector linux" i slično.. Izgleda da je u pitanju jako mala zajednica i jako mali projekat.

Sam sistem po default-u ne izgleda loše. Boje su lepe i prijatne za oko ali sve deluje previše spartanski, sa oštrim ivicama i za nekoga možda čak i malo arhaično.. Kao Windows XP recimo ili Debian stable u vanilla izdanju. Što se mene tiče, veoma poštujem distribucije koje sve isporučuju u vanilla izdanju ali ako su već nešto radili na izgledu onda su to mogli još malo bolje pa da stvarno bude veoma dopadljivo.

Na samom kraju, da li bih Vector linux preporučio nekome? Teško pitanje. Ima sitnica koje ne rade ali koje sasvim sigurno može da ispravi neko ko zna šta radi. Sa druge strane, nije bilo nikakvih pucanja i/ili nestabilnosti. Ima moderan paket menadžer ali u njemu fali dosta toga. Ulepšavan je ali na pola jer i dalje deluje sirovo i spartanski što svakako neće privući "neke nove klince" koji ne znaju sami da srede izgled pa im je bitno da dosta toga bude OOB. Smejaćete se ali sve zajedno, ceo sistem deluje penzionerski.. :)
Preporučio bih ga nekome ko ima iskustva sa linuksom i kome nije strano "ispravljanje krivih Drina" i/ili nekome ko ima sasvim osnovne prohteve što se tiče aplikacija. Njima je sasvim sigurno obezbeđen sistem koji će raditi do sledećeg izdanja.


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests