@rapha
E slično iskustvo sam i ja imao kada sam prvi put probao Slack - to je bilo negde 2005. godine (sunce ti pre skoro 9 godina, ala vreme leti

)
Jednostavno, oduševio sam se posle klikete klik distroa koje sam pre toga koristio (Mandrake, Red Hat i SuSE) i ostao na njemu najduže od svih distroa iako me kao i tebe plašilo svo to podešavanje iz konzole
Doduše tada je dosta više stvari moralo da se namešta ručno (xorg.conf, fstab, mount points za prenosne i optičke uređaje) i nisu postojale ni slackbuild skripte pa je znalo da bude mukotrpno ručno instaliranje paketa koji imaju dosta zavisnosti, ali sam proces instalacije je ostao isti i jednostavan do bola
Slackware je jedini linux, po meni, koji se još uvek drži tradicionalne KISS Unix filozofije (čak više i od Archa) i predstavlja sve ono što je linux trebao biti od samog početka, a sada je to sve manje - jednostavnost pre svega, jasni i dokumentovani conf fajlovi koji se lako podešavaju uz propratne komentare ili readme koje je obično ostavio Pat, rc sistem skripti, vanilla paketi i još dosta toga drugog
Rezultat svega toga je jednostavan, razumljiv i jasan sistem u kome se maltene sve namešta iz prve (iako se sve radi iz konzole)
Stabilnost samog distroa je posledica politike koju fura Pat - nema release date nego izlazi kada bude gotovo, a ne kao kod ostalih distroa - izađe verzija u kojoj ne radi ovo pa izađe nova verzija u kojoj su popravili to a ne radi nešto drugo, pa ajmo Jovo nanovo i tako u krug
Što se tiče samog instalera, meni lično do dana današnjeg taj ncurses installer ima neki old school šmek - jes' da ne izgleda baš lepo, ali je jednostavan i radi svoj posao kako treba što je i najbitnije
Inače, ja sam praktikovao da linux particije pravim preko SystemRescueCD-a i onda ih samo odaberem za instalaciju koji god da je distro u pitanju, pa preporučujem isti svima koje odbija rad u cfdisku, fdisku ili partedu i koji bi da pojednostave instalaciju