GhostBSD

Odeljak za diskusije o ostalim Linuks distribucijama i drugim *NIX-like operativnim sistemima

Moderator: Urednik

Post Reply

Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 153
Joined: 15 Aug 2012, 23:51

Post Napisano: 07 Aug 2013, 17:48


GhostBSD je još jedan za desktop upotrebu prilagođen i pojednostavljen FreeBSD (potpuno kompatibilan sa njim), ali se od drugih sličnih "derivata" poput npr. PCBSD-a razlikuje i po tome što je znatno manje zahtevan - koliko i OpenBSD - što znači da sa podignutim gnome2 okruženjem arči manje od 100 MB RAM-a!

Sam projekat je pretrpeo kadrovske promene u zadnjih godinu dana, a od prošlog meseca je stekao i prve sponzore.

Šta se dobija njegovom instalacijom?
FreeBSD sa Gnome2 okruženjem u roku od 10 minuta (kod FreeBSD-a je potrebno sat-dva i to sa paketima!), potpuno desktop orijentisan (jednostavan, nema glomaznih podešavanja) i manje zahtevan od "tate".

Mana? Oskudnija dokumentacija - ali sve u FreeBSD handbook-u važi i za njega.

Juče instaliran na hd-u i ako nastavi da se ovako bezobrazno dobro ponaša - cenim da će biti na svim mašinama koje ja koristim (iako sam autor favorizuje FreeBSD na svojim računarima).

Probajte i proverite.Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 3481
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 08 Aug 2013, 00:12


Nisam se mnogo informisao oko GhostBSD sistema pa me zanima da li ima neki live da stavim na fleš pa da probam. Teško da će mi u narednih nekoliko godina biti primarni sistem ali bih ipak da probam. Nemam sad ni jedan računar na kojem mogu da odradim punu instalaciju, zato me i zanima da li ima neka mogućnost za live režim.

PC-BSD 9.0 samo probao prošle godine (valjda sam pogodio oznaku) i nije imao podršku za i915 vga na mom netbooku što mi je bilo baš čudno. Čini mi se da je to sređeno u verziji 9.1 ali posle nisam probao ništa od xBSD sistema.

Koliko sam ukratko video na njihovom sajtu od narednog izdanja odustaju od gnome 2 i prelaze na Mate. Lično, meni se ta ideja ne sviđa ali nije bitno, neka rade kako misle da treba :)
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 2170
Joined: 08 Jun 2010, 13:28
Location: Centralna Srbija Kraljevo
Contact:

Post Napisano: 08 Aug 2013, 09:37


Nisam se mnogo informisao oko GhostBSD sistema pa me zanima da li ima neki live da stavim na fleš pa da probam.
Ima i live režim tako da ga možeš probati.Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 153
Joined: 15 Aug 2012, 23:51

Post Napisano: 10 Aug 2013, 10:42


Da, propustio sam da navedem da se podiže u live režimu, kao i da se može preuzeti i sa LXDE ili Openbox okruženjem (pored gnome2).

Za razliku od prethodnih verzija sada se može instalirati/ažurirati i preko portova ili pkg_add alatkom (portupgrade ili sl.), mada poseduje sopstvenu alatku za to sa paketima - koja se ne preporučuje!

Zgodna je i za učenje FreeBSD-a - može se zaviriti u konfiguracione fajlove i videti šta i kako treba podesiti za desktop upotrebu.

Osnovna prednost u odnosu na sam FreeBSD je brza instalacija, paketi iz "9.1-release" repoa nisu baš najsvežiji ali odlično odrađuju posao...

Problemi sa nefunkcionalnim hardverom nastaju često zbog nedorečenih zavisnosti kod drajvera samih proizvođača (npr. HP štampač/skener neće raditi ukoliko se dopunski ne instalira port print/foo2zjs - što je propust pri izradi hplip drajvera, dok se skener pored pomenutog može jedino pogurati odgovarajućim .ppt-om sa Linuxa i sl.).

Ja konkretno koristim gnome2 okruženje kod BSD-a jer ima sve programe koji mi trebaju i koji brzo i besprekorno rade, lako i brzo podešavanje automount-a (za određenog korisnika) i sl. pa mi je zato ova varijanta posebno interesantna...


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests