[REŠENO] Network manager nedostaje

Ukoliko imate problema sa instalacijom ili korišćenjem nekog programa, ovo je pravo mesto za vaše pitanje.

Moderators: Slackmuz, Urednik

Post Reply

Stalni član
Stalni član
offline

Posts: 36
Joined: 07 Dec 2012, 13:34

Post Napisano: 08 Dec 2012, 00:03


Evo jedno pitanje pocetnika,instalirao sam Slack 14.0 64 bit i kada pokrenem graficko okruzenje pored sata mi fali na panelu Network manager.Da li to treba tako ili nesto nije u redu.Takodje mi je falio i mikser ali njega sam dodao preko Add New Item kada stisnem desni klik na panel.Network manager ne postoji u tom delu za izabrati,takodje sam pokusao da ga pokrenem iz terminala ali izbacuje neku gresku ne znam da li nesto znaci :

Code: Select all

bash-4.2# nm-applet

(nm-applet:19067): GConf-WARNING **: Client failed to connect to the D-BUS daemon:
Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken.
GConf Error: No D-BUS daemon running


** (nm-applet:19067): WARNING **: Failed to initialize D-Bus: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken.
Odradio sam azuriranje sistema,kada kucam

Code: Select all

bash-4.2# slackpkg search network

Looking for network in package list. Please wait... DONE

The list below shows all packages with name matching "network".

[uninstalled] - kdenetwork-4.8.5-x86_64-1
[uninstalled] - networkmanagement-0.9.0-x86_64-1
[ installed ] - glib-networking-2.32.3-x86_64-1
[ installed ] - network-scripts-14.00-noarch-3
[ installed ] - network-manager-applet-0.9.4.1-x86_64-2
pokazuje da je netwrok manager instaliran.U Startup-u je stikliran,ne znam u cemu je problem



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2826
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 08 Dec 2012, 01:45


Probaj ovako:

1. otvoriš terminal i kucaš

Code: Select all

su
i šifru za root nalog,
2.

Code: Select all

cd /etc/rc.d/
chmod +x rc.networkmanager
/rc.networkmanager start
3. izađeš iz root naloga kucanjem

Code: Select all

exit
4.

Code: Select all

nm-applet
Ovo sam proverio kod mene i radi.

E sad da bi se to pokretalo svaki put kad pokreneš računar treba editovati rc.local (opet root nalog) i na kraju dodati sledeći kod

Code: Select all

# Start networkmanager:
if [ -x /etc/rc.d/rc.networkmanager ]; then
sh /etc/rc.d/rc.networkmanager start
fi
Pre postavljanja rešenja sam proverio kod sebe i sve radi upravo ovako kako sam napisao a sad je vreme da spavam ipak se radi sutra :)

Izvor
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4108
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 08 Dec 2012, 08:08


stereo wrote:E sad da bi se to pokretalo svaki put kad pokreneš računar treba editovati rc.local (opet root nalog) i na kraju dodati sledeći kod

Code: Select all

# Start networkmanager:
if [ -x /etc/rc.d/rc.networkmanager ]; then
sh /etc/rc.d/rc.networkmanager start
fi
Ovaj deo nije potreban na Slacku 14.0. :) Potrebno je samo prethodno skinuti exec dozvolu sa rc.wicd:

Code: Select all

chmod -x /etc/rc.d/rc.wicd
Zašto? Zato što rc.M sadrži deo gde testira za wicd ili networkmanager. Ako je rc.wicd izvršiv, rc.networkmanager neće biti pokrenut i obrnuto.

Inače, NetworkManager je moguće izabrati pri samoj instalaciji. Postoji kao opcija u podešavanjima mreže, ali nije podrazumevan.



Stalni član
Stalni član
offline

Posts: 36
Joined: 07 Dec 2012, 13:34

Post Napisano: 08 Dec 2012, 09:09


Hvala obojici ,prvi problem je bio sto mi wicd nije bio instaliran,prilikom instalacije Slackware-a odabrao sam samo XFCE,pa mozda zato nije instalirao,jer prilikom komande

Code: Select all

slackpkg install wicd
dobio sam wicd applet i wicd kde applet u ponudi za instalaciju,ja sam odabrao ovaj prvi bez kde.Instalirao sam, uradio kako je Bocke napisao,izlogovao sam se,pa ponovo ulogovao i onda dobio Error poruku da ne moze da ga pokrene opet nesto u vezi D-BUS.Ponovo sam pokrenuo komandu koju je Bocke dao i onda sam probao ponovo isto to samo sto sam ispred x stavio + a ne -.Odradio restart racunara i applet mi se pojavio u panelu.Hvala jos jednom.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 854
Joined: 25 May 2008, 10:44
Location: Valjevo, Srbija

Post Napisano: 08 Dec 2012, 11:00


@muzicar

Wicd je takođe program koji služi za rad sa wireless mrežnim interfejsom i ima istu ulogu kao NetworkManager - pronalaženje mreža koje su u dometu wireless kartice i povezivanje na njih. Ovim postupkom koji si opisao ti si instalirao Wicd (servis i klijent aplikaciju), načinio skriptu za njegovo pokretanje izvršnom (samim dodavanjem +x ona je postala izvršna i pokreće se prilikom pokretanja sistema) i sada za rad sa wireless mrežama koristiš Wicd a ne NetworkManager. Ovo je bila samo konstatacija i pojašnjavanje trenutne situacije - ako ti trenutno sve radi kako treba, nema potrebe da menjaš :)
nije važno samo raditi ono što voliš...važnije je voleti ono što radiš



Stalni član
Stalni član
offline

Posts: 36
Joined: 07 Dec 2012, 13:34

Post Napisano: 08 Dec 2012, 12:19


da ima opciju za wireless ali takodje ocitava i wired network (posto koristim kablovski internet povezan preko LAN),tako da sve radi kako treba i sad samo treba da "Naranim svinje i nista ne diram".sto se tice toga.E sad idem dalje u pustolovinu,instalacija Nvidia drajvera,ulepsavanje desktopa (conky etc.)instalacija ScreenFetch-a nikako da provalim i to kako se instalira,i da provalim zasto prilikom pokretanja terminala mi pokrece bash umseto user-a kojeg sam dodao nakon instalacije



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4108
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 08 Dec 2012, 12:48


Za kablovski ti nisu bili potrebni Wicd ili NetworkManager. To radi "out of the box" i bez jednog od njih.

Bash se pokreće u svakom slučaju, ono što tebe zanima je kako da podesiš kako se prikazuje bash "odzivnik" (eng: prompt). Ovo je lako moguće izmeniti ako se u .bashrc (skrivena datoteka) doda nešto poput (copy/paste u editoru teksta):

Code: Select all

export PS1='\[\e[1;34m\][\u@\h \W]\$\[\e[0m\] '
Btw, da li si kreirao novi korisnički nalog? Nije preporučljivo da korisniš sistem kao root korisnik. Ako nisi, baci pogled ovde:
http://slackware-srbija.org/wiki/doku.p ... _korisnika" onclick="window.open(this.href);return false;

Za instalaciju NVidia drajvera, baci pogled ovde (ili pogledaj neku od tema na našem forumu gde smo to pominjali):
http://docs.slackware.com/howtos:hardwa ... figuration" onclick="window.open(this.href);return false;

Što se tiče screenfetcha, preuzmi i instaliraj paket odavde:
screenfetch-2.5.5-noarch-2SSrb.txz
(33.24 KiB) Downloaded 187 times



Stalni član
Stalni član
offline

Posts: 36
Joined: 07 Dec 2012, 13:34

Post Napisano: 08 Dec 2012, 17:11


znam da radi "out of the box" uverio sam se,samo eto ja volim kad je sve tu.Komandom adduser sam posle instalacije dodao korisnika ali ne kapiram kako da kad otvorim terminal stoji korisnik a ne root(bash).Za NVIDIA drajver sam vec pogledao temu na forumu ,a za screenfetch hvala na linku



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4108
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 08 Dec 2012, 17:40


Napisao sam ti iznad nešto i o tome. Pošto je kolega postavio post na REŠENO, ostavljam njemu da to detaljnije objasni. :)



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 1053
Joined: 18 Feb 2012, 15:14
Location: Despotovac
Contact:

Post Napisano: 08 Dec 2012, 17:56


Па не, ја сам ставио јер сам мислио да је готово. Проблем са Network Manager-ом, односно аплетом је решен. После се дискусија повела у другом правцу и проширила. Није ни то битно, а и можете даље да пишете иако је тема обележена као решена.
С друге стране, могу ја и да скинем ознаку ако вам боде очи :)

UPDATE: Склоњето :)


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests