64-bitni Slack vs 32-bitni Slack sa PAE

Ovaj deo je namenjen diskusiji koja nije vezana ni za jednu prethodnu kategoriju, a tiče se Slackware linuxa

Moderator: Urednik

Post Reply

Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2681
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 09 Aug 2015, 23:45


Kad nabavim ssd ostaje mi još da odlučim da li da idem na 64bit verziju slack-a ili da ostanem na 32bit sa PAE podrškom... I ako pređem na 64bit, da li ići na multilib?
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4073
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 10 Aug 2015, 10:36


stereo wrote:Kad nabavim ssd ostaje mi još da odlučim da li da idem na 64bit verziju slack-a ili da ostanem na 32bit sa PAE podrškom... I ako pređem na 64bit, da li ići na multilib?
Hoćeš da to odvojimo u novu temu? :)

I koliko dugo ga to nabavljaš? :P



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2681
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 10 Aug 2015, 10:51


bocke wrote:I koliko dugo ga to nabavljaš? :P
Ništa nije striktno određeno, čeka se dobra preporuka ili mogućnost dostave iz inostranstva ukoliko je cena bolja nego ovde.
Za sada su cene lokalnih prodavaca, koji ssd donose iz Mađarske, jedva nešto jeftinije nego ovde po radnjama.

A i bili neki usputni troškovi :)
bocke wrote:Hoćeš da to odvojimo u novu temu? :)
Ne mora, može i preporuka u kratkim crtama.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4073
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 10 Aug 2015, 12:34


Ok. Koliko imaš rama i da li planiraš da širiš?



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2681
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 10 Aug 2015, 12:39


Imam 2x2gb ddr3@1600 mhz a planiram kasnije 2x4gb ddr3@1600 mhz.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4073
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 10 Aug 2015, 13:13


Pretpostavljam da je procesor 64-bitni. 64-bitni procesor, više od 3 GB rama - po meni to po automatizmu zahteva 64-bitni OS. Mislim da to u 2015. više nije ni pitanje. :) A multilib je jednostavno instalirati ako koristiš slackpkg+.

Ako zaista hoćeš da iskoristiš taj i5, 64-bitni Slack je bolja opcija. ;)



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4073
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 10 Aug 2015, 13:26


Iako bih dodao da je istina da ograničenja PAE-a još uvek nisu toliko strašna. 4 GB po procesu i 64 GB ukupno. Ali ne samo da 64-bitni OS ima bolje performanse, 32-bitni OS sa PAE ima neznatno lošije performanse od 32-bitnog OSa bez PAE. Naravno, možeš ti koristiti i 32-bitni Slack sa PAE i biti zadovoljan. PAE nije ogroman hendikep i 64-bitni procesor nema baš 100% bolje performanse. Ali ako možeš više, zašto se ograničavati.

Izmena:

Razlika u performansama po Phoronixu:



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2681
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 10 Aug 2015, 16:33


PAE mi je rešavao količinu vidljive memorije :) Imao sam Gentoo 64bit-a dok je bio i3 i 2gb ram-a i ništa ja tu nisam video brže, bolje ili nešto drugo...

Verovatno izdvojim vreme za 64bit, svrbe me prsti, nisam odavno imao 64bit-a na Slacku ;)
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4073
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 10 Aug 2015, 17:17


stereo wrote:PAE mi je rešavao količinu vidljive memorije :) Imao sam Gentoo 64bit-a dok je bio i3 i 2gb ram-a i ništa ja tu nisam video brže, bolje ili nešto drugo...

Verovatno izdvojim vreme za 64bit, svrbe me prsti, nisam odavno imao 64bit-a na Slacku ;)
PAE ti ne znači ništa sa manje od 4 GB rama. :) 3-3.5 GB je vidljivo i bez PAE.

Phoronix je testirao samo 4 GB za PAE. Nije poznato kakve su preformanse ili gubitak peformansi ako se PAE koristi na mašini sa više od 4 GB rama. U njegovim testovima, za 4 GB rama je razlika između 32-bitnog kernela sa PAE i 32-bitnog kernela bez PAE minimalna. Naravno, ne postoje mnogo istraživanja na temu, tako da Majklovo istraživanje može, ali i ne mora biti tačno. Ne sumnjam, samo kažem da treba još proveriti. :)

Elem, kao što rekoh nije ubrzanje od 100%. Ali u zavisnosti od tipa aktivnosti može da ide od malog do značajnog ubrzanja. Najveće ubrzanje je kod matematički intezivnih aktivnosti kao što su kodiranje, kompresija, dekompresija, dekodiranje, itd...



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2681
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 10 Aug 2015, 19:49


Skida se 64bit Slackware iso :) Lako ja to vratim k'o sto je bilo ako nesto...
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest