Sitnice koje mnogo znače

Ovaj deo je namenjen diskusiji koja nije vezana ni za jednu prethodnu kategoriju, a tiče se Slackware linuxa

Moderator: Urednik

Post Reply

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 2115
Joined: 08 Jun 2010, 13:28
Location: Centralna Srbija
Contact:

Post Napisano: 21 Aug 2013, 11:21


Obično sitne stvari na koje smo navikli nam završavaju dosta posla.
Mogli bi u ovoj temi da postavljamo sitne tipoven (hintove) u vezi Slakvera.

Konkretno, pomislio sam da će možda još biti od koristi, pa da podelim.
Ove skripte je najlakše izvršiti iz MATE ili GNOME grafičkog oruženja, jer se nalaze u clipboardu.
Evo prikaza na MATE okruženju
screen.jpeg
Prva skriptica koju bih izdvojio je md5sum, zapravo, md5sum * > checksums.md5
U željenom editoru unesemo

Code: Select all

# !/usr/bin/bash
md5sum * > checksums.md5
te ga snimimo u home folderu, na primer damo mu naziv md5sum
Ili kako vam je već drago.
Sada samo kopiramo ovaj skriptić u

Code: Select all

$ cp md5sum /home/ime/.config/caja/scripts 
$ cd /home/ime/.config/caja/scripts
I učinimo ga izvršnim.

Code: Select all

$ chmod +x md5sum
Za Gnome 3.6 putanja je drugačija (sve ostalo je isto) i ide ovako

Code: Select all

/home/ime/.local/share/nautilus/scripts
md5sum ili kako ga već imenujete štedi vreme naručito kada imamo više paket u zasebnim direktorijumima, a za sve treba formirati MD5 potpis u tekstualnoj datoteci.

Slikovni prikaz
screen(001).jpeg
screen(002).jpeg
Naredna skriptica je zapravo hvatač screen-ova.
Za hvatanje screen-ova pomoću komande cdrot, neophodno ga je instalirati, kao i njegove dve zavinsoti, giblib i imlib2.
Bez problema se instalira sa

Code: Select all

# sbodeps -i cdrot
Verujem da su se pojedinci susretali sa "hvatanjem" screen-ova pomuću komande cdrot, iz terminala recimo.

Code: Select all

scrot -cd 4 screenshot.jpg
Broj 4 je promenljiva i označava sekunde.
Sve što trebamo uraditi je da spakujemo ovu sintaksu u tekstualni fajl

Code: Select all

#!/usr/bin/env bash
scrot -cd 3 screenshot.jpg
snimimo u home folder i zadamo naslov, recimo screenshoter, ili opet nešto po vašoj želji.
Ona ide kopiranje

Code: Select all

$ cp screenshoter /home/brok/.config/caja/scripts 
$ cd /home/brok/.config/caja/scripts
i učinimo ga izvršnim

Code: Select all

$ chmod +x screenshoter
Tamo gde smo pokrenuli screenshoter (recimo Desktop) tu će biti i screenshot.
Sličica, pokretanje screenshoter na Desktopu
screen(003).jpeg
I tu ćemo dobiti screenshot Desktopa
screen(004).jpeg
Koristim još nekih 10-ak skripti

Code: Select all

bash-4.2$ ls
Browse as root	      Proveri hash     Scale Image To Sizes  flashcache1
Convert image to GIF  ROSKA Renamer    Terminal Here	     jpg
Convert image to JPG  Root Terminator 	  md5sum
Convert image to PNG  Rootilus	       Tilda		     screenshoter
MountISO	      Scale Image      avconvert
Ako vas zanima neka skripta, mada uglavnom su ove preuzete sa Interneta, tu sam.
Takođe, predlažem za "bildere" Hash Checker koji zvrašava sve u vezi digitalnih potpisa sa jednim klikom miša.
http://gnome-look.org/content/show.php?content=129309" onclick="window.open(this.href);return false;
Komšija (autor je iz Hrvatske) je napravio jako dobar posao.

Imate li Vi neki tip (hint) da podelite, ma koliko minoran bio.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2669
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 21 Aug 2013, 16:21


Evo ja već 5 minuta psujem links i init3 :angry:

Napisao sam malo veći post i to iz init 3 i u linksu. Sve kodove sam pisao ručno! Trebalo mi dobrih 20 minuta da napišem post. Često radim iz init 3 na netbook-u pa sam hteo da dam neke savete a da bi bilo još zanimljivije pisao sam iz linksa. Jeste da je bila ćelava latinica...

I tako sam na kraju, kad sam sve ispisao i krenuo da čitam šta sam napisao i skrolujem gore-dole i sasvim slučajno pritisnem pogrešan taster, pritisnem → a to je u linksu kao da sam kliknuo na link. I tako nestade moj kilometarski post....

Ja sad idem da psujem još onoliko koliko mi je trebalo da ispišem post pa ću da se iskuliram. Valjda me neće mrzeti da pišem ponovo.

:angry: :angry: :angry:

3 komada TTY mi je otvoreno za potrebe pisanja posta, jooooooj

gunđ, gunđ, gunđ, grrrrr
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2669
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 25 Aug 2013, 11:49


Da se upišem sa jednostavnim hintom :)

Recimo da hoćete da napravite pokretač za neke CLI aplikacije. Dakle aplikacije koje nemaju grafičko okruženje nego rade iz emulatora terminala. Može i nije teško :)

Uzeću za primer moj omiljeni audio plejer, MOC.

Treba da napravimo mocp.desktop fajl na određenom mestu sa određenom sadržinom. Pokrenemo emulator terminala i ukucamo sledeću komandu

Code: Select all

# vim /usr/share/applications/mocp.desktop
i unesemo sledeće redove

Code: Select all

[Desktop Entry]
Version=2.5
Name=Mocp
Type=Application
Comment=Plays music through terminal
Terminal=True
Exec=mocp
Icon=audio-speakers
Categories=Audio;Player;ConsoleOnly;
GenericName=Music Player
Snimimo fajl i dobili smo pokretač (engl. launcher). U Xfce, pogledajte pod menu—>multimedia i naći ćete novu stavku. Taj isti pokretač se može kasnije iskoristiti za postavljanje prečice u donji panel ili gde god vama odgovara.

P.S. Za gašenje mocp se mora koristiti slovo „Q“ jer samim gašenjem prozora terminala gasimo samo prozor ne i daemon koji je pokrenut tako da muzika nastavlja da svira.

Ovaj postupak se može iskoristiti praktično za bilo koji program. Jednostavno izbacivanje stavki iz xfce menija se može izvršiti brisanjem desktop fajla ili promenom njegovog imena.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 178
Joined: 29 Jan 2012, 18:39
Location: Novi Sad (Beočin)

Post Napisano: 26 Aug 2013, 02:43


Ajde KDEovci jel moze ovako nesto da se ubaci u Actions kad se klikne desni klik?
Open your source open your mind



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 1053
Joined: 18 Feb 2012, 15:14
Location: Despotovac
Contact:

Post Napisano: 26 Aug 2013, 10:47


Не знам баш. Акције имају другу функцију, али ако си мислио на креирање покретача конзолних апликација - може, само што је то код КДЕ-а мало другачије.

Ево, кад си већ поменуо, да бацим један хинт. :)

Прво, режим приказа радне површи мора да буде Подразумевана радна површ или Default Desktop, а не Преглед фацикли или Folder View. Затим, треба додати функцију левом тастеру миша да приказује Покретач апликација, нешто слично као код Опенбокса и његовог изборника. То ћете учинити на следећи начин:

1- Десни клик на радну површ
2- Default Desktop Settings
3- Mouse Actions
4- Одредите одговарајућу функцију левом растеру миша
mouseactions.png
И добићете ово кад кликнете левим тастером миша на радну површ:
applauncher.png
5- Онда идемо десни клик на Kick-off изборник, па Edit Applications (како бисмо додали покретач за конзолну апликацију; покретачи апликације са графичким сучељем се додају аутоматски при инсталирању апликације)
editapp.png
6- Узећемо за пример покретач за alsamixer; све што треба је да поставите команду као на слици:
editapp1.png
Наравно, одредите икону и назив покретача и то је то. Након тога имате покретач у изборнику и активирањем покрећете конзолну апликацију у Конзоли.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2669
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 26 Aug 2013, 12:09


E sad nastavak i nadovezivanje od prethodnog mog posta.

Ukoliko više volite da koristite emulatore terminala koji ne dolaze po default-u uz Slak, možete ih instalirati i koristiti. Na primer Terminator, koji koristim i koji ću iskoristiti za ovaj primer.

Problem u Xfce okruženju je što iako postavite Terminator za podrazumevani emulator terminala, umesto otvaranja terminala dobijemo grešku:

Code: Select all

Failed to execute default Terminal Emulator.
Input/output error.
Evo primera kako se dobija greška. Ukoliko napravimo prečicu za neki program koji se pokreće iz terminala (prethodni primer za mocp, iako se dešava sa svakim programom koji napravimo na način opisan u prethodnom postu) pa kliknemo na tu prečicu, umesto otvaranja Terminatora (pod uslovom da je Terminator postavljen kao podrazumevani emulator terminala) dobijemo pomenutu grešku.

Problem se može rešiti na sledeći način:
  • otvorimo bilo koji emulator terminala,
  • Code: Select all

    $ vim ~/.local/share/xfce4/helpers/custom-TerminalEmulator.desktop
  • promenimo 7. red da izgleda ovako

    Code: Select all

    X-XFCE-CommandsWithParameter=/usr/bin/terminator --command="%s"
    i snimimo promene
Nakon ovog postupka kada hoćemo da otvorimo neki program preko terminala, ona greška nam se više neće pojavljivati i otvaraće se Terminator :)

:beer:
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2669
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 26 Aug 2013, 12:26


Što ja imam utisak da će ova tema biti strahovito nepregledna...
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 2115
Joined: 08 Jun 2010, 13:28
Location: Centralna Srbija
Contact:

Post Napisano: 26 Aug 2013, 12:31


Imamo izgleda mi da podelimo još dosta ovih stnih stvari koje upravljanje sistemom čine lakšim. :beer:
Eto, recimo Moc(p) sam uvek gasio preko htop-a.
Samo za Moc(p) to moram da prilagodim u MATE i Gnome sučelju (što svakako neće biti problem ;) ).

A i za KDE ova finta sa desnim klikom je zgodna.

Stereo, ako imaš neki predlog kako srediti temu, izvoli pa uradi to.
Sa druge strane, mislim koga zanimaju ove stinice, da će se veoma dobro snaći.
Ovo su neka sitna podinstal uputstva za razna okruženja, ali ako imaš ideju, izvoli. :)



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2669
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 26 Aug 2013, 12:38


Najgore je što nemam ideju pa sam se nadao da možda neko drugi ima :)
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 178
Joined: 29 Jan 2012, 18:39
Location: Novi Sad (Beočin)

Post Napisano: 26 Aug 2013, 14:17


Slackmuz wrote:Не знам баш. Акције имају другу функцију, али ако си мислио на креирање покретача конзолних апликација - може, само што је то код КДЕ-а мало другачије.

Ево, кад си већ поменуо, да бацим један хинт. :)

Прво, режим приказа радне површи мора да буде Подразумевана радна површ или Default Desktop, а не Преглед фацикли или Folder View. Затим, треба додати функцију левом тастеру миша да приказује Покретач апликација, нешто слично као код Опенбокса и његовог изборника. То ћете учинити на следећи начин:

1- Десни клик на радну површ
2- Default Desktop Settings
3- Mouse Actions
4- Одредите одговарајућу функцију левом растеру миша
mouseactions.png
И добићете ово кад кликнете левим тастером миша на радну површ:
applauncher.png
5- Онда идемо десни клик на Kick-off изборник, па Edit Applications (како бисмо додали покретач за конзолну апликацију; покретачи апликације са графичким сучељем се додају аутоматски при инсталирању апликације)
editapp.png
6- Узећемо за пример покретач за alsamixer; све што треба је да поставите команду као на слици:
editapp1.png
Наравно, одредите икону и назив покретача и то је то. Након тога имате покретач у изборнику и активирањем покрећете конзолну апликацију у Конзоли.
Hm ja sam mislio na desni klik u delfinu, nesto na fazon ovoga sto je brok okacio...
Open your source open your mind


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest