Prs'o lilo

Potrebna vam je pomoć pri instalaciji? U ovom forumu možete postavljati pitanja.

Moderator: Urednik

Post Reply

Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 337
Joined: 15 Jul 2007, 03:58
Location: Beograd

Post Napisano: 14 Nov 2016, 21:20


Pozdrav svima!

...pa da pocnemo, nekih 3 meseca nisam ukljucivao komp jer sam sredjivao stan, juce sklopim sve, pokrenem masinu, muzika tresti, odradim update i upgrade-all, izmedju ostalih paketa i kernel 3.10.104, sve je sljakalo do prvog restarta, onda pocne provera hardwera, dodje do izbora OS i koji god da izaberem prekine ucitavanje i ponovo restartuje masinu.

Imam multiboot slack 14, 14.1, mint17 i win7. Sve je radilo u najboljem redu, do juce :huh:

Sad sam podigao live lubuntu 11.10 (ne mogu nista drugo naci medju stvarima) u nadi da cu moci pomocu chroot vratiti lilo u radno stanje, ali dzabe.

Pocne:

Loading Slackware 14.1
BIOS data check successful...

i tu prekine.

Ako imate savet, uputstvo, treba jos nesto od podataka, vicite ;)
Ako mislis pobjediti, ne smijes izgubiti!



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 337
Joined: 15 Jul 2007, 03:58
Location: Beograd

Post Napisano: 15 Nov 2016, 11:49


Evo me na Slack-u, instalirah lubuntu i preko njegovog GRUB-a je najnormalnije podigao Slack, ali zbog upgrade-a kernela driver za Nevidiju neće da se pokrene, instalram novi driver i evo sve normalno šljaka. :grin: Baš sam srećan.

Šta se dešava sa lilo-om pojma nemam, mislio sam da je MBR postao nečitljiv, ali nije ni to.

Eto...
Ako mislis pobjediti, ne smijes izgubiti!



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2845
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 15 Nov 2016, 22:40


Dobro je da si se snašao :) mada u tebe nisam ni sumnjao. Nisam stigao da se javim ranije, meni je hdd bio sumnjiv ali sta se desilo zapravo, sad nešto nisam siguran.

Malo mi čudno da zbog bilo kog drajvera, učitavanje stane na samom početku...
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 337
Joined: 15 Jul 2007, 03:58
Location: Beograd

Post Napisano: 16 Nov 2016, 04:25


Zbog driver-a neće da pokrene X, ali normalno podiže sistem do pokretanja X-a, novi kernel je u igri i stari driver neće da radi sa njim, skinuo novi i instalirao i sad radi.

I dalje ostaje misterija što neće lilo da podigne sistem. Mada u pravu si i meni je bio sumnjiv HDD, sreća da nije umreo :grin:
Ako mislis pobjediti, ne smijes izgubiti!



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4202
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 30 Dec 2016, 21:09


Pošto si ponovo pomenuo ovo, samo da dodam reč-dve. :)

Ako je prso samo LILO, a sve ostalo je ok... Digneš Slack instalacioni CD ili USB. Onda odatle uradiš chroot na harddisk i reinstaliraš LILO.

Recimo, pod pretpostavkom da se root particija nalazai u /dev/sda1:

Code: Select all

mount /dev/sda1 /mnt
mount -t proc proc /mnt/proc
mount -t sysfs sys /mnt/sys
mount -o bind /dev /mnt/dev
chroot /mnt
lilo
E sad, kažeš da se ne diže X. To da ti je puko LILO i da se na toj particije ne diže X znači da je najverovatnije particija oštećena. Ovo se posebno može desiti ako je računar neispravno isključivanje ili je nestajalo struje. U tom slučaju, ako su stradali samo LILO i X, X bi naknadno mogao da instaliraš pomoću:

Code: Select all

su
slackpkg reinstall x
Ali je mnogo sigurnije odraditi reinstalaciju od nule pošto je moguće da je negde još nešto otišlo što je nemoguće uočiti na prvi pogled.

Ukratko, ovo se zna desiti ako je računar gašen kako ne treba, često restartovan na dugme ili ako je nestajalo struje. To može dovesti do toga da se pri restartu izbugi jedan deo fajlova koji su bili aktivni pri restartu ili tokom gubljenja struje (nisu svi keševi upisani na disk).

Mogu ti sa 99% sigurnošću reći da za to nije kriv Slackware. :)

Srećna nova godina i nadam se da nećeš imati problema u sledećoj godini. :beer:



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4202
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 30 Dec 2016, 21:19


Još jedna stvar koja se može desiti je i da je upgrade bio neuspešan. Recimo, možda je postojao problem sa serverom pa nije sve preuzeto kako treba. Treba obratiti pažnju na rezultat update-a. Ako je bilo grešaka, biće navedene na kraju.



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 337
Joined: 15 Jul 2007, 03:58
Location: Beograd

Post Napisano: 31 Dec 2016, 07:24


Nije da kukam, samo mi nije jasno zašto...

LM, da ponovim, upgrade kernela na 14.1 (koji je do tad više od 2 god radio kao sat) bez ikakve greške, naravno da znam da posle petljanja sa kerenlom mora da se odradi "lilo" i tu nije izbacio nikakvu grešku, taj dan nisam radio restart, normalno pred spavanje ugasim komp, sutradan ja na poslu i žena me pita šta je sa kompom, ja je slušam i trepćem :huh: dođem kući i imam šta videti, u prvom postu opisana situacija, ajde da neće da podigne taj upgrade-ovani slack, ali neće ni 14 ni mint koji su normalno radili do tad.

Posumnjam ja u sebe u gurnem neki matori lubuntu live, odradim chroot, opet odradim "lilo", restart, ista stvar, zatim instaliram taj lubuntu sa namerom da njegov grub upišem u MBR i nadom da će podići slack 14.1, i stvarno počne pokretanje sistema, ali dobijem samo konzolu, tu zaključim da sa promenom kernela moram i Nevidijin driver ponovo da instaliram, odradim i to i pokreće se X, sve normalno radi, osim lilo-a.

Posle sam nešto petljao sa particijama i zeznuo sam root za 14.1, reko' kad moram nanovo instalirati sistem, idem odmah na 14.2.

Onda na 14.2 instaliram deadbeef i neće da ga pokrene, kao što nije hteo na 14.1 posle instalacije popcorn-a i tako se ja unazad 20ak dana mačujem sa voljenim nam slackom :grin:

E da, dopisivao sam se sa stereom na četu, pa sam zaboravio da u ovoj temi nisam napisao sve što sam napisao u prepisci sa stereom (sorry), zato izgleda sve nedorečeno.

I tako...
Ako mislis pobjediti, ne smijes izgubiti!



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4202
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 31 Dec 2016, 12:29


A pa to je cela odiseja. :D Ne, nisam znao ostatak priče.

Samo me zanima, da li nešto šljaka kako valja na tom kompu? Sigurno nije u pitanju disk?

Ne znam. Upgrade generalno ne bi trebao da stvori takav problem. Iako postoji par stvari koji mogu da prođu naopako. Obično postoje logični tehnički razlozi za to. :) Ali, računari su kompleksne sprave i ako se na to doda kompleksnost multiboot sistema, svašta može da pođe naopako. :beer:



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 337
Joined: 15 Jul 2007, 03:58
Location: Beograd

Post Napisano: 01 Jan 2017, 15:39


Šta reći, koju posluku porati :grin:

Proveravao sam disk pre nekog vremena, u ispalo je da ima nekoliko loših blokova, nalaze se otprilike između 3. i 4. četvrtine diska, kod mene je win u 1. četvrtini, pa onda lin particijedo negde polovine diska. Disk je kapaciteta 1TB, te loše sektore sam ostavio na posebnoj patriciji od nekih 20ak GB, jer nisam siguran gde su tačno i formatirao u btrfs sistem datoteka da bih znao šta je to, ostalo je ext4.

E sad, da li je to dobro ili nije, ne znam,, ali je to jedini način koji znam da bih nastavio koristiti komp, jer se nema lovine za novi HDD, a sva je prilika da će morati novi uskoro da legne.

Na koji način da istestiram disk pa da budem načisto koliko ima loših blokova i gde se nalaze?

Ostalo radi kako treba, nego sam izgleda ja hteo da budem pametan i čitav /home patriciju sa svim skrivenim i običnim folderima prebacio na novi /home, samim tim i skoro sva podešavanja za programe, između ostalih i za deadbeef, moguće da je iz tih podešavanja "vukao" grešku, pa sam izbrisao sve vezano za deadbeef iz /home, posle toga radi normalno. To kopotanje radim zbog bookmark-ova i istorije firefox-a i palemoon-a.

Npr. lxde nisam mogao da pokrenem normalno posle instalacije sa slackbuilds, pa sam instalirao ponce-ov gotov i sad radi, calibre od alien-a nije hteo da radi, a sa SBo posle maratonskog kompajliranja je proradio, eto...
Ako mislis pobjediti, ne smijes izgubiti!



Povremen korisnik
Povremen korisnik
offline

Posts: 22
Joined: 16 May 2016, 20:54

Post Napisano: 02 Jan 2017, 19:21


dokman wrote: E sad, da li je to dobro ili nije, ne znam,, ali je to jedini način koji znam da bih nastavio koristiti komp, jer se nema lovine za novi HDD, a sva je prilika da će morati novi uskoro da legne.

Na koji način da istestiram disk pa da budem načisto koliko ima loših blokova i gde se nalaze?
Postoje komande kojim možeš proveriti i ukloniti logičke "bad sector"-e koji nastaju npr. iznenadnim nestankom struje i sl., ali to za posledicu može imati tzv. low level format i brisanje svega na particiji, a postoje i alatke koja to rade brže i bez gubljenja podataka - Hiren’s BootCD.

Poželjno je proveriti čitav HD - a 1 TB će potrajati - ali je to jedino dobro rešenje...


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest