Kako da podesim mouse ?

Potrebna vam je pomoć pri instalaciji? U ovom forumu možete postavljati pitanja.

Moderator: Urednik

Post Reply

Povremen korisnik
Povremen korisnik
offline

Posts: 20
Joined: 04 Feb 2016, 22:21

Post Napisano: 04 Feb 2016, 22:31


Zdravo svima, pre svega, upustio sam se u poduhvat zvani slackware :)

Koristim usb mouse na laptopu, stoji strelica, ali ni makac. Kako to da podesim, prilikom instalacije stavio sam usb mouse ali nece. Isao sam na xwmconfig ali nece ni u kde ni u xfce

X -configure cas radi cas ne radi. Zaboravilo se sta to bese slackware. Molim pomoc.



Povremen korisnik
Povremen korisnik
offline

Posts: 20
Joined: 04 Feb 2016, 22:21

Post Napisano: 04 Feb 2016, 22:44


Tacnije, evo sad sam video touchpad mi radi, ovo je prvi linux da mi touchpad radi, ali nece paralelno da radi i miš na usb, posto mi je touchpad nezgrapan.



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 314
Joined: 15 Jul 2007, 03:58
Location: Beograd

Post Napisano: 05 Feb 2016, 00:27


Nije mi jasno šta si ti napravio sa mišOm, jedno 20x sam instalirao sistem i nikad se nisam menjao podrazumevana podešavanja, šta mi ponudi to uzmem i sve radilo i na laptopovima i desktopovima sa i bez miša.

Možda je najlakše da ponovo uradiš instalaciju, ali tako nećeš ništa naučiti, na tebi je odluka.
Ako mislis pobjediti, ne smijes izgubiti!



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4048
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 06 Feb 2016, 16:38


Čitajući ovaj post, čini mi se da je problem u samoj instalaciji. Moja preporuka je da probaš sa 14.1 DVD-om. Može se kasnije nadograditi na current (beta) po potrebi. 14.1 je stabilna verzija i trebalo bi da radi bez problema.

Pre zapisivanja DVD-a na USB stick pomoću Unetbootin (ili slične alatke) potrebno ga je napraviti hibridnim. To možeš uraditi iz bilo kog Linuksa pomoću komande isohybrid:

Code: Select all

isohybrid slackware64-14.1-install-dvd.iso
ili

Code: Select all

isohybrid slackware-14.1-install-dvd.iso
Sad bi upisivanje na USB stick trebalo da radi.



Povremen korisnik
Povremen korisnik
offline

Posts: 20
Joined: 04 Feb 2016, 22:21

Post Napisano: 06 Feb 2016, 17:28


Evo ovako, napravio sam usb instalaciju. da korsitim 14.1. tu iso sliku sam skinuo i pomocu dd je narezao na flash, meni podigne setup, ali kad treba da izaberem source onda ne mogu da nadjem usb. probao sam manual, custom dvd cd, itd....ne mogu da nadjem. Pa posto mi ne radi dvd rezac, ja sam na drugom kompu raspakovao iso i stavio na apache, pa sam preko http instalirao, to mi je bio source i nije mi se pojavila ni jedna greska. ne znam kakve veze ima da li je hybrid ili ne. Ali nece mi usb. to mi je samo problem, ne mogu nista da podesim sa ovaj touchpad.

Inace bih ja instalirao preko dvd-ja, ali ki ne radi rezac.

:beer:



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4048
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 08 Feb 2016, 23:11


Jesi li rešio sve na kraju? Po ostalim postovima izgleda da nešto jesi.

Pitao si kakve ima veze da li je hibridna ili ne. Siguran sam da postoje tehnički razlozi ali nikad nisam hteo da zalazim dublje. Jednostavno je takva preporuka u zvaničnoj Slackware literaturi ako želiš da upišeš ISO sliku na USB. Bez toga slika upisana na USB sigurno neće biti u potpunosti funkcionalna.

Izmena: Elem, ako opcija za instalaciju sa USB ne prepoznaje USB, uvek ga možeš montirati ručno i zatim koristiti opciju instalacije iz montiranog direktorijuma.



Povremen korisnik
Povremen korisnik
offline

Posts: 20
Joined: 04 Feb 2016, 22:21

Post Napisano: 09 Feb 2016, 15:53


Instalirao sam wireless preko eth0 mreze. Ali ne mogu misa da podesim, na usb, takodje ne mogu ni flash disk da montiram.

fdisk -l ne daje nikakve podatke za flash, samo za hard disk.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4048
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 09 Feb 2016, 16:46


Ne znam šta da ti kažem. Miš i touchpad su meni u gotovo svim slučajevima radili odmah po instalaciji.

Ako je odrađena "puna" instalacija, to bi trebalo da radi.

Recimo da je, iz nekog za sada nepoznatog razloga, nastao problem pri instalaciji pa određeni paketi nisu instalirani ili postoji problem sa Slackware mirrorom. U tom slučaju bih te pitao da proveriš sadržaj /boot i /lib/modules i postaviš detaljni sadržaj ta dva direktorijuma.

Sumnjiv mi je i izlaz sa lsusb. Ali pošto si opisao, umesto da si postavio sliku ili uradio copy/paste, to je samo nagađanje. Nemam uvid u originalni ispis. To je bitno jer ljudi ponekad preskoče nešto jer misle da nije važno. A ponekad zaborave da prekucavanje nije jedina opcija za kopiranje. Tu su i copy/paste, pravljenje screenshota i uslikavanje ekrana sa mobilnim ili digitalnim fotoaparatom. Sve je bolje od delimično prekucanog izlaza. :)



Povremen korisnik
Povremen korisnik
offline

Posts: 20
Joined: 04 Feb 2016, 22:21

Post Napisano: 09 Feb 2016, 17:56


videću bocke kad budem na slacku, sad teram ubuntu, da uhvatim vreme pa će da podesimo.


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest