Инсталација на десктоп рачунару ПРОБЛЕМАТИКА

Potrebna vam je pomoć pri instalaciji? U ovom forumu možete postavljati pitanja.

Moderator: Urednik


Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 110
Joined: 01 May 2012, 23:26
Location: 42,69 - 22,16

Post Napisano: 29 Mar 2015, 22:18


Ево и комплетног rc.local фајла
#!/bin/sh
#
# /etc/rc.d/rc.local: Local system initialization script.
#
# Put any local startup commands in here. Also, if you have
# anything that needs to be run at shutdown time you can
# make an /etc/rc.d/rc.local_shutdown script and put those
# commands in there.
if [ -e "/etc/rc.d/rc.microcode_ctl" ];
/etc/rc.d/rc.microcode_ctl start
fi
Po meni ovdje nije potrebno instalirati nikakve drajvere, intel barem najbolje radi i većinom nema problema kod Linux-a tako da ako nakon instalacije se normalno podiže X (naredbom startx ili preko login manager-a) ne treba ništa više čačkat.
А шта ћемо са 3Д играма(не мислим да ћемо се ми играти - то подешавамо за своју децу :grlj: )



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 841
Joined: 25 May 2008, 10:44
Location: Valjevo, Srbija

Post Napisano: 30 Mar 2015, 12:18


Evo, ako nije kasno da se i ja uključim :)
sl13 wrote: 1. LILO је у чисто текстуалном моду. У систем логу стоји да видео адаптер није способан да прикаже 256 боја ?!?
To je potpuno normalna stvar na slacku. Slack u osnovnoj (fabričkoj) varijanti i nema bootsplash (kao Ubuntu recimo), tj. prikazuju se samo sistemski podaci (prepoznavanje hardvera i učitavanje odgovarajućih modula za prepoznat hardver, pokretanje servisa). Dakle, pokretanje sistema je uvek u tekstualnom modu. Eventualno se, u zavisnosti od broja fizičkih jezgara koje ima procesor, pojavi jedan ili nekoliko pingvina u levom gornjem uglu (mada ovo ne viđam na novijim kernelima :) ) i to je sve.
1. Конкретна порука је :
bash-4.2# /sbin/lilo
Warning: LBA32 addressing assumed
Warning: The boot sector and map file are on different disks.
Warning: Video adapter does not support VESA BIOS extensions needed for
display of 256 colors. Boot loader will fall back to TEXT only operation.
Added Windows *
Added Linux
3 warnings were issued.
У прилогу је и lilo.conf
I ovo je potpuno normalno ponašanje LILO manager-a kada se instaliraju vlasnički drajveri. Ni NVIDIA ni ATI vlasnički drajveri nemaju KMS podršku i prilikom njihove instalacije se opensource drajveri postavljaju u blacklist (kako se ne bi učitavali sa sistemom). Zato se dešava da tekst prilikom pokretanja sistema postane veći (prikazan u rezoluciji koja je određena u lilo.conf fajlu, ne menja se dinamički posredstvom KMS drajvera) i prilikom izmene i ponovnog upisivanja LILO menadžera dolazi do te poruke o "nedostatku 256 boja...".
Приказују се дијагностички подаци (али пре тога сам ручно морао уписати windows ili linux )
Misliš na meni koji se pojavi prilikom paljenja računara u kome biraš koji sistem pokrećeš (LILO boot menu)? Zar tu nije dovoljno odabrati sistem i pritisnuti ENTER?
4. У ком тренутку се Slackware поремети у смислу да у конзоли приказује куке и квакице ? (Да ли после инсталације драјвера за графику или зависности за ДИГИКАМ, јер то обично инсталирам после основне инсталације ОС) Како се то поправља ?
Ovo zavisi od toga koja opcija je odabrana u lilo.conf fajlu...Odaberi utf-8 prikaz u konzoli (prilikom instalacije ili direktnim unosom u pomenutom fajlu). Ako ovo ne pomogne, onda promeni podešavanja u /etc/profile.d/lang.sh, u utf-8.
nije važno samo raditi ono što voliš...važnije je voleti ono što radiš



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 110
Joined: 01 May 2012, 23:26
Location: 42,69 - 22,16

Post Napisano: 30 Mar 2015, 12:46


Никако није касно.
Misliš na meni koji se pojavi prilikom paljenja računara u kome biraš koji sistem pokrećeš (LILO boot menu)? Zar tu nije dovoljno odabrati sistem i pritisnuti ENTER?
Једноставно, дочека ме потпуно црн екран са текстом, белим словима, у горњем левом углу :

Lilo 24.0 boot :

Па сам се Ја добрано размишљао шта ту треба и онако из очаја укуцао Linux. Након тога се систем подигао.
Истом логиком, куцањем Windows могу да учитам и Windows OS.

Што се тиче , немогућности приказа 256 боја, то је било и пре инсталације АМД радеон власничког драјвера.

Када у lang.sh поставим utf-8 не могу да добијем ш,ћ и сл. Али када поставим utf8 добијам наше карактере. Ајде, пробаћу да се вратим на en-us систем, да видим да ли кукице и квакице нестају, па јављам.
Eво јављам : ЈЕСТЕ, то је било то



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4039
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 30 Mar 2015, 15:30


drummer wrote:Evo, ako nije kasno da se i ja uključim :)
Ma kakvi. :) Ja se sad ne bih ni javljao da ne moram. Ali sam čoveku postavio neka pitanja, pa mu dugujem odgovore. Ali nemam ništa protiv da preuzmeš ako si voljan. ;)
sl13 wrote:5. Инсталирао сам microcode_ctl и убацио тражени код из readme фајла у rc.local. Jaвља се следећа грешка пре покретања startx команде

Code: Select all

/etc/rc.d/rc.local : line 11 : syntax error near unexpected token 'fi'
/etc/rc.d/rc.local : line 11 : 'fi'
Kod tebe stoji ovako:

Code: Select all

if [ -e "/etc/rc.d/rc.microcode_ctl" ];
  /etc/rc.d/rc.microcode_ctl start
fi
To bi trebalo da bude:

Code: Select all

if [ -e "/etc/rc.d/rc.microcode_ctl" ]; then
  /etc/rc.d/rc.microcode_ctl start
fi
Fali ti "then".
А шта ћемо са 3Д играма(не мислим да ћемо се ми играти - то подешавамо за своју децу :grlj: )
Rade 3d igre i bez AMD drajvera. Recimo baš Civilization Beyond Universe. Open source MESA drajveri su danas dosta kompletni kada su u pitanju Intel i AMD grafike. Neke igre zahtevaju podršku za S3 kompresiju tekstura (uključujući i sam Steam klijent). To se da rešiti instlacijom libtxc_dxtn iz SBo. Nakon toga će biti mali broj igara koji neće raditi.

Open source drajver je čak stabilniji i manje bagovit. Kod AMD drajvera ima igara koje jednostavno ne rade. Većinu ovih igara je moguće bar pokrenuti sa open source MESA drajverom.
sl13 wrote:Када у lang.sh поставим utf-8 не могу да добијем ш,ћ и сл. Али када поставим utf8 добијам наше карактере. Ајде, пробаћу да се вратим на en-us систем, да видим да ли кукице и квакице нестају, па јављам.
Zato što nisi odabrao UTF8 pri instalaciji. Ova linija iz tvog lilo.conf isključuje utf8

Code: Select all

append=" vt.default_utf8=0"
Trebalo bi da stoji:

Code: Select all

append=" vt.default_utf8=1"
Једноставно, дочека ме потпуно црн екран са текстом, белим словима, у горњем левом углу :

Lilo 24.0 boot :

Па сам се Ја добрано размишљао шта ту треба и онако из очаја укуцао Linux. Након тога се систем подигао.
Истом логиком, куцањем Windows могу да учитам и Windows OS.

Ako postoji problem sa prikazom grafičkom menija, iskomentariši ga u potpunosti. Ovako je sada:

Code: Select all

# Boot BMP Image.
# Bitmap in BMP format: 640x480x8
  bitmap = /boot/slack.bmp
# Menu colors (foreground, background, shadow, highlighted
# foreground, highlighted background, highlighted shadow):
  bmp-colors = 255,0,255,0,255,0
# Location of the option table: location x, location y, number of
# columns, lines per column (max 15), "spill" (this is how many
# entries must be in the first column before the next begins to
# be used.  We don't specify it here, as there's just one column.
  bmp-table = 60,6,1,16
# Timer location x, timer location y, foreground color,
# background color, shadow color.
  bmp-timer = 65,27,0,255
Promeni u:

Code: Select all

# Boot BMP Image.
# Bitmap in BMP format: 640x480x8
# bitmap = /boot/slack.bmp
# Menu colors (foreground, background, shadow, highlighted
# foreground, highlighted background, highlighted shadow):
# bmp-colors = 255,0,255,0,255,0
# Location of the option table: location x, location y, number of
# columns, lines per column (max 15), "spill" (this is how many
# entries must be in the first column before the next begins to
# be used.  We don't specify it here, as there's just one column.
# bmp-table = 60,6,1,16
# Timer location x, timer location y, foreground color,
# background color, shadow color.
# bmp-timer = 65,27,0,255
Samo zapamti da posle svake izmene lilo.conf moraš pokrenuti lilo da bi se promene i primenile.
Матична : П45 чипсет , Asus P5Q pro
Imao sam matičnu iz P5 serije (P5KC ako se ne varam) i nisam imao nikakvih problema. Pretpostavljam da nije do toga.



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 110
Joined: 01 May 2012, 23:26
Location: 42,69 - 22,16

Post Napisano: 30 Mar 2015, 21:42


Хвала на одговорима, до сад.
Елем,

после додавања then, јавља се порука :
Applying Intel IA32 Microcode update
etc/rc.d/rc.microcode_ctl (800) [FAILED]
{после другог рестарта било је 805}.[a после трећег рестарта 744]

Дајте ми линк одакле да скинем и где да прочитам како да инсталирам те Меса драјвере у Slackware-у.

Проверићу, сада, ово за LILO, па јављам. -> OK - Један леп црвени мени, кога одавно нисам видео. :azn:



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4039
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 30 Mar 2015, 22:41


Već dolazi uz Slack. Možeš se vratiti na Mesa drajver (to je drajver koji se instalira instalacijom sistema), ali ne mislim da je to potrebno. AMD drajver jeste bagovit, ali ima i nešto bolje performanse. Preporučio bih vraćanje tek ako postoji specifičan problem. A mi ovde nismo stvar dovoljno ispitali da bi znali da je problem 100% do toga. A i da jeste, velika je verovatnoća da se da rešiti bez promene drajvera. Moja poenta je da je taj drajver dosta dobar, a ne da se u potpunosti slažem sa onim što je Vision napisao. Mada mislim da nije rekao ništa pogrešno, to je ipak samo jedan od mogućih odgovora. Instalacija vlasničkog drajvera ima svojih prednosti i mana. Najveća mana je što je AMD-ov drajver bagovit. Ali to ne znači da je nefunkcionalan, već samo da ima problem sa nekim igrama dok te igre rade bez problema sa Nvidijinim drajverima ili većim delom bez problema (ali sa nešto lošijim pefromansama) na open source drajverima.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4039
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 30 Mar 2015, 23:02


Što se tiče microcode-a, možeš i da batališ to. Nije neophodno za rad sistema. Ako baš hoćeš da se time baviš, onda bar napiši koje si upustvo pratio pri instalaciji pa da bacimo pogled.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4039
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 31 Mar 2015, 00:02


Elem da dodam nešto. Na prošloj strani sam predložio da isključiš grafički meni. Razlog za to je što će se onda pokazivati tekstualni meni. On ne zavisi od grafičkog režima:
2015-03-31 01_05_37-.png
2015-03-31 01_05_37-.png (7.78 KiB) Viewed 1594 times
Druga stvar koju sam hteo da dodam je da nije zaista toliko komplikovano reinstalirati prvobitne drajvere. Ako si instalirao bez korišćenja paketa trebalo bi da postoji uninstall skripta. Ne znam gde. Baci pogled na opt ili jednostavno počni da kucaš uninstall i pritsni tab za automatsko kompletiranje komandi. Ili brzo dva puta ako ima više od jednog poklapanja. Naravno kao root. Ali to nije sve. Potrebno je i da reinstaliraš Mesu. Paket se zove mesa (slackpkg reinstall mesa). Ali ovde zna ponekad da dođe do problema. Ne bavi mi se trenutno time ako nije neophodno zato preporučujem da ostaviš AMD-ov drajver. Radi dovoljno dobro. :) Osim kad su u pitanju specifične igre sve ostalo je funkcionalno uključujući i puštanje HD video snimaka i webgl.

Dodao bih još nešto. Nedostatak podrške za KMS u drajverima ne bi trebalo da utiče na mogućnost LILO-a da koristi grafički režim. LILO ne koristi KMS. Dakle problem je u nečemu drugom.



Stalni član
Stalni član
offline
User avatar

Posts: 34
Joined: 01 Dec 2014, 13:36

Post Napisano: 31 Mar 2015, 07:20


Ja sam tako naveo razliku između Intela i AMD-a, mislio sam da ima samo Intel (integrisana), ali kad se vratim na prvu stranu vidim da ima zasebnu amd radeon r7 260x.

Dalo bi se to provjeriti kad bi se monitor spojio na integrisanu pa provati (govorim o problemu nakon Sleep-a (ili Hibernacije) kad se monitor ne pali).



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 841
Joined: 25 May 2008, 10:44
Location: Valjevo, Srbija

Post Napisano: 31 Mar 2015, 13:48


bocke wrote: Druga stvar koju sam hteo da dodam je da nije zaista toliko komplikovano reinstalirati prvobitne drajvere. Ako si instalirao bez korišćenja paketa trebalo bi da postoji uninstall skripta. Ne znam gde. Baci pogled na opt ili jednostavno počni da kucaš uninstall i pritsni tab za automatsko kompletiranje komandi.
I kod ATI i kod NVIDIA drajvera deinstalacija bi trebalo da bude jednostavna i da se sastoji samo u pokretanju instalacione skripte sa parametrom --uninstall. Dakle, pozicioniranje u folder gde se .run skripta nalazi a potom

Code: Select all

# sh naziv_drajvera.run --uninstall
Nakon toga sledi reinstalacija mesa paketa kako je @bocke naveo...
nije važno samo raditi ono što voliš...važnije je voleti ono što radiš


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest