Problem sa GIMPom: Nestale palete alatki

Grafika, DTP, CAD i dizajn

Moderators: Sinisa, Urednik

Post Reply

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 1053
Joined: 18 Feb 2012, 15:14
Location: Despotovac
Contact:

Post Napisano: 11 Feb 2013, 16:29


Људи, нисам хтео да покрећем нову тему... Је л' имао неко проблем са ГИМПом који се манифестује тако да, кад покренете ГИМП (који је претходно био подешен у режиму једног прозора), а оно нема оне траке са десне стране где су слојеви, четкице итд...?
Кад искључим тај режим, онда се појави тај део као посебан прозор, је л' те :)
Е, сад... Кад покренем ГИМП (који претходно није подешен на режим једног прозора) онда су ми сва три прозора ГИМПа мала и налазе се један иза другог :)
Морам онда ручно да их распоредим и променим величину :)
Не ремети ми функционалност програма, само нервира...
Пробао сам и са уклањањем ГИМПа и брисањем конфигурационих фајлова и кеша и опет исто. Чак и после инсталације 2.8.4 верзије - исто.



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 2115
Joined: 08 Jun 2010, 13:28
Location: Centralna Srbija
Contact:

Post Napisano: 11 Feb 2013, 16:51


Jok kod mene. Baš sam sada uradio update GIMP-a 2.8.4 sa tvojim paketom i sve radi kako valja.
Jedino mi se nije zadržao plugin kojeg jako često koristim "save to web", on će morati izgleda zasebno da se kompajlira.

Ako ti nije teško baci SlackBuild GIMP-a 2.8.4 da uradim paket i za 32bit verziju.



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 1053
Joined: 18 Feb 2012, 15:14
Location: Despotovac
Contact:

Post Napisano: 11 Feb 2013, 17:00


Немам :)
Нисам радио по прописима, само сам направио готов пакет. На брзину сам одрадио јер сам хтео да видим да ли ће са новом верзијом да се дешава ово што сам описао.
Сешћу неки дан, па ћу лепо да проучим прописно креирање пакета.
А поступак који сам користио је:

Code: Select all

./ configure --prefix=/usr
make
make install DESTDIR=$PWD/install
cd install
fakeroot /sbin/makepkg -l y -c y ../IME_PAKETA-VERZIJA-ARHITEKTURA-TAG.txz
Све као обичан корисник. Извор сам поставио у теми са пакетом.



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 2115
Joined: 08 Jun 2010, 13:28
Location: Centralna Srbija
Contact:

Post Napisano: 11 Feb 2013, 17:43


Ok, hvala Slackmuz.
Videću sada ako ne bude većih problema, da pokušam da ga napišem.

Znači treba i fakeroot. Ok, hvala još jednom. :beer:



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4075
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 12 Feb 2013, 12:26


Lično ne koristim režim jednog prozora. Probao sam, ali mi više odgovara klasični GIMP interfejs (hvala bogu da su ga zadržali). Verujem da postoji neka opcija u meniju "Windows" (verovatno prevedeno kao "Прозори"), pa pročačkaj.

A što ne posebna tema? :)

Što se tiče pravljenja paketa, odlično je što si sam skapirao. Znači ne moram da i to objašnjavam. :) Mogao bi to ukratko da sumiraš u posebnoj temi za Broka i druge koje bi moglo interesovati. Objasni i šta dobijamo i zašto koristimo fakeroot. A ja ću dodati koju reč vezano za izuzetke i potencijalne probleme.



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 1053
Joined: 18 Feb 2012, 15:14
Location: Despotovac
Contact:

Post Napisano: 12 Feb 2013, 16:11


Договорено... 'ајде, пребацићу онда ову дискусију око ГИМПа у нову тему.

UPDATE: Да, ја не могу да пребацујем поруке. Боцке, онда неко од вас нека спакује ово у нову тему ако сматрате да треба :)



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4075
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 12 Feb 2013, 17:59


Prebačeno. ;)



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 1053
Joined: 18 Feb 2012, 15:14
Location: Despotovac
Contact:

Post Napisano: 12 Feb 2013, 19:37


Само да напоменем, проблем постоји у оба режима :)
Дакле, проблем је константно присутан, небитно који режим користим, само се другачије манифестује у зависности од режима.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4075
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 12 Feb 2013, 20:24


Ispravio naslov, a ti bi mogao da postaviš neki screen. :)



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 1053
Joined: 18 Feb 2012, 15:14
Location: Despotovac
Contact:

Post Napisano: 13 Feb 2013, 14:17


Баш о томе размишљам :)
Ево снимка када је искључен режим једног прозора
gimpprs1.png
То је ситуација кад стартујем ГИМП. Прозори стоје један иза другог, ја сам их овако поређао да би се видело. Величина није мењана. Иако их ја после наместим лепо, приликом поновног стартовања ГИМПа - иста ситуација.


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest