Slanje mejlova putem Heilroom MailX - Google smtp

Ukoliko imate problema sa instalacijom ili korišćenjem nekog programa, ovo je pravo mesto za vaše pitanje.

Moderators: Slackmuz, Urednik

Post Reply

Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 57
Joined: 01 Feb 2018, 11:37

Post Napisano: 10 Feb 2021, 13:51


Pozdrav svima,

koristim na mojoj masini (tj. serveru) Slackware 14.2 *4.4.14-smp, kao mail koristim konfiguraciju za smtp:587 koju cita iz ~/.mailrc fajla.
To radi sasvim super, medjutim na Google nalogu morao sam da promenim opciju za koriscenje "less security" aplikacije. Zapravo, iako je u konfiguraciji :587, on salje preko 465.

Citao sam da je potrebno imati OAuth mehanizam 2.0, to zajedno sa PHP-om minimalno 5.5 verzije, medjutim nesto mi se ne svidja sve to...

Ako se neko zezao s ovim, da li zna, ima li neko jednostavnije resenje, tipa neki drugi smtp ili nesto...?

Svidja mi se ova konfiguracija sa .mailrc-om jer po default-u na sistemu nije potrebno apsolutno nista da se instalira, samo se doda ta skripta i slanje mejlova odmah radi, najjednostavnije moguce.Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2965
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 13 Feb 2021, 20:13


Hteo sam ranije da iskoristim RaspberryPi za neki "home security" server gde bi mu jedan od zadataka bio slanje mejlova kao notifikacije za određene događaje. Međutim ostala je samo ideja, jer nisam još našao vremena za sređivanje servera za ono što treba da radi. U jednom trenutku sam počeo da radim na sređivanju slanja mejlova. Ako se dobro sećam nisam uspeo da pošaljem mail iako sam dobijao poruke u logu da je mail poslat. Gde je zapelo nisam uspeo da istražim, usled nedostatka vremena. A sad, šta sam ono koristio za slanje pošte, ne sećam se... :D

Sad ti baš ništa nisam pomogao ali ako nađeš rešenje ispiši makar kao podsetnik, a i za sve ostale kome zatreba tako nešto. :)
I prebaciću temu u drugi podforum, na malo prikladnije mesto.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 57
Joined: 01 Feb 2018, 11:37

Post Napisano: 14 Feb 2021, 23:17


Rekao bih da je ovo najbolje resenje (koje je sa FreeBSD-a inace), ali mora na Google mail nalogu da se ukljuci u okviru "account settings" less secure applications, bez koga mejl koji se posalje nece otici (dead.letter). Ja sam kreirao nalog samo za potrebe slanja za ovo, ne koristim svoj nalog, tako da je nebitno sto mi je "less security".
Mozda moze yahoo, nisam testirao, ali obzirom da sam koristio sa privatnog mejl naloga na Zimbri, moze sigurno bilo koji drugi javni, pa koristite sta vama odgovara.

Ovo radi out of the box na Slackware-u, u okviru naloga (koji se koristi za slanje mejlova), ide novi fajl ~/.mailrc:

set smtp-use-starttls
set ssl-verify=ignore
set smtp=smtp://smtp.gmail.com:587
set smtp-auth=login
set smtp-auth-user=korisnickoime@gmail.com
set smtp-auth-password=siframejlnaloga
set from="korisnickoime@gmail.com(alias)"

Da se ovaj fajl zastiti, najbolje "chmod 600".
U zagradi gde stoji "alias" upisujete alias koji zelite i onda kada stigne mejl, kao posiljalac ce biti prikazan taj alias.

Na bivsem poslu sam kao mejl server imao Zimbru, ciji server sam koristio bez problema preko :587, tako da kod Gugla je malkice drugacije.

Na sadasnjem poslu koristimo "sendmail" za slanje mejlova na RHEL/CentOS-u. Na Slackware-u nije potrebno da se startuje "Sendmail" servis u ovom slucaju. Na Slackware-u funkcionisu zajedno mail i mailX, odnosno /usr/bin/mail je softlink /usr/bin/mailx-a. Kada se podesi ovaj fajl u okviru profila (koga god hocete), mejl radi instant.

MailX sam koristio na CentOS-u, radi takodje slicno. Ako koristis raspbian, verujem da funkcionise na istu foru.. sudo apt -y install bsd-mailx

Testirajte slanje mejla pomocu komande:
echo "Tekst poruke" | mail -s "Test email" mejl-za-slanje@gmail.comAdministrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2965
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 15 Feb 2021, 01:05


RaspberryPi mi se trenutno odmara :) a treba da nađem i karticu sa Slackware-om gde sam se igrao. Moguće je da sam i gazio Slackware sa RaspbianOS mada moram da pregledam kartice. U svakom slučaju probaću. Hvala.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests