[Rešeno] hplip i laserjet p2035 (14.2 i current)

Imate problem sa grafičkom karticom, monitorom, periferijama... ovo je mesto za vas

Moderator: Urednik

Post Reply

Moderator
Moderator
offline
User avatar

Posts: 871
Joined: 07 Jun 2012, 18:01
Location: Najlipši grad na svitu :)

Post Napisano: 14 Oct 2016, 15:47


jeste li primijetili probleme sa hp printerima i novim (i current i stable) hplip-om? naime, prepozna mi printer (laserjet p2035), ali ne nudi mi ppd. koji god ppd s liste da odaberem, ne radi :\
verzije hplip-a su:
3.16.5 - stable
3.16.9 - current
probao sam live mint 17.x i uredno printa.
Udruga SOK - službena stranica
Spreman sam umrijeti časno, ali ako nečasno, onda ništa



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 3856
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 14 Oct 2016, 19:39


A kako si ga dodavao? Da li si probao hp-setup?



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 3856
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 14 Oct 2016, 19:43


Kao što sam i mislio, taj štampač zahteva propriatry binarni "plugin". Hp-setup bi trebao da ga automatski preuzme nakon dodavanja štampača. Ako ga dodaješ na bilo koji drugi način, plugin neće biti instaliran.



Moderator
Moderator
offline
User avatar

Posts: 871
Joined: 07 Jun 2012, 18:01
Location: Najlipši grad na svitu :)

Post Napisano: 15 Oct 2016, 14:39


uključio ga, pokrenuo hp-setup. on skinuo proprietary plugin, prepoznao printer ali nije automatski našao ppd file nego mi je ponudio listu fajlova. Koji god da bih odabrao, printer ne printa.
Udruga SOK - službena stranica
Spreman sam umrijeti časno, ali ako nečasno, onda ništa



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 3856
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 15 Oct 2016, 17:13


Da li si ranije pokušao da ga instaliraš na drugi način? Ako da, možda su stari fajlovi u konfliktu sa novima.

Ako ne, onda nemam ideju. Kod mene šljaka bez problema (generaciju stariji HP Laserjet 1020 baziran na sličnoj tehnologiji).



Moderator
Moderator
offline
User avatar

Posts: 871
Joined: 07 Jun 2012, 18:01
Location: Najlipši grad na svitu :)

Post Napisano: 15 Oct 2016, 18:14


probao sam samo na taj način pa me zato i zbunjuje :-/
Udruga SOK - službena stranica
Spreman sam umrijeti časno, ali ako nečasno, onda ništa



Moderator
Moderator
offline
User avatar

Posts: 871
Joined: 07 Jun 2012, 18:01
Location: Najlipši grad na svitu :)

Post Napisano: 17 Oct 2016, 17:08


ovo je iz terminala:

Code: Select all

bash-4.3$ hp-setup 

HP Linux Imaging and Printing System (ver. 3.16.5)
Printer/Fax Setup Utility ver. 9.0

Copyright (c) 2001-15 HP Development Company, LP
This software comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY.
This is free software, and you are welcome to distribute it
under certain conditions. See COPYING file for more details.

Searching... (bus=usb, search=(None), desc=0)
error: No PPD found for model laserjet_p2035 using old algorithm.
error: No appropriate print PPD file found for model hp_laserjet_p2035

Done.
Udruga SOK - službena stranica
Spreman sam umrijeti časno, ali ako nečasno, onda ništa



Moderator
Moderator
offline
User avatar

Posts: 871
Joined: 07 Jun 2012, 18:01
Location: Najlipši grad na svitu :)

Post Napisano: 18 Oct 2016, 18:21


normalno da je rješenje trivijalno :cheesy:
pomogao mi kikinovak (Niki Kovacs). panj kakav jesam, zaboravio sam startati cups :D

Code: Select all

# chmod +x /etc/rc.d/rc.cups
# /etc/rc.d/rc.cups start
nakon ovoga

Code: Select all

$ hp-setup
i printer radi.
Udruga SOK - službena stranica
Spreman sam umrijeti časno, ali ako nečasno, onda ništa



Povremen korisnik
Povremen korisnik
offline

Posts: 17
Joined: 16 May 2016, 20:54

Post Napisano: 31 Oct 2016, 23:25


Postoji problem kod hp-drajvera koji se neretko javlja (uglavnom na drugim distroima) pri preuzimanju "plugina" - kada hplip u grafičkom modu prosto ne prihvata root lozinku... Preporuka je pokretati instalaciju sa hp-setup -i opcijom - cli instaliranje -i na kraju preko cups-a podesiti štampač. Problem je u drajverima, mada se mogu naći raznorazni nepotrebni hakovi po netu...



Moderator
Moderator
offline
User avatar

Posts: 871
Joined: 07 Jun 2012, 18:01
Location: Najlipši grad na svitu :)

Post Napisano: 01 Nov 2016, 09:53


da, naišao sam i na taj savjet. meni je radilo i preko gui-ja. hvala na komentaru ;)
Udruga SOK - službena stranica
Spreman sam umrijeti časno, ali ako nečasno, onda ništa


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest