FreeBSD i Slackware

Odeljak za diskusije o ostalim Linuks distribucijama i drugim *NIX-like operativnim sistemima

Moderator: Urednik


Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 153
Joined: 15 Aug 2012, 23:51

Post Napisano: 22 Feb 2013, 03:50


hightech wrote:... pomogao mi je malko pri razumevanju bsd-a uopste i deluje mi lagan, samo ukoliko znas sta radis... ukoliko ne znas - onda ces blenuti ko tele u sarena vrata ... znaci fora je da sze ne preporucuje pocetnicima ...
Slobodno se početnici mogu okušati sa PCBSD-om, čak preporučujem i iskusnim desktop korisnicima tzv. lite verziju (FreeBSD + Lite LXDE installation), a naročito ukoliko se radi o najnovijoj 9.1 verziji - jer će dobiti sasvim lepo podešen, brz i za desktop prilagođen i programima nenatrpan najnoviji FreeBSD.

To je znatno teže tj. sporije ukoliko se proba sa originalnom verzijom freebsd-a - instalirati sve potrebno, podesiti automount, k3b, štampač, skener...
Instalacija je neretko ograničena na portove (a onda je možda najbolje raditi sve tako jer su verzije mnogih gotovih paketa i u stable grani zastarele u odnosu na portove, a često neizbežna rekonfiguracija posle dođe poput narodne "ko ne plati na mostu - plati na ćupriji"), a npr. u slučaju libreofisa ili openofisa - to je prosto bruka - gotovih paketa trenutno nema za verzije 9.0 i 9.1 a kompajliranje traje satima/danima i na kraju - error zbog loše jave (koja ko zna šta još zezne), pa udri nanovo a onda zezne gcc ili tako nekako, pa treniraj živce i gubi vreme nanovo kako bi napokon instalirao ofis kompajliran bez pola podrazumevanih opcija (što na zvaničnom forumu često nazivaju rešenim problemom) :rolleyes:

Toga nema kod Lite PCBSD-a koji je samo za desktop prilagođeni FreeBSD sa LXDE i zaista ne zahteva više (pred)znanja od onog koje se npr. traži od kakvog ubuntu ili windows korisnika, ali je mogućnost učenja nečeg novog ogromna...Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4073
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 18 Apr 2014, 18:20


Naišao sam na nešto što me je podsetilo na ovu temu:
http://www.freebsdwiki.net/index.php/Gotchas,_Linux" onclick="window.open(this.href);return false;

Takođe:
http://www.freebsdwiki.net/index.php/Hi ... on_Console" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.freebsdwiki.net/index.php/Ca ... mmon_Tasks" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.freebsdwiki.net/index.php/Ca ... m_Commands" onclick="window.open(this.href);return false;

Naravno FreeBSD Handbook se podrazumeva. :)

Inače, što se tiče hibrida:
  • Gentoo FreeBSD je FreeBSD koji koristi Gentoo OpenRC init umesto BSD inita i Portage umesto FreeBSD portova. Gentoo FreeBSD (navodno) uključuje celokupni bazni FreeBSD.
  • Debian GNU/KFreeBSD nije FreeBSD. Čak je i teško reći da je FreeBSD baziran. U pitanju je Debian koji koristi teško krpljen (patchovan) FreeBSD kernel sa standardnim Debian GNU korisničkim alatima i Sys V initom.
  • ArchBSD je verzija Debian GNU/KFreeBSD-a koji koristi OpenRC init i pacman menadžer paketa. Dakle ni on nije FreeBSD.Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4073
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 18 Apr 2014, 18:38


Elem, vidim da na nešto nisam odgovorio:
Broker wrote:
Bocke wrote:...Takođe postoje i hibridna rešenja bazirana na GNU Lib C biblioteci i BSD kernelu. Napr: Debian GNU/kFreeBSD...
Kako se pokazala ova varijanta u praksi ako imaš info ili bilo ko drugi ko je upoznat.
Slabo se koristi u praksi zato što je u pitanju prilično hakovito rešenje. Mnogo je bolja varijanta koristi ili čisti FreeBSD ili čisti Debian.
Pored Slekvera, da li se varam ili i Red Hat koristi init sistem? Sve bih rekao da je tako, ali nisam siguran.
I da li je poznato tebi ili nekom koji Linux distro pored Slekvera i možda Red Hat-a koristi init sistem, i tu nisam siguran ali mislim da Arč isto koristi init sistem. Ispravite me ako grešim?
Mislim da te je zbunila terminologija. :) "Init sistem" je podsistem za inicijalizaciju operativnog sistema. Kao recimo Sys V init (koji je baziran na simboličkim linkovima i init nivoima), BSD init (koji je baziran na inicijalizacionom shell skriptu i nema klasične nivoe), Upstart (koji je Ubuntu koristio do skoro), SystemD (kojeg trenutno koriste Arch, OpenSuse, Fedora), OpenRC (kojeg koristi Gentoo), rc (plan9), Minit, runit, itd... Kod Juniksoida je init sistem bitan zašto što je on glavni proces kojeg kernel prvog pokreće i koji zatim pokreće i upravljava ostalim procesima na sistemu (bazično svi servisi i trenutno pokrenut softver). Ovu hijerarhiju možeš pogledati u Task Manageru desktop okruženja ili iz terminala komandom pstree. ;)
Bocke wrote:Iz kog razloga, a primetio sam da se to baš forsira kod FreeBSD-a (malte ne postalo je neozaobilazno pravilo) da se prilikom particionisanja obavezno odvajaju /boot, /root, /var, /tmp i obavezno /usr kao zasebne particije.
Na više mesta sam nailazio da je tako bolje particionisati (čak i neke Linuks distrubucije) zbog većeg stepena bezbednosti
To generalno zavisi od svrhe sistema. Ovakva podela ima smisla na serverskim sistemima. Na desktopu tu i tamo. Ako postoji dobar razlog za odvojene particije (neka perverzija tipa /tmp i/ili /var na posebnom SSD disku ili tako nešto), onda je to ok. Ali ako nisi siguran i nisi istražio šta time dobijaš, onda je bolje držati ravniju strukturu.


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest