Gentoo

Odeljak za diskusije o ostalim Linuks distribucijama i drugim *NIX-like operativnim sistemima

Moderator: Urednik

Post Reply

Post Napisano: 20 Dec 2008, 18:18

Gentoo je ime jedne od distribucija operativnog sistema Linux. Glavna odlika ove distribucije jeste automatska optimizacija Linux operativnog sistema, komponenti i aplikacija koja je ciljana za stroj na koji se postavlja. Također je potrebno reći da je Gentoo izrazito težak za instalaciju, pa trebate imati jako veliko znanje Linux operativnog sistema. No, onda dobijate jedan vrlo stabilan operativni sistem, vrlo pogodan za Internet servere.

za vise informacija http://www.gentoo.org/
Last edited by Bl00daXe on 23 Dec 2008, 16:40, edited 1 time in total.

Post Napisano: 21 Dec 2008, 23:31

Lepo od tebe sto napisa nesto o gentoo. Mada jedan savet kada ostavljas linkove imas tag poseban za link i njega koristi kako ne bi morali ljudi koji su zainteresovani da kopiraju taj link nego da direktno kliknu na njega!!!
Nadam se da nije problem

Post Napisano: 23 Dec 2008, 16:41

prepravljeno :)

Post Napisano: 25 Dec 2008, 01:55

Svaka cast, ni ja nisam idealan ali kad uocim gresku volim da se pravim vazan i da ukazem na to, salim se :D
Poenta ovoga bila je da se forum sto bolje sredi, da konfiguracioni fajlovi i HOW-TO, linkovi itd. budu sto bolji i pregledniji, laksi za koriscenje. Nadam se da shvatas sta sam hteo da postigne, ne da te vredjam samo da ukazem na nesto jednostavnije i finije. Sto ni ja nisam znao prvi put kad sam se pojavio.
Nadam se da te ne vredja.
Pozz

Post Napisano: 26 Dec 2008, 18:01

ma ne naravno, ja sam pogresio :) a na greskama se uci .. to svi znamo :)

Post Napisano: 04 Sep 2009, 09:17

Doslo vreme i za gentoo.  :grin:
Posto me posle sveze instalacije wmaker-a na arch-u nesto pocelo proganjati i nije hteo da radi kako valja, cuo sam da je wmaker na gentoo jedan od najboljih, jer imaju dosta svojih patch-eva, i nisam bio lenj i cekao dugo zapoceo sam Gentoo avanturu.
Posle ~5sati "matrix" carolija stigao je i X, firefox, pidgin, wmaker, claws-mail, ..... i jos dosta software-a koji koristim.
Za sada sam jako zadovoljan s ovim neznam kako ce ostati, neke stvari su se dosta ubrzale, dok neke su ostale iste, sve zavisi koliko je ko vest da optimizuje svoju masinu, a posto sam pocetnik zna se.... Neznam dal da vam okacim screenshoot sa wmaker-a nije nista posebno.
Cisto sam hteo malko da opisem svoju avanturu sa Gentoo-om, i mozda nekog podstaknem da proba.

Pozdrav

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 04 Sep 2009, 10:39

Ti i ja ko da smo se dogovarali. :) Ja sam definitvno odlucio da batalim fancy-mainstream distribucije (poslije avanture sa Fedorom) i da se vratim na ono sto mi najbolje lezi - Slackware, Gentoo, Arch ili Debian. Poslije onog razgovora sa tobom na MSN-u, igrao sam se malo sa yaourtom, ali nisam bio zadovoljan kako se ponasao. Na kraju sam odlucio da pokusam (po treci put - glavni problem u proslosti je bio dial-up) sa Gentoo-om.

Mislim prije svega da je distribucija fenomenalno zamisljena. Posebo mi se svidja sto ne forsiraju ulazak najnovijih stvari u stabilnu granu (recimo xorg-server je jos uvijek 1.5.3), tako da u principu se dobije stabilna osnova + najnoviji softver koji mi stvarno treba. USE flagovi i mijesanje grana, kao i overlays - GENIJALNO! Sto je nevjerovatno, sve to besprekorno funkcionise.

Ja sam se bas dosta ufurao (da tako kazem), pa ako te nesto zanima ili buni slobodno pitaj. Najbolje ovdje, da i drugi ljudi vide, a vjerujem da ima jos korisnika sa Gentoo iskustvom.

Edit:

Inace, mislim da je velika zabluda to sto ljudi misle da se Gentoo vrti oko optimizacije i da ce dobiti munjevit sistem ako ga optimizuju za svoj procesor. Recimo kad vidim da koriste -O3, mene glava zaboli. :O Na kraju postigne se kontraefekat. Glavna stvar kod Gentoo-a su USE flags, odnosno jednostavan nacin da se kompletan sistem prilagodi svojim potrebama i da se instalira samo ono sto stvarno treba.

Prilazem linkove da vide ljudi o cemu pricam:

http://www.gentoo.org/dyn/use-index.xml
http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/h ... t=2&chap=2
Last edited by qki on 04 Sep 2009, 10:45, edited 1 time in total.

Post Napisano: 04 Sep 2009, 12:08

Super, srecno s gentoo-om, ja sam jos u pocetku, mada mi nije prvi put sa gentoo-om, ali jos uvek imam doooosta da ucim.
Nisam veliku vecinu stvari savladao, ali kad savladam, i sredim sva podesavanja kako valja idem dalje u optimizaciju.
Sto se tce make.conf-a za CFLAGS i CXXFLAGS sam stavio sve kako se predlaze na wiki stranicama, nisam se pravio pametan, bar jos to ne mogu :D .
Trenutno koristim stabilni amd64, mada kazu da ~amd64 radi sasvim dobro cak i bolje, al polako ima vremena da se sve proba kad savladam osnove. Jos nisam ni emerge savlado kako valja, a ne ostale extra alate...  :rolleyes: 

Ako bude sta nejasno pitacu normalno. tnx.

Pozdrav
Last edited by branko on 04 Sep 2009, 12:11, edited 1 time in total.

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 04 Sep 2009, 12:21

branko wrote: Trenutno koristim stabilni amd64, mada kazu da ~amd64 radi sasvim dobro cak i bolje, al polako ima vremena da se sve proba kad savladam osnove.
Pazi, ti slobodno mozes da koristis neki softver iz ~amd64. Za to ti sluzi /etc/portage/package.keywords (ako ga nema, napravi sam). Vidim da koristis FF 3.0.x. Dok je 3.5.x u ~amd64. Cisto radi primjera:

Code: Select all

#echo "www-client/mozilla-firefox ~amd64" >> /etc/portage/package.keywords
Sad kad odradis "emerge mozilla-firefox" instalirace ti 3.5.2. S vremena na vrijeme ce ti se desiti da ce morati povuci neku zavisnost iz ~amd64. Opet ista stvar... S tim da moras paziti. Npr. moze traziti noviju verziju biblioteke koja je vec instalirana, ali ako instaliras tu noviju moze se lako desiti da neki program koji je vec koristi "pukne". Zato najbolje proslijedi parametar -av emerge-u, pa da vidis da li nesto upgrade-je.

Npr.

Code: Select all

#emerge -av mozilla-firefox
Last edited by qki on 04 Sep 2009, 12:22, edited 1 time in total.

Post Napisano: 04 Sep 2009, 12:25

da radio sam to sa maskiranim paketima. Al nisam se igrao sa FF, ima vremena, ma dokumentovan je gentoo dobro, tako da manje vise nema zime.

Post Reply