VMware Player [non-free]

Prikazi softvera i linkovi za preuzimanje

Moderators: Slackmuz, Urednik

Post Reply

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 2115
Joined: 08 Jun 2010, 13:28
Location: Centralna Srbija
Contact:

Post Napisano: 17 Jan 2012, 20:03


VMware Player

Trenutna verzija 4.0.1.

Home Page:
https://www.vmware.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Download:
link
Besplatan ali je neophodna registracija.

Instalacija (ovde je u pitanju 4.0.1 32bit verzija), preuzeti u home VMware Player, ulogovati se kao root.

Code: Select all

chmod +x VMware-Player-4.0.1-528992.i386.bundle

Code: Select all

sh VMware-Player-4.0.1-528992.i386.bundle --console --ignore-errors
dalje će vam dati dokumentaciju koju možete da preskočite, i dolazite do mesta gde potvrđujete sa yes instalaciju pa Enter (ili pak opozivate instalaciju sa Ctrl-C)

Code: Select all

Do you agree? [yes/no]: yes

The product is ready to be installed.  Press Enter to begin
installation or Ctrl-C to cancel.

Installing VMware Player 4.0.1
    Configuring...
[######################################################################] 100%
Installation was successful.
I na kraju :)
VMware Player.jpg
Znači VMware Player se u Slackware-u ne instalira preko grafičkog instalera već sve ide preko konzole.



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 699
Joined: 08 May 2007, 12:39
Location: Banja Luka

Post Napisano: 17 Jan 2012, 20:15


Može li neko, ko je koristio oba, povući paralelu sa VirtualBox-om? Ima li VMware Player seamless mode?  Performanse?



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 2115
Joined: 08 Jun 2010, 13:28
Location: Centralna Srbija
Contact:

Post Napisano: 17 Jan 2012, 20:22


I jedan i drugi imaju neke svoje prednosti i mane.
Recimo VMvare-ov jedan isti folder možeš da dižeš iz više sistema, recimo digao si Red Hat u MW i njegovom folderu možeš da priđeš iz Slackwarea ili nekog drugog Linux distroa.
To već kod VBoxa nije moguće, ili meni nije pošlo za rukom.

Nešto je malo, tek malo bolji VMware Player, lakše radi.
Ipak, VBox je Open Source (ako se ne varam) i zato je ipak bolji. :)



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 832
Joined: 25 May 2008, 10:44
Location: Valjevo, Srbija

Post Napisano: 17 Jan 2012, 21:53


Skinuo i instalirao 64bit  verziju. Za sad primetio jednu veoma veliku razliku u odnosu na Vbox. Pri ruci mi je bio Ubuntu 10.04 LTS 32bit disk pa sam njega probao. Kada se u podešavanjima virtuelne mašine izabere Ubuntu (ili softver sam prepozna koji disk ili ISO slika se koristi - u mom slučaju Ubuntu), na sledećem koraku se podešava user i pass korisnika i to je to...Prilikom pokretanja, nema LiveCD, ni particionisanja, ni podešavanja vremenske zone i jezika...odmah ide na install. Posle instalacije se odmah butuje sistem (ne butuje cd i ne nudi instalacioni metod) u koji se logujem normalno sa prethodno podešenim parametrima za user i pass.

:huh:
nije važno samo raditi ono što voliš...važnije je voleti ono što radiš



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 2115
Joined: 08 Jun 2010, 13:28
Location: Centralna Srbija
Contact:

Post Napisano: 17 Jan 2012, 22:17


Sada vidiš šta sam te pitao pre jedno godinu dana kada smo spremali uputstva na MC-u. ;)
Upravo to preskakanje.

Mislim da se to može nekako rešiti ali ovako napamet dok ne pogledam ne bih znao.
VMware je još pogodan jel za njega postoji gomila gotovih iso-a, samo treba da se preuzme i pokrene.
Jedan od tih sajtova je i ovaj:
http://virtual-machine.org/

Naravno tu je i Slackware :014:
http://virtual-machine.org/slackware-13 ... ownload-vm



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 699
Joined: 08 May 2007, 12:39
Location: Banja Luka

Post Napisano: 17 Jan 2012, 22:26


Broker wrote: Recimo VMvare-ov jedan isti folder možeš da dižeš iz više sistema, recimo digao si Red Hat u MW i njegovom folderu možeš da priđeš iz Slackwarea ili nekog drugog Linux distroa.
To već kod VBoxa nije moguće, ili meni nije pošlo za rukom.
Mislim da bi trebalo moći... Doduše, ja nikad nisam imao potrebu za tim, ali relativno skoro (kad mi se Gentoo u VB-u zakucao) sam "vadio" stari VM image sa backup diska, nikakvih problema nije bilo. Ima i ona fora export/import appliance (to sam radio kad sam prebacivao sa OS X-a na Slack).

@drummer

Interesantno, mada mi se ne sviđa previše taj pristup, pogotovo kad čovjek želi da na pravi način isproba nešto.  :-/
Broker wrote: VMware je još pogodan jel za njega postoji gomila gotovih iso-a, samo treba da se preuzme i pokrene.
Jedan od tih sajtova je i ovaj:
Ima i ovdje za VBox, doduše nisam probavao. http://virtualboximages.com/

Mene zanima najviše razlika u performansama i seamless mode (da li postoji?). Da li ste pokušali nešto zahtjevnije raditi u VM-u preko VMware Playera npr. neko kompajliranje ili obradu audio/video materijala, slika?



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 832
Joined: 25 May 2008, 10:44
Location: Valjevo, Srbija

Post Napisano: 17 Jan 2012, 22:47


Ni meni se ne sviđa takvo ponašanje VMware Player-a. U redu da tako nešto postoji kao opcija, ali default opcija...to je već previše za moj ukus :). Što se tiče opcije "seamless mode", ja je na VMware Player-u ne nađoh...čak je i prebacivanje miša iz host u guest sistem isto i sa addons paketom i bez njega (mora se pritisnuti CTRL+ALT kombinacija da bi se miš "otpustio iz guest sistema).
nije važno samo raditi ono što voliš...važnije je voleti ono što radiš



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 2115
Joined: 08 Jun 2010, 13:28
Location: Centralna Srbija
Contact:

Post Napisano: 18 Jan 2012, 09:12


Kako god, nekada koristim jedan, nekada drugi, sve prema prilici i potrebi. :)
Ne mogu da se setim ovako na prvu, kada smo radili na MC-u uputstva znam sigurno da se mi bila neophodna oba (pojedinosti se ne sećam), i VBox i VMware.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 3957
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 18 Jan 2012, 09:51


Poslednja verzija ne radi na mojoj mašini. Čak i u i386 verziji traži x86_64 kompatibilan procesor.



Stalni član
Stalni član
offline
User avatar

Posts: 38
Joined: 25 Dec 2011, 01:58

Post Napisano: 26 Jan 2012, 21:40


bocke wrote: Poslednja verzija ne radi na mojoj mašini. Čak i u i386 verziji traži x86_64 kompatibilan procesor.
Ovo je kod mene "pilo vodu" u vreme dok sam se dvoumio da li da stavim slack ili neki bsd na mašini, imao sam isti problem sa instalacijom.

1. skini stariju verziju (VMware Player 3.1.5) ali onda sam morao da se "poigram" jer vmware očekuje sistem v-init strukturu (a slackova je bsd), a to se rešavalo ovako:

# cd /etc
# mkdir init.d
# cd /etc/init.d
# for i in {0,1,2,3,4,5,6}; do mkdir rc$i.d; done

pa nakon toga chmod +x ...  i  sh ... skinute verzije plejera, a po završenoj instalaciji:

# cp /etc/init.d/vmware /etc/rc.d/rc.vmware
# chmod +x /etc/rc.d/rc.vmware

nakon čega se može obrisati ili preimenovati  /etc/init.d

Trebalo je i učitavati neke module da bi radilo, ali se zaista ne sećam koje (prijaviće ti) kako bi se mogao pokrenuti i uspostaviti vezu.
OpenBSD npr. samo u njemu radi, V-box nije mogao da ga pokrene...


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest