Umrežavanje laptopa i desktopa

Sve u vezi mreža i povezivanja na Internet

Moderator: Urednik


Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 425
Joined: 25 Mar 2012, 20:01

Post Napisano: 03 Jul 2014, 01:12


Sjajno. SSH radi odlično.. Nema potrebe da ga montiram, i ovako je odlično. ;)



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 845
Joined: 25 May 2008, 10:44
Location: Valjevo, Srbija

Post Napisano: 03 Jul 2014, 11:23


Drago mi je da ste našli rešenje za deljenje fajlova. Nisam ranije mogao da se uključim, obaveze su me pritisle, ali sad ću izneti kako sam ja to rešio :). Kad god razmišljam o umrežavanju radi deljenja fajlova na linuxu prvo mi na pamet padaju dve opcije - SAMBA i NFS. Prvo rešenje koristim kod povezivanja mašina sa različitim sistemima (windows - linuks) je mi je neako nepraktično kada povezujemdv linuks mašine :). U tom slučaju koristim nfs - najednoj mašini odredim folder koji se deli, prava pristupa i eksportujem kako bi bio vidljiv, podesim nfs server i to je to. Na dugoj mašini u fstab-u montiram deljeni folder sa druge mašine i to je to :). Ako stignem revidiraću tutorijal koji mi davno stojispreman za objavljivanje i postaviću ga :).

Što se CUPS-a tiče...ćudljiva mašina :). Nekad radi bez ikakvih problema, nekad nikako. U firmama i preduzećima kod nas najzastupljeniji su HP štampači i to je najgore od svega, jer hp podrška pod linuksom varira od nikakve do odlične - zavisi koji se štampač podesi. Ako podešavate mrežne štampače i "multipraktik grdosije" onda nećete imati (skoro) nikakvih problema. Al ako vam zapadnu 1018,1020,p1005...onda vam želim puuuno sreće - trebaće vam :). Naime, oi štampači imaju veopma lošu podrku u hplip pluginu. Za neke je rešenje kompajliranje i instaliranje foo2zjs drajvera (1018,1020) kod nekih hp-setup odradi posao (p1005) ali na slacku sam imao gomilu post-install problema (koji su me izluđivali) - štampač jednostavno prestane da radi, prijavljuje servinu grešku, odjednom mu "fali" plugin, nema profila u PPD fajlu... Čak i kod mrežne instalacije (CUPS server za deljenje u mreži) javljaju se pomenuti problemi - evo baš juče sam nakon dva sata podešavanja odustao...napravio print-server baziran na Slacku, povezao dva 1018 štampača, posle neuspele instalacije sa hp-setup instalirao foo2zjs, prorailo, pronašao ih na win mašinama, štampali pola sata...Posle toga stalo, neće nikako, ja odustao. Juče popodne mi javili kako sve radi (odjednom???), sutra idem da vidim šta se dešava :). Wish me luck :)
nije važno samo raditi ono što voliš...važnije je voleti ono što radiš



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 425
Joined: 25 Mar 2012, 20:01

Post Napisano: 04 Jul 2014, 10:34


@drummer

Da, moja firma je kao za baksuz uvek kupovala prvo 1010 pa onda 1020. :) Mogu da razumem, sjajni su to štampači. Jeftini a neuništivi. Ko zna koliko je štampano na njima a i dalje rade.. E sad, na linuksu jesu pakao i potpuno si u pravu kada kažeš da nekada rade a nekada ne..
Recimo, na desktop računaru sam uspeo da ga instaliram i radi normalno ali sa jednom kvačicom. :) Ne sme da bude upaljen pri podizanju sistema (Slek) jer puca ceo sistem (dobijem one linije po ekranu kao sa nouveau drajverom) i samo restart na dugme pomaže. Juče sam se recimo začudio da mi je BIOS zaledio jer mi je štampač bio uključen.. Ludilo.. Znači, stoji ugašen a kada hoću nešto da štampam upalim ga i to je to. ;) Ista priča je i sa Mintom, Xubuntuom.. Bez razlike.

Šta meni nije jasno u ovom "mom" slučaju? Na desktopu štampač radi. Desktop i laptop se vide na mreži, pinguju se, ssh, razmena podataka ali se štampač ne vidi. Na koji god način da sam pokušao da ga nađem i instaliram završio je bez uspeha. U tome i jeste fora. Kada bih ga našao, instalirao bih ga bez problema, kao i na desktopu.
Druga stvar, nešto sam prčkao po CUPS konfiguracionom fajlu i sada ne mogu da obrišem štampač u "Printer settings" koji je instaliran i koji naravno ne radi. Verovatno jer je instaliran kao root pa ne mogu sa mojim nalogom da ga obrišem. Ne znam kako bih to uradio jer ne znam gde da tražim uopšte.. :)



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 1053
Joined: 18 Feb 2012, 15:14
Location: Despotovac
Contact:

Post Napisano: 05 Jul 2014, 11:38


Што се уклањања штампача тиче, ја мислим да то мора као root да се изведе јер кад додајеш штампач преко CUPS сервера (http:\\localhost:631) услов је да се пријавиш као root.
Дакле, одради то као root (username:root; pass:ТВОЈА ЛОЗИНКА ЗА ROOT НАЛОГ) и уклони штампач.



offline

Posts: 3
Joined: 28 Apr 2014, 17:42

Post Napisano: 05 Jul 2014, 18:24


@rapha: probaj da stavis staticke adrese koje su van DHCP opsega rutera.
stampac mora da bude serovan kroz (recimo sambu) i na drugoj masini treba da imas driver sto je problem za hp kao sto je i rekao @drummer.
sa ssh razmena fajlova ide dobro do odredjene velicine a onda pukne prenos. zato je ftp najbolji i najbrzi (pogotovo za lokal).
racunar radi ono sto mu kazes a ne ono sto mislis !



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4051
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 05 Jul 2014, 20:49


Pozdrav Vlado. Nema potrebe za Sambom. Imalo bi da je štampač na računaru sa instaliranim Windowsom. Kad je dignut CUPS i ako je pristup štampaču dozvoljen u lokalnoj mreži, on je već "deljen". Tj. moguće mu je pristupiti preko IPP gotovo isto kao da je u pitanju "hardverski" mrežni štampač.

Samba je potrebna samo ako ima Windows računara u mreži. Ako ih nema, onda nije.

@Drummer: 1018 i 1020 rade ok. Samo instaler ne dobavlja plugin automatski. Mora se preuzeti ručno za tačno onu verziju hplip-a koji je instaliran na kompu (zato sam i pisao tutorijal o tome :P). Kada se to obavi sve piči ok.

foo2zjs takođe radi posao, ali je malčice veće cimanje.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4051
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 18 Jul 2014, 22:24


Upravo sam instalirao 1020 sa hp-setup. Prethodno sam instalirao plugin sa hp-plugin (ali sa ručnim downloadom plugina sa openprinting.org). Imao sam sitnih problema jer sam koristio i system-config printer, ali onda sam obrisao sva podešavanja, restartovao komp i odradio sve ispočetka samo sa hp-plugin i hp-setup. Sada sve šljaka. Eto da potvrdim da ne pričam džabe. Samo ne treba mešati više metode odjednom. ;)



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4051
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 18 Jul 2014, 22:32


I još jedna potvrda. Ovo je kod mene radilo: https://wiki.archlinux.org/index.php/CU ... nual_setup" onclick="window.open(this.href);return false;. :)

Sa malom izmenom. Na klijentskom računaru ALT+F2 -> Run pa tamo "system-config-printer". Odatle "Add network Printer". U ovom dijalogu se upiše IP adresa računara na kome se nalazi štampač i to je to.

Može ovo i da se sažme, ali trenutno moj Rapho ni ti ni ja nemamo vremena za to. :)



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4051
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 19 Jul 2014, 16:05


Samo da razjasnim napisano. Napisaću sažeto uputstvo kad uhvatim vremena za to. Sad se bavim drugim stvarima. ;)

Uglavnom radi i nije komplikovano.


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests