[REŠENO] Модем даје интернет, а рутер не

Sve u vezi mreža i povezivanja na Internet

Moderator: Urednik

Post Reply

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 1053
Joined: 18 Feb 2012, 15:14
Location: Despotovac
Contact:

Post Napisano: 01 Aug 2013, 19:44


Имам рутер tp-link tl-wr340g, стар око 3 године. данас ми је одједном нестао интернет. Лампице на модему и рутеру све уредно приказују, а нета нема. Пробао сам са рестартовањем и рутера и модема и опет исто. Пробао сам и ресетовање рутера неколико пута (са свим поставкама које штелујем, акао и без икаквих поставки) и опет исто. Мењао сам и ЛАН каблове - опет исто. Мењао и портове на ритеру - исто.

Не разумем се много у ово, али по некој логици рекао бих да је рутер цркао јер кад се прикачим директно на модем имам нет. Чим пређем на рутер, нета нема.

Да ли да почнем да тражим нови рутер или је још рано?



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2639
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 01 Aug 2013, 19:58


Mislim da nije ali probaj prvo da vratiš na fabrička podešavanja pa probaj onda. Drugo probaj da li imaš signala preko WiFi, imaš tablet, telefon ili neki laptop. Ako je ruter od ISP dobićeš drugi a ako si sam pazario onda ti je garancija verovatno prošla. Ukoliko nije ruter od ISP onda možemo da probamo još par stvari, recimo odneseš kod nekog drugara/drugarice i probaš ali obavezno vratiš prvo na fabrička podešavanja.

Vrućine su tek krenule a uređaji počeli da nam crkavaju...
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 1053
Joined: 18 Feb 2012, 15:14
Location: Despotovac
Contact:

Post Napisano: 01 Aug 2013, 20:17


Враћао сам на фабричка подешавања, ништа се не мења. Ја сам каблом прикачен на рутер и немам нет. Девојчица је бежично повезана (лаптоп и таблет) и нема нет.
Рутер није од ISP-а, ја сам га купио.



Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 204
Joined: 07 Mar 2007, 13:34

Post Napisano: 01 Aug 2013, 21:17


A kako povezujes modem na ruter, jel bodes kabal iz modema u wan port rutera ili u ove druge?
Last edited by Abraxas on 01 Aug 2013, 21:18, edited 1 time in total.



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 153
Joined: 15 Aug 2012, 23:51

Post Napisano: 01 Aug 2013, 21:17


Јел можеш да приступиш рутеру из прегледача?
Дај нам мало више података - колико је машина повезано, "ватрени зид", :azn: пингујеш ли шта и сл...
Имао сам сличан проблем, додуше са свичом - повезане 2 машине преко њега, а онда је провајдер ограничио на 1-у динамичку ип адресу - па све светли, а нета нема, или га има код прво укључене машине...
Купио рутер, подесио статичке адресе машинама (да би их лакше умрежио) и сада фура без проблема...



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 1053
Joined: 18 Feb 2012, 15:14
Location: Despotovac
Contact:

Post Napisano: 01 Aug 2013, 21:34


@Abraxas, из модема иде кабл у WAN порт рутера, а из рутера (LAN порта) иде кабл у компјутер.
@ Titty Twister, могу да приступим рутеру из прегледача; повезане су три машине (моја, која је повезана каблом из рутера, један лаптоп који је повезан бежично и један таблет који је повезан бежично).

Ово око пинговања нисам најбоље разумео. Ако мислиш на проверу (ping google.com) - не могу да пингујем ни Гугл јер немам нет, пробао сам. :)
Ватрени зид је укључен, онај који нуди рутер. Нисам ниједан омогућио у Слакверу.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 1101
Joined: 07 Jun 2012, 18:01
Location: Najlipši grad na svitu :)

Post Napisano: 01 Aug 2013, 22:19


vidi da se ruter nije zadebilio i prebacio se iz routing moda u bridge ili obratno...
Udruga SOK - službena stranica
Spreman sam umrijeti časno, ali ako nečasno, onda ništa



Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 1053
Joined: 18 Feb 2012, 15:14
Location: Despotovac
Contact:

Post Napisano: 01 Aug 2013, 22:29


Ма није. Ресетовао сам га више пута како бих га вратио на фабричка подешавања. Било шта да урадим, резултат је исти све док се не повежем директно на модем.



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 2639
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 01 Aug 2013, 22:38


Čisto radi reda probaj da podigneš neki live sistem i da vidiš hoćeš li imati net. Probaj kod nekog da odneseš i probaj ruter. Problem je u vezi između modema i rutera (očigledno). Probaj i sa netstat da vidiš daje li nešto zanimljivo. Probaj kad si zakačen direktno na modem da vidiš da li tu ima nekih podešavanja.

Najverovatnije ruter više ne radi. E sad pošto je prošla garancija slobodno otvori uređaj i pogledaj da nije neki elektrolit naduven (u šta sumnjam), pogledaj da nema nešto čudno na štampanoj ploči, neke promene boje. I na kraju još daj nekom elektroničaru da uradi merenja, možda je neki čip ili elektrolit. Elektroliti su dosta jeftini i svaki elektroničar, tv majstor i slični mogu da zamene. Operacioni pojačivači i ostali čipovi mogu da se zamene ali za to treba iskusniji elektroničar :)

E sad, jesu ovo malo ekstremnije mere ali su svakako i jeftinije.
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 1101
Joined: 07 Jun 2012, 18:01
Location: Najlipši grad na svitu :)

Post Napisano: 01 Aug 2013, 22:42


moguće i da imaš napuhnute kondenzatore pa ih triba mijenjati...
Udruga SOK - službena stranica
Spreman sam umrijeti časno, ali ako nečasno, onda ništa


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest