Kako pristupiti Samba serveru iz windowsa?

Sve u vezi mreža i povezivanja na Internet

Moderator: Urednik

Post Reply

Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 67
Joined: 31 Dec 2007, 15:27
Location: Зубин Поток
Contact:

Post Napisano: 26 Jan 2009, 00:35


Interesuje me šta treba da ukucam u browseru da bi pristupio samba serveru tj. folderima na slacku. Podigao sam samba server i iz slacka kad odem u kde u samba prikazuje mi fajlove. Kako da im pristupim iz windowsa?
Ko ovde ne poludi taj nije normalan



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 124
Joined: 28 Aug 2008, 15:58
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 26 Jan 2009, 01:13


Predpostavljam da trebaš da promeniš parametre u /etc/samba/samba.conf. Nisam godinama koristio sambu za pristupanje sa Win. računara linuks računaru, ali ako pravilno podesiš parametre Win. računar će linuks ćeliju videti u "mrežnom komšiluku" na isti način kao što vidi drugu Win. mašinu. (moje iskustvo je povezano sa M$ Win. 2000 SP2, kao što sam napomenuo godinama nisam koristio takav vid pristupa) Topla preporuka je da gugluješ malo na tu temu, jer nije isključeno da je problem u nekom Win. sistemskom fajlu i da je onda opet M$ napravio novi SP koji rešava taj problem i dodaje deset novih problema  :)
Pozdrav!
If you don't care where you are, then you ain't lost.



offline

Post Napisano: 26 Jan 2009, 14:47


Kako su ti povezani raшčunari? Da li si dao isti naziv 'workgrupe' na linuxu i windowsu?
Okači nam /etc/samba/smb.conf pa da pogledamo šta se može učiniti.



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 67
Joined: 31 Dec 2007, 15:27
Location: Зубин Поток
Contact:

Post Napisano: 26 Jan 2009, 15:54


Usput pristupio sam iz RadHata samba serveru koji se nalazi na Slackware tako što u browseru kucam:
smb://192.168.2.3

Na widnowsu najpre uđem u "My Network Places" zatim kliknem na "View workgroup computers" i pojavi mi se ikonica kompjutera koji se zove "Samba 3.2.5 (Darkstar)". Problem je kada dva puta kliknem na ikonicu prijavljuje mi se prozorčić "Connect to localhost" na kome trebam da unesem username i password i kada unesem username korisnika biske i takođe pasword biske (koje sam prethodno na Slackware-u dodao) onda mi se to ne prihvata već se pojavi isti prozorčić u kome je u username sada stoji Darkstar/biske i u password pet tačkica. Ne razumem u čemu je problem?
Ko ovde ne poludi taj nije normalan



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 124
Joined: 28 Aug 2008, 15:58
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 26 Jan 2009, 16:48


Evo našao sam neke korisne informacije; izgleda da je bio u pitanju isti problem kao tvoj. Na kraju prepiske iz donjeg linka naći ćeš konfiguracione parametre

http://www.linuxquestions.org/questions ... ba-661532/

Pozdrav  :)
If you don't care where you are, then you ain't lost.



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline

Posts: 67
Joined: 31 Dec 2007, 15:27
Location: Зубин Поток
Contact:

Post Napisano: 26 Jan 2009, 17:21


Hvala, pogledaću pa javaljam da li je rešen problem.
Ko ovde ne poludi taj nije normalan



Poznata ličnost
Poznata ličnost
offline
User avatar

Posts: 114
Joined: 14 Jan 2013, 09:52
Location: /dev/hda1, etc
Contact:

Post Napisano: 17 Jan 2013, 10:52


ovo bi trebalo resiti sve tvoje muke :)

Code: Select all

smb://192.168.2.3/biske/


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests