zeljko f, можда ме ниси разумео. Немам ја ништа против квантитета, напротив. Поменуо сам Минт и Убунту у том контексту јер тренутно Убунту кубури са квалитетом, док му квантитет иде на руку

Са Минтом је мало другачија ситуација јер за сада успешно одбацује Убунтуове недостатке, односно сређује их за себе.
Мада, по мени ни он није златан баш. Немам нешто претерано добра искуства са њим. Крене лепо, али што га више користиш - то више почиње да зеза, бар у мом случају.
Ја мислим да Слеквер треба да остане овакав какав јесте. Ипак није он и не треба да буде дистро за почетнике, мислим на праве почетнике. Слеквер има стила и држи до њега, зато је и опстао овлико дуго. Ко жели да га користи увек ће имати прилику, пре или касније - то све зависи од корисника.
А за почетнике постоји тренутно велики број дистроа, то није проблем. Ни игре више нису проблем јер, као што видимо, Стим се полако шири на све дистрибуције. Јбг, разлика је што овде треба да се плати игра, али то није ништа лоше. То је оно што дугогодишњи корисници Виндоуза треба да преломе у главама.
Чак ни она прича да не желе сви да знају шта, како и зашто функционише већ желе само да то што користе функционише, као оправдање што не желе да се бакћу са Линуксом, не пије више воду. Зашзо?
Зато што постоје дистрибуције, не мали број, које долазе скоцкане и са гомилом инсталираних програма за све потребе таквих корисника.
Дакле, није више лопта у дворишту ГНУ/Линукса. Корисници су ти који треба да одлуче, да размисле, да схвате неке ствари. Ми смо ту само да им помогнемо, а у том правцу доста чинимо. Што кроз форуме, кроз блогове, друштвене мреже итд... Овде мислим на све кориснике ГНУ/Линукса и све дистрибуције - никога не издвајам.
Ипак корисници рачунара у Србији ,,имају срећу'' што се не спроводи закон против пиратизованог софтвера, иначе би прича била скроз другачија. Знаш како би користили Линукс, па бо све питали је л' има још

Видели би кад би морали да издвоје пар стотина евра за систем, па ко зна колико још за поједине програме. Није лепо што би их то натерало да користе слободан софтвер (а не свест да је то исправно), али нешто мора.