GNU/Linux i igre za Windows

Računarske igre, emulacija igračkih konzola i sve vezano za igranje na Linuksu.

Moderator: Urednik

Post Reply

Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 268
Joined: 23 Dec 2011, 14:23
Location: Kraljevo

Post Napisano: 23 Sep 2012, 12:09


Koliko sam primetio, windows 8 ne želi da pokrene starije igre tipa "Empire Earth I, II", "Fifa 2005".
Ne igram nešto mnogo igre, međutim odlučih se da instaliram moju omiljenu, Empire Earth II igru, međutim nije htela da se pokrene. Nema šta pokušavao nisam dok na kraju nisam odustao. Posle malo razmišljanja, padne mi na pamet da probam na linuxu pod wineom i gle čuda, RADI!!! :) Međutim, ona se lepo instalira, pokrene se, međutim nema pola ekrana, podigla se slika na gore, u oblake, ništa se ne vidi. Probah da restartujem računar, odradim sve moguće update-ove drajvera za grafičku kako sam znao i umeo i ono neće... :-/ Pade mi na pamet da, sa KDE-a pređem na GNOME koji mi je već bio instaliran. Pokrenem igru i ona radi, savršeno :D i to bolje nego na staroj mašini :D

Nije mi cilj bio da blatim windows 8, niti KDE GUI, samo sam izneo jedno moje iskustvo koje, nadam se, može da pomogne nekom :beer:

p.s. ima li neko slična iskustva?
Last edited by drummer on 24 Sep 2012, 09:37, edited 1 time in total.
Reason: izmenio naslovPrijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 1053
Joined: 18 Feb 2012, 15:14
Location: Despotovac
Contact:

Post Napisano: 23 Sep 2012, 21:10


Пази, у последње време сам почео мало да се цимам са играма на Линуксу. 'ајмо редом :)
То што не ради игра на Виндоузу 8 није неко велико чудо јер се то и најављивало по интернету ових месеци, мислим на то да ће поменути ОС да буде катастрофа за игре, не само старије већ и за неке нове наслове.

Сад Вине. За играње игара преко Винеа потребно је инсталирати још низ кодека и програмчића помоћу winetricks апликације. То је неопходно да би игре радиле лепо. Мислим да ти због тога није све функционисало савршено. На КДЕ-у би требало да сецка јер то окружење вуче доста RAM-а у празном ходу. Ја сам имао слична искуства, па сам инсталирао Иксубунту и одредио га само за игре. Све савршено лети :) Чак и преко Steam-а кад се игра, а он тек вуче меморију. Дакле, за игре је најбоље издвојити једно лакше окружење и не оптерећивати га другим програмима, само игре и оно што је потребно за њих.

И један предлог: Обзиром да је ово форум који се односи на ГНУ/Линукс, било би добро да преформулишеш наслов теме у ГНУ/Линукс и игре за Виндоуз, па да се онда дискутује о проблемима који могу да настану приликом инсталације таквих игара на Линукс.

Ја ћу да почнем са ,,акањем'' око тога чим инсталирам стабилно издање Слеквера 14 јер сам обећао да ћу да возим ИксФЦЕ :)
Па ћу тада да преносим лична искуства и то...Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 268
Joined: 23 Dec 2011, 14:23
Location: Kraljevo

Post Napisano: 24 Sep 2012, 05:50


khm... ne mogu izmeniti prvu poruku ;)

Nisam znao da treba još toga instalirati...Ja instalirao sam wine i zavisnosti koje vuče (ako vuče). Na GNOME-u radi lepo, ali malko secka...
Inače, ne mislim da je problem sa memorijom, igra je prilično matora (radi na starom računaru s 512mb ram-a i procesorom od 1.2 GHz dok na ovom ima 6GB ram-a DDR3 1600Mhz i procesor 3,1 GHz s 4 jezgra ;) )Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 1053
Joined: 18 Feb 2012, 15:14
Location: Despotovac
Contact:

Post Napisano: 24 Sep 2012, 13:47


Да, заборавио сам јуче да напоменем, велика је вероватноћа да ће велика већина игара радити под Винеом, јер овај програм имитира XP. Приликом инсталације и конфигурације Винеа могуће је бирати између XP-а, Миленијума, 2000 итд... Наравно XP је прави избор јер је једино он сада подржан од свих наведених и доказао се у дугогодишњој пракси као најбоља Виндоузова верзија за игре :)

Е, сад, што се тиче оних кодека и програмчића које сам поменуо, а да не останем дужан :)
Најбоље је након инсталације и конфигурације Винеа покренути у терминалу

Code: Select all

winetricks
и ићи редом, гледати шта се нуди и инсталирати оно потребно. Пробаћу да се сетим неких ствари, пошто ми је Вине на другом систему. Касније ћу допунити листу, са тачним називима.

- vcredist
- d3d9 (directX)
- dirac
- ffdshow
- icodecs
- l3codecx
- physx
- vcrun 2008

Наравно, власнички драјвери су неопходни. А и са другим понуђеним кодецима и програмчићима може да се експериментише и испроба какав ефекат имају на игру. Ово би било оно основно.


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest