Slackware-Srbija
06.09.2010. 17:33 *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Otvorena je i grupa slackware-srbija na Facebook mrezi

Website   Home   Help Search Login Register  
Pages: 1 [2] 3   Go Down
  Print  
Author Topic: Slackware 13.0!  (Read 1705 times)
0 Members and 4 Guests are viewing this topic.
drummer
Povremen korisnik
**

Ugled 3

Linux
Browser:
Firefox 3.5.2

« Reply #15 on: 10.09.2009. 17:38 »

Drugi ne mogu koristiti tvoje vrijednosti frekvencija monitora na svojim konfiguracijama!

Ovo sto si napisao uopste ne mora biti tacno. Kao sto (verovatno) i sam znas linux generalno (bez obzira na distribuciju) ne koristi konkretan drajver za odredjeni monitor vec rezoluciju i frekvenciju osvezavanja odredjuje na osnovu podesavanja postavljenih u xorg.conf fajlu ili automatskim prepoznavanjem vrednosti (hal). Jedino o cemu treba voditi racuna je to da li monitor moze da "iznese" odredjeni refresh rate ili ne. Vrednosti koje sam postavio se MOGU PRIMENITI na svaki CRT monitor cija je dijagonala minimum 17" (pretpostavka je da covek kome sam zeleo da pomognem ima monitor iste ili vece dijagonale, cim koristi rezoluciju 1280x1024). Kod TFT monitora je situacija malo drugacija, ali nikakav problem ne bi postojao i da se koriste te vrednosti ali da se u podesavanju rezolucije(u zavisnosti od okruzenja koje se koristi) postavi refresh rate u skladu sa vrednostima koje TFT monitor podrzava (60, 70, 72, 75hz zavisno od modela)

Inace, xorg.conf se vise ne koristi, vec se konfiguracija X servera vrsi automatski preko HAL-a.

Ni ovo ne mora biti pravilo...ja uvek xorg.conf podesavam rucno i nikada nisam imao problema. Jos od verzije 10.1. Trenutno koristim Slackware 13 64-bit sa rucno konfigurisanim xorg.conf fajlom. Imam integrisanu ATI grafiku i to je jedini nacin da podesim onako kako meni odgovara.

Izvinjavam se ako je odgovor imao malo cudan ton, ali tako je uvek kada neko na kraju recenice bez razloga postavi "!". Mi smo svi ovde da bi saznali nesto novo i pomogli nekome, a ne da bi se dokazivali, zar ne? Ili gresim...
Report to moderator   Logged
Bl00daXe
Poznata ličnost

Ugled 4

All information should be free!!!

Linux
Browser:
Firefox 3.5.2

« Reply #16 on: 10.09.2009. 18:17 »

pa da u pravu si...
qki
Elitni član

Ugled 16

Linux (Gentoo)
Browser:
Firefox 3.5.2

« Reply #17 on: 10.09.2009. 18:47 »

Ovo sto si napisao uopste ne mora biti tacno. Kao sto (verovatno) i sam znas linux generalno (bez obzira na distribuciju) ne koristi konkretan drajver za odredjeni monitor vec rezoluciju i frekvenciju osvezavanja odredjuje na osnovu podesavanja postavljenih u xorg.conf fajlu ili automatskim prepoznavanjem vrednosti (hal). Jedino o cemu treba voditi racuna je to da li monitor moze da "iznese" odredjeni refresh rate ili ne. Vrednosti koje sam postavio se MOGU PRIMENITI na svaki CRT monitor cija je dijagonala minimum 17" (pretpostavka je da covek kome sam zeleo da pomognem ima monitor iste ili vece dijagonale, cim koristi rezoluciju 1280x1024). Kod TFT monitora je situacija malo drugacija, ali nikakav problem ne bi postojao i da se koriste te vrednosti ali da se u podesavanju rezolucije(u zavisnosti od okruzenja koje se koristi) postavi refresh rate u skladu sa vrednostima koje TFT monitor podrzava (60, 70, 72, 75hz zavisno od modela)

Svaki model monitora ponaosob ima tacne vrijednosti za horizontalnu i vertikalnu frekvenciju osvjezavanja. Postoje odredjene vrijednosti koje se smatraju "konzervativnim" i koje mogu proci na vecem broju modela, ali je uvijek preporuceno konsultovanje sajta proizvodjaca monitora odnosno tehnicke specifikacije. Ti si svoj savjet bazirao ne pretpostavci, sto si i sam napisao. Ako nista drugo mogao si staviti neku napomenu, jer koliko se meni cini Bl00daXe nema suvise iskustva.

Ni ovo ne mora biti pravilo...ja uvek xorg.conf podesavam rucno i nikada nisam imao problema. Jos od verzije 10.1. Trenutno koristim Slackware 13 64-bit sa rucno konfigurisanim xorg.conf fajlom. Imam integrisanu ATI grafiku i to je jedini nacin da podesim onako kako meni odgovara.

Cini mi se da se od verzije 1.5 Xorg servera koristi automatska konfiguracija. Naravno da je moguce i dalje koristiti rucno napravljenu konf. datoteku, ali u 99% slucajeva HAL ce obaviti posao besprekorno. Cak i ako nesto treba rucno proslijediti, u xorg.conf se dodaje samo relevantan dio. Eto imam i ja na 2 laptopa integrisanu ATI grafiku, pa nikakvih problema nije bilo. Naravno, uvijek postoje izuzeci...

Izvinjavam se ako je odgovor imao malo cudan ton, ali tako je uvek kada neko na kraju recenice bez razloga postavi "!". Mi smo svi ovde da bi saznali nesto novo i pomogli nekome, a ne da bi se dokazivali, zar ne? Ili gresim...

Ne zelim da zvucim drsko, ali "!" stoji. Bez ikakve napomene proslijedjujes svoje parametre manje iskusnom korisniku. Nije mi namjera da filozofiram niti bilo koga napadam i dokazujem se (jos manje vrijedjam), ali mislim da je poenta mog odgovora jasna. Ja se tebi izvinjavam sto sve tako zvuci kako zvuci, ali pokusavam da pojasnim svoj prethodni odgovor.
« Last Edit: 10.09.2009. 18:51 by qki » Report to moderator   Logged
drummer
Povremen korisnik
**

Ugled 3

Linux
Browser:
Firefox 3.5.2

« Reply #18 on: 10.09.2009. 19:51 »

Ovde cemo prekinuti dalje "nadmudrivanje" inace odosmo isuvise u off, a to nikome nece doneti neku dobrobit smiley. Drago mi je da je pomenuti korisnik resio problem. Pozdrav svima
Bl00daXe
Poznata ličnost

Ugled 4

Linux
Browser:
Firefox 3.5.2

« Reply #19 on: 10.09.2009. 20:06 »

normalno da nemam iskustva ja sam pocetinik...ali imam neko osnovno znanje...i ovde sam da ucim...i pitam sta ne znam! smiley
qki
Elitni član

Ugled 16

Linux
Browser:
Firefox 3.5.2

« Reply #20 on: 12.09.2009. 16:52 »

Evo i ja konacno da napisem neke utiske... Gentoo mi je brljavio kod zadnjih par update-a, napravio sam stage 4, pa ako pozelim da se vratim imam manje-vise gotov sistem. smiley

Slackware 13.0 x86_64 uspjesno instaliran. Prvo sam se neprijatno iznenadio, jer su mi po prvom podizanju X-a, performanse grafike bile uzas. Xorg je automatski konfigurisan, nikakve dodatne parametre nisam proslijedjivao. Sta je bilo u pitanju, nisam siguran. Kako sam odmah iskompajlirao noviji kernel (2.6.30.6 na bazi Slack-ovog generic + neke desktop optimizacije) i procackao rc.modules (koji me btw odusevio i podsjetio zasto je Slackware tako fenomenalan), problem po restartu je nestao, sad je sve besprekorno. Kontam da mozda modul evdev nije automatski ucitan (u rc.modules je bio komentiran). undecided

Brzinom sam prezadovoljan, kako podizanjem sistema tako i samim performasama KDE-a (iskreno nikakvu razliku ne vidim u odnosu na Gentoo, koji je ipak malo bolje optimizovan i "ociscen" od nepotrebnih stvari). Svidja mi se sto su u /extra stavili i SlackBuild skriptu za flashplugin. Ono, nije da je neki problem i rucno instalirati, ali fin gest u svakom slucaju. Wicd mi je brljavio - sve wireless mreze je vidio kao <hidden>, samim tim konekcija nije bila moguca, ali dhcpcd zavrsio posao. Na LQ sam nasao savjet da se iskoristi SlackBuild skripta i najnoviji source (1.6.2.2). To sam uradio i problem je rjesen. Svidja mi se i sto su ubacili Mplayer, jedno kompajliranje manje. tongue K3b jos nisam probao (ovaj podrazumjevani 1.63). Vidio sam da ima u CHANGES_AND_HINTS neki savjeti u slucaju komplikacija, ali u /extra je i stari dobri 1.0.5 tako da se ne sekiram. U svakom slucaju volio bih da cujem i vasa iskustva na ovu temu.

Jedino pravo razocarenje (poslije Fedore i Gentooa) su fontovi. Kod mene je laptop, DPI je podesen na 96x96, ali su fontovi u Ff-u dosta losi na nasim (i nekim stranim) sajtovima, dok je Thunderbird katastrofa. Rado bih se prebacio na nesto KDE-based (Kontact mozda), ali ne znam sta su sa silnim mailovima i RSS-ovima. sad Kontam da rekompajliram freetype, vidim da imaju patchevi za Subpixel Hinting i ByteCode Interpreter (koji naravno po defaultu nisu ukljuceni), mozda to popravi stanje. Inace, imam samo instalirane Dejavu i Liberation fontove. Do sada su uvijek zavrsavali posao, a na Gentoo-u su bili perverzija. cool

Eto, to je to za sada. Stvarno me je prijatno iznenadio ovaj Slack, opet se osjecam kao kod kuce. smiley Polako instaliram potreban softver, do veceras cu valjda imati kompletan sistem, po mjeri... Za one koji ga nisu probali - svaka preporuka. wink
« Last Edit: 12.09.2009. 16:54 by qki » Report to moderator   Logged
branko
Administrator
Ekspert

Ugled 25

Linux
Browser:
Firefox 3.5.5

« Reply #21 on: 11.11.2009. 13:44 »

Evo doslo vreme i za to, nocas sam odradio upgrade sa 12.2 na 13+ -current, koji je prosao bez ikakvih problema radjeno po standardnom uputstvu.
Prvi utisci nisu toliko losi, npr. kde 4.3.3 solidan osim par sitnica koje stvarno zagorcavaju zivot jako spor kod nekih banalnih stvari, al dobro ovo ipak nije za svaki dan.
Ostalo manje vise i dalje je to onaj stari slack fazon. Sve dodatne programe sto sam instalirao napravio sam preko slackbuild skripti i sve radi super.
Jos uvek upotrebljiv distro.
To bi bilo to za sad smiley
moonbeam_rider
Poznata ličnost

Ugled 8

Metal Maniac

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.5

« Reply #22 on: 19.11.2009. 22:14 »

Ja sam ga isprobao jedno kratko vreme na svom laptopu-HP Compaq 615
Zaista je sve proslo glat sto se tice instalacije-bilo je cimanja da se namesti zvuk,ATI drajveri(oficijelni ATI installer sada nudi mogucnost pravljenja i Slackware paketa  wink) i cpu freq scaling ali i to se sredilo posle malo googlanja a od velike pomoci mi je bio ovaj link gde je covek odlicno objasnio skoro sve,a ima laptop sa slicnim hardverom

http://www.linuxquestions.org/questions/linux-laptop-and-netbook-25/a-how-to-slackware-13.0-x8664-on-a-hp-pavilion-dv7-1130us-laptop-761471/

Problem sa fontovima se lako resava tako sto ce se konsultovati ovo uputstvo sto sam ga svojevremeno pisao  afro

http://slackware-srbija.org/forum/index.php?topic=58.0

Medjutim imao sam i par problema-rezolucija u kdm-u mi je bila drugacija o desktopa,a fontovi u Open Office-u su bili odvratni,kao i onaj kde 3 look(instalirao preko slackbuild skripte)
Kde 3 look sam sredio tako sto sam se prebacio na gtk look,a iako sam postupio po uputstvu za fontove koje sam sam prilozio i pokusao da primenim hint i za Open Office fontovi su i dalje ostajali isti-probao sam sve i svasta,googlao ali nisam postigao nista konkretno,a isto vazi i za kdm  wink

Life ends so fast, so take your chance
and make it last-Chuck Schuldiner

www.emptywords.org
Bl00daXe
Poznata ličnost

Ugled 4

Linux
Browser:
Firefox 3.5.7

« Reply #23 on: 16.01.2010. 05:36 »

ne svidja mi se 13.0..kde mi je sav onako bzvz...vratio sam na stariju verziju ... 12.1! koja za moje potrebe savrseno radi.. smiley
Andersen
Poznata ličnost

Ugled 9

Linux
Browser:
Firefox 3.5.6

« Reply #24 on: 16.01.2010. 10:50 »

Polako, dok se stiglo do KDE 3.5.10 dosta je moralo da se uradi, zasto bi i KDE4 bio izuzetak.
Ja sam presao na 13-icu dok je jos bila u statusu RC, i nije mi se preterano svidelo na samom pocetku, ali posle par dana upoznavanja nisam vise imao zelju da se vratim na KDE3. Trojka ionako ide u istoriju, na njoj se vise verovatno nece raditi, a cetvorka je u svakom novom izdanju sve bolja.
Ako bas toliko volis trojku, postoje negde i paketi za Slack 13, tako da ne moras da se vracas na 12.1 samo zbog toga.
Bl00daXe
Poznata ličnost

Ugled 4

Linux
Browser:
Firefox 3.5.7

« Reply #25 on: 16.01.2010. 15:09 »

ma nebitno... kde 4 mi je totalno bzvz..znaci sad sam na slacku 12.1 al planiram da predjem na gentoo..tako da o kde ni ne razmisljam..
a takodje se ne slazem da ce trojka tek tako da ode u istorjiu...
« Last Edit: 16.01.2010. 15:13 by Bl00daXe » Report to moderator   Logged
Andersen
Poznata ličnost

Ugled 9

Linux
Browser:
Firefox 3.5.6

« Reply #26 on: 16.01.2010. 17:10 »

a takodje se ne slazem da ce trojka tek tako da ode u istorjiu...

Koliko ja znam, na njoj se vise ne radi.
Imas neku noviju informaciju?
Bl00daXe
Poznata ličnost

Ugled 4

Linux
Browser:
Firefox 3.5.7

« Reply #27 on: 17.01.2010. 02:02 »

pa nemam nikakvu informaciju ali ljudi oko mene svi uglavnom se radije vrate da koriste trojku nego kde4... ili simple predju na gnome neki..gentoo npr.. iskreno.. da hocu sareno , lepo i u bojama koristio bih windows 7 smiley po meni je bitna funkcionalnost, i brzina...
ostres
Početnik
*

Ugled 0

Linux
Browser:
Firefox 3.5.2

« Reply #28 on: 07.02.2010. 13:05 »

Imam problem sa instalacijom flash plugina. Koliko znam trebalo bi kad raspakujem arhivu koju skinem sa adobe sajta da dobijem dva fajla koja posle kopiram u mozila odn firefox plugins folder. Medjutim ja dobijem samo libflashplayer.so i kad to iskopiram flash i dalje ne radi. Gde gresim?
branko
Administrator
Ekspert

Ugled 25

Linux (Gentoo)
Browser:
Firefox 3.5.6

« Reply #29 on: 07.02.2010. 14:44 »

Taj file je dovoljan i ako se koristi FF kopira se u ~/.mozilla/plugins, normalno razlikuju se flash prekompajliran za (32 i 64)bit
I posle startovati FF i proveriti u about:plugins da li ga FF vidi i da li je Enabled
Pages: 1 [2] 3   Go Up
  Print  

Jump to: