Evo i ja konacno da napisem neke utiske... Gentoo mi je brljavio kod zadnjih par update-a, napravio sam stage 4, pa ako pozelim da se vratim imam manje-vise gotov sistem.

Slackware 13.0 x86_64 uspjesno instaliran. Prvo sam se neprijatno iznenadio, jer su mi po prvom podizanju X-a, performanse grafike bile uzas. Xorg je automatski konfigurisan, nikakve dodatne parametre nisam proslijedjivao. Sta je bilo u pitanju, nisam siguran. Kako sam odmah iskompajlirao noviji kernel (2.6.30.6 na bazi Slack-ovog generic + neke desktop optimizacije) i procackao rc.modules (koji me btw odusevio i podsjetio zasto je Slackware tako fenomenalan), problem po restartu je nestao, sad je sve besprekorno. Kontam da mozda modul evdev nije automatski ucitan (u rc.modules je bio komentiran).
Brzinom sam prezadovoljan, kako podizanjem sistema tako i samim performasama KDE-a (iskreno nikakvu razliku ne vidim u odnosu na Gentoo, koji je ipak malo bolje optimizovan i "ociscen" od nepotrebnih stvari). Svidja mi se sto su u /extra stavili i SlackBuild skriptu za flashplugin. Ono, nije da je neki problem i rucno instalirati, ali fin gest u svakom slucaju. Wicd mi je brljavio - sve wireless mreze je vidio kao <hidden>, samim tim konekcija nije bila moguca, ali dhcpcd zavrsio posao. Na LQ sam nasao savjet da se iskoristi SlackBuild skripta i najnoviji source (1.6.2.2). To sam uradio i problem je rjesen. Svidja mi se i sto su ubacili Mplayer, jedno kompajliranje manje.

K3b jos nisam probao (ovaj podrazumjevani 1.63). Vidio sam da ima u CHANGES_AND_HINTS neki savjeti u slucaju komplikacija, ali u /extra je i stari dobri 1.0.5 tako da se ne sekiram. U svakom slucaju volio bih da cujem i vasa iskustva na ovu temu.
Jedino pravo razocarenje (poslije Fedore i Gentooa) su fontovi. Kod mene je laptop, DPI je podesen na 96x96, ali su fontovi u Ff-u dosta losi na nasim (i nekim stranim) sajtovima, dok je Thunderbird katastrofa. Rado bih se prebacio na nesto KDE-based (Kontact mozda), ali ne znam sta su sa silnim mailovima i RSS-ovima.

Kontam da rekompajliram freetype, vidim da imaju patchevi za Subpixel Hinting i ByteCode Interpreter (koji naravno po defaultu nisu ukljuceni), mozda to popravi stanje. Inace, imam samo instalirane Dejavu i Liberation fontove. Do sada su uvijek zavrsavali posao, a na Gentoo-u su bili perverzija.

Eto, to je to za sada. Stvarno me je prijatno iznenadio ovaj Slack, opet se osjecam kao kod kuce.

Polako instaliram potreban softver, do veceras cu valjda imati kompletan sistem, po mjeri... Za one koji ga nisu probali - svaka preporuka.